Acum câțiva ani, Papa Francisc, pe atunci cardinalul Jorge Bergoglio, spunea că femeile sunt în mod natural incapabile de a exercita sarcini politice. Actualul șef al catolicilor mergea mai departe, afirmând categoric: ”Ordinea naturală și faptele ne învață că bărbatul este ființa politică prin excelență. Scripturile demonstrează că femeia este mereu sprijinul bărbatului gânditor și care acționează, însă nimic mai mult”.
Chiar dacă sunt câteva excepții în istoria omenirii, trebuie să admitem că, de regulă, femeile sunt emoționale, răzbunătoare, ranchiunoase, încăpățânate așa că este o mare greșeală să fie puse în posturi politice importante, unde se iau hotărâri pentru semeni și societate. Mi-am amintit de chestiunile astea după ce am văzut prestația sub orice critică a unei femeii,deputat de Maramureș și președinte de organizație județeană a unui partid parlamentar.
Cornelia Negruț a ajuns în aceste funcții doar pentru că a fost acolo unde a trebuit la momentul potrivit, meritele personale fiind inexistente. Și cum în Maramureș s-a răsturnat în 2012 căruța cu valori conservatoare, ne-am pricopsit cu Zamfir Flore Ciceu președinte al Consiliului Județean și cu Cornelia Negruț deputat în Colegiul Sighet. Cum două nulități nu încap în același scaun, între cei doi a izbucnit scandalul, imediat după ce femeia a ajuns deputat. Disputa lor a durat aproape patru ani, până ce ni s-a spus oficial că războiul celor două loaze s-a sfârșit, Flore fiind exclus de unde, de fapt, n-a fost niciodată.
Între timp, un grupuleț de conservatori s-au unit cu liberalii lui Tăriceanu și au format Alianța Liberal Democrată (ALDE). În Maramureș conservatorii au încetat să existe cu mult înaintea acestei unirii, ei erau ținuți artificial în viață de comunicatele de presă semnate de Cornelia Negruț, dar scrise la normă de o jurnalistă de la o publicație locală, intrată în comă profundă acum cinci ani, care vrea probabil să bată recordul stabilit de fostul premierul evreu Ariel Sharon.
Cu toate acestea, șefii de la centru au numit-o în fruntea filialei pe Negruț, iar pe Emil Marinescu, cel mai cunoscut liberal din oastea lui Tăriceanu, vicepreședinte al Consiliului Județean în trei mandate, l-au pus președinte executiv, ca să poată scăpa repede de el. Și s-au lepădat de el, dar și de ceilalți liberali care mai însemnau ceva: Ardusătan, Ardelean, Raț, Rus, Prună, Oltean, până ce n-a rămas decât femeia ambițioasă și scutierul ei de nădejde, Sorin Petean de la Sighet. Fosta vameșe i-a vămuit cum se cuvine pe tovarășii de fuziune, fără să-i pese că exista un protocol și un statut ce ar fi trebui respectate.
Rând pe rând ortacii lui Tăriceanu au fost înlocuiți de oameni luați de pe stradă, care n-au nicio legătură cu vreunul dintre partidele care au fuzionat, ci doar cu un grup de interese din jurul doamnei politician de renume. Totul s-a petrecut în ședințe nestatutare, fără cvorum, organizații importante (Baia Mare, Borșa, Târgu Lăpuș) au fost dizolvate, șefi fiind numiți niște figuranți de care s-au speriat membri de rând.
N-a contat nici faptul că unii dintre dubioși au fost condamnați penal, ea a considerat că sunt numai buni să facă parte din Biroul Executiv Județean, astfel că ședințele se țin în prezența a 4-5 membri, cei mai apropiați de șefă. În haosul creat s-a trecut la nominalizarea candidaților care vor intra în cursa pentru primării, consilii locale și consiliul județean. Cum grupul liberal a fost scos din calcule, componenții acestuia au anunțat că nu se vor implica în campania electorală.
Ba mai mult, unii dintre ei au decis să candideze din partea altor partide. E vorba de primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, printre aceștia aflându-se chiar Emil Marinescu, sursele noastre spun că el va figura pe lista PSD, pe un loc eligibil. Asta după ce președintele Tăriceanu a fost informat despre ce se petrece în Maramureș cu partidul său.
Din haosul pomenit nu puteau să apară decât candidați unul și unul, de același caracter cu stăpâna. Pentru primăria Baia Mare a trebui să aleagă dintre trei aspiranți, de valori apropiate, unul mai competent decât celălalt: Lucian Angheluță, Adrian Turicu și Adrian Rusu. Doamna deputat recunoaște că nu a avut o misiune ușoară, dar pe când a reușit să o ducă la bun sfârșit, a primit o lovitură năucitoare în creierul blond: ultimul candidat, cel la care, mărturisește cu profund regret Cornelia, a ținut foarte mult, dar a trebuit să se retragă din motive de sănătate. Ce copită-n falcă i-a dat viața! Fără îndoială că respectivul era cel mai bun, dar uite că l-a pierdut pe drum.
Problemele de sănătate invocate nu cred să fi fost o surpriză, pentru că, dacă te uiți la moaca celui care se visa să ajungă primar de municipiu, sigur îi pui diagnosticul, fără să ai pregătire medicală. Ori de unde îl privești, clovnul pare evadat de pe targa brancardierilor, care au uitat să strângă frânghiile de siguranță ale cămășii.
Nu știu din ce motive l-a pierdut și pe Angheluță, dar tot la capitolul pierderi uriașe trebuie să consemnăm fapta. Un asemenea strateg și teoretician nu cred să mai întâlnească Cornelia în cariera sa politică, mai ales că n-a mai rămas prea mult din ea.
Singurul rămas pe baricade este Adrian Turicu, omul bun la toate partidele atunci când vine vorba de o candidatură. Nu contează câte voturi obține, mai importantă mi se pare consecvența cu care se prezintă la startul competiției, de fiecare dată sub altă siglă. În 2012 a fost în echipa PPDD, acum e la ALDE, iar peste patru ani vom vedea.
Se spune că atunci când femeile nu mai știu ce să facă, se dezbracă, acesta fiind singurul lucru bun pe care îl știu și îl pot face. De acord, problema e să nu se dezbrace în public. Or, aici, cam de asta este vorba.
Grigore Ciascai