AcasăActualitateSocialE BINE SĂ ȘTIȚI - Utilizarea anvelopelor de iarnă, obligatorie

E BINE SĂ ȘTIȚI – Utilizarea anvelopelor de iarnă, obligatorie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie, însă folosirea lor nu este suficientă pentru ca participanţii la trafic să se deplaseze în siguranţă.

Pentru ca autoturismul să fie complet pregătit pentru anotimpul rece se recomandă conducătorilor auto să-şi ducă maşina la un service pentru o revizie generală.
Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Iarna, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligații se sancțio­nează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, respectiv între 945 de lei şi 2.100 de lei.

Însă folosirea anvelopelor de iarnă nu este suficientă pentru ca participanţii la trafic să se deplaseze în siguranţă. Pentru ca autoturismul să fie pregătit pentru anotimpul rece se recomandă conducătorilor auto să-şi ducă maşina la un service pentru o revizie generală. Suma necesară pentru o astfel de verificare a bateriei, instalaţiei de iluminat şi semnalizare, a celei de încălzire şi dezaburire poate ajunge la aproximativ 1.500 de lei, în funcţie de service şi de dimensiunea/brandul anvelopelor dacă proprietarul autoturismului nu are cauciucuri de iarnă sau cele vechi trebuie schimbate.

Alături de anvelopele de iarnă sunt recomandate şi achiziţia unor lanţuri, schimbarea antigelului şi a ştergătoarelor, dar şi înlocuirea lichidului pentru spălarea parbrizului cu unul special pentru anotimpul rece, care să nu îngheţe la temperaturi negative. Printre accesoriile importante care nu trebuie să lipsească din portbagajul maşinii pe timp de iarnă se numără şi cablurile de pornire, racleta, cablul de remorcare, lopata, săculeţii cu nisip şi sare, dar şi mănuşile.
Un drum în siguranţă pe timp de iarnă presupune însă, alături de un autoturism în regulă din punct de vedere tehnic şi complet echipat, şi o conduită preventivă a şoferului, care trebuie să adapteze viteza la condiţiile meteorologice, să respecte regulile de circulaţie şi pe ceilalţi participanţi la trafic.

Poliţiştii reamintesc şoferilor faptul că neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere, iar distanţa de frânare a unui autovehicul se triplează în condiţiile unui carosabil alunecos. De asemenea, nu trebuie uitat nici faptul că cele mai dificile manevre pe timp de iarnă în traficul urban sunt plecarea de pe loc, depăşirea şi oprirea în condiţii de siguranţă.

Câteva recomandări ale poliţiştilor
*Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor, apelând unul dintre numerele de telefon: 9360, 3157.566, 3186.609 sau 3186.631 ale Comandamentului Central de Iarnă; Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei);
*Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. Conform prevederilor legale în domeniu, reprezintă obligaţie a conducătorului de vehicul;
*Folosiţi corespunzător atât sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi pe cel de climatizare şi dezaburire pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile. Verificaţi periodic acumulatorul autoturismului;
*Nu bruscaţi comenzile şi folosiţi cu preponderenţă frâna de motor. (Oana Nistor)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA