AcasăMARAMURESUL ISTORICE DE BINE - România în top 10 cele mai atractive ţări...

E DE BINE – România în top 10 cele mai atractive ţări din lume pentru investiţiile în energie eoliană

spot_img

DISTRIBUIȚI

România a revenit pe locul 10 privind atractivitatea sectorului de energie eoliană in preferinţele investitorilor, într-un top 40 care conţine ţări precum Statele Unite, Germania, China şi Marea Britanie. Polonia este singura ţară din fostul bloc comunist care se plasează şi ea în primele zece poziţii din ierarhie, conform ultimului raport Renewable Energy Country Attractiveness Indices, lansat astăzi de Ernst & Young. În acelaşi timp, România îşi păstrează locul 13 în topul referitor la toate formele de energie regenerabilă.
Poziţia excelentă a României, atât în topul energiei eoliene, cât şi în topul general, este determinată de mediul favorabil de reglementare care a condus la investiţii substanţiale mai ales în proiecte de energie eoliană. O dovadă în plus este creşterea spectaculoasă a capacităţilor de energie eoliană instalate într-un singur an: dacă în septembrie 2011, România avea 623 MW instalaţi, în septembrie 2012 capacitatea crescuse deja la 1.440 MW.
“Având în vedere sistemul pozitiv de reglementare al energiei regenerabile din România, inclusiv schema de stimulare a investiţiilor în domeniu, ţara noastră s-ar putea plasa pe un loc chiar mai bun decât cel actual, în cazul în care limitarea semnării de contracte bilaterale care asigură bancabilitatea proiectelor de investiţii în acest sector ar dispărea. Sperăm ca această modificare legislativă aşteptată de întreaga industrie şi de către investitori să se întâmple în anul 2013”, a explicat Florin Vasilică, Partener şi lider al departamentului Transaction Advisory Services în cadrul Ernst & Young România.
În privinţa energiei solare, evoluţia a fost mai puţin spectaculoasă, România ocupând locul 24 în ultimul raport, alături de Canada şi Ucraina. Investitorii au proiecte în fază avansată de dezvoltare în aceasta arie de business. Schema de care beneficiază proiectele solare este cea mai atractivă, durata de dezvoltare este mai scurtă, iar procesul de autorizare mai simplu decât la celelalte forme de energie regenerabilă, astfel că este de aşteptat ca poziţia României să avanseze.
Indicele Ernst & Young analizează trimestrial cele mai atractive 40 de ţări din lume privind piaţa internă de energie regenerabilă, infrastructura şi compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale. Cel mai recent raport, lansat astăzi, indică importanţa tot mai mare a pieţelor emergente şi presiunile din ce în ce mai mari asupra investiţiilor din sectorul energiilor regenerabile în ţările dezvoltate, aflate încă în top 10, dar cu tendinţe de scădere.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA