AcasăActualitateSocialE BINE SĂ ȘTIȚI - Vor fi eliminate mai multe comisioane bancare

E BINE SĂ ȘTIȚI – Vor fi eliminate mai multe comisioane bancare

DISTRIBUIȚI

Comisioanele percepute de bănci la depunerea sau retragerea de bani din conturi sau pentru plata cu cardul pe teritoriul UE vor fi eliminate, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Guvern elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). În acest fel, se urmărește transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei europene 92/2014.

Proiectul de lege conţine şi prevederi referitoare la comparabilitatea comisioanelor aferente unui cont de plăţi şi la schimbarea conturilor de la o bancă la alta sau în cadrul aceleiaşi bănci. Statele membre ale Uniunii Europene (UE), inclusiv România, trebuie să transpună în legislaţia naţională, până la data de 18 septembrie 2016, Directiva 92/2014 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază.

Acest lucru va duce, potrivit unui comunicat al ANPC, la eliminarea unor comisioane, pe care băncile le practică la un cont de plăţi de bază pentru deschiderea, administrarea sau închiderea contului, dar şi pentru depunerea sau retragerea de bani din cont, ori pentru plata cu cardul pe teritoriul UE, inclusiv online. Mai mult, potrivit acestui proiect de Ordonanţă de Guvern, pentru transpunerea în legislaţia naţională a directivei europene amintite, serviciile menţionate vor fi oferite în mod gratuit titularului de cont, indiferent de numărul de operaţiuni efectuate.

De asemenea, în cazul retragerilor de numerar, scutirea de comisioane este valabilă pe întreg teritoriul Uniunii, atât la ghişeul băncii, cât şi la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituţiei de credit. Totuşi, banca poate percepe comisioane, însă acestea trebuie să fie „rezonabile”, să ţină cont de nivelurile veniturilor naţionale şi de comisioanele medii percepute de instituţiile de credit pentru serviciile furnizate privind conturile de plăţi.

Proiectul ANPC mai conţine şi prevederi referitoare la comparabilitatea comisioanelor aferente unui cont de plăţi şi la schimbarea conturilor de la o bancă la alta sau în cadrul aceleiaşi bănci.

„Compararea comisioanelor nu poate fi realizată dacă prestatorii de servicii de plată utilizează o terminologie diferită pentru aceleaşi servicii şi furnizează informaţii în formate diferite. Terminologia standardizată, însoţită de informaţii specifice prezentate într-un format coerent referitoare la comisioanele aferente celor mai reprezentative servicii legate de conturile de plăţi, poate ajuta consumatorii să înţeleagă şi să compare comisioanele. Pentru a fi considerate reprezentative, serviciile trebuie să facă obiectul unui comision la cel puţin un prestator de servicii de plată, dintr-un stat membru. În plus, în cazul în care serviciile sunt comune unei majorităţi a statelor membre, terminologia utilizată pentru definirea acestor servicii trebuie să fie standardizată la nivelul Uniunii Europene, făcând astfel posibilă mai buna comparare a ofertelor de conturi de plăţi la nivelul UE”, după cum se arată în proiectul de ordonanţă al ANPC, citat de Agerpres.

Totodată, va fi înfiinţat cel puţin un site internet pentru compararea comisioanelor, independent din punct de vedere operaţional de prestatorii de servicii de plată, care, potrivit proiectului, poate fi administrat de o autoritate publică şi/sau de asociaţiile de consumatori luate în evidenţă de ANPC, care desfăşoară de cel puţin trei ani activităţi în domeniul protecţiei consumatorilor de servicii financiar-bancare.

Oana Nistor

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA