AcasăActualitateSocialE BINE SĂ ȘTIȚI - Stimulente de la stat pentru angajarea tinerilor...

E BINE SĂ ȘTIȚI – Stimulente de la stat pentru angajarea tinerilor absolvenți

DISTRIBUIȚI

E BINE SĂ ȘTIȚI Angajatorii vor primi diverse stimulente de la stat pentru încadrarea în câmpul muncii a tinerilor care și-au finalizat studiile anul acesta. Cei care nu-şi găsesc un loc de muncă în 60 de zile de la absolvire pot solicita indemnizaţia de şomaj, de 250 de lei pe lună. În 2015, în România, circa un sfert din tineri nu aveau un loc de muncă și nici nu urmau programe de pregătire profesională.

La sfârşitul anului trecut, 24,1% din tinerii români, cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani, nu erau angajați și nici incluși într-un program de educaţie sau training. Cifrele sunt comparabile cu cele din state precum Spania, Croaţia, Bulgaria, Cipru şi sunt puțin mai optimiste faţă de cele din Italia şi Grecia. Instituţiile europene încearcă de ani buni să rezolve, măcar în parte, această problemă a şomajului ridicat în rândul tinerilor, prin intermediul unor programe derulate cu fonduri europene și al căror cuantum creşte de la an la an. Studiile și analizele Comisiei Europene (CE) arată, însă, că cifrele rămân neschimbate.

La întrebarea „De ce există un nivel ridicat al şomajului în rândul tinerilor?”, studiile CE au indicat mai multe răspunsuri, între care amintim nivelul redus de educaţie al acestora, părăsirea timpurie a şcolii, neconcordanţa dintre calificările şi competenţele tinerilor şi cele solicitate de angajatori. Totodată, neîncrederea tinerilor în eficienţa cursurilor de formare profesională de scurtă durată sau lipsa de experienţă în muncă îi face pe aceștia vulnerabili în faţa concurenţei cu celelalte categorii de lucrători.

Totuşi, în lipsa altor oferte de locuri de muncă pe care tinerii le aşteaptă la absolvirea liceului sau facultăţii, înscrierea în baza de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă le deschide acestora câteva oportunități: punerea în legătură cu diverşi angajatori, consiliere profesională, dar şi stimulente financiare.

Astfel, absolvenţii care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de primă de încadrare de 500 de lei, care va fi solicitată în cel mult 60 de zile de la data angajării. De asemenea, un absolvent care în timp ce primeşte indemnizaţie de şomaj se angajează într-o altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază de primă de încadrare, respectiv primă de instalare, dacă îşi schimbă domiciliul.

Şi pentru că, de cele mai multe ori, angajatorii nu sunt dispuşi să angajeze proaspăt absolvenţi, neavând experienţă, statul le oferă subvenţii lunare de până la 750 de lei pentru fiecare absolvent angajat: 500 de lei pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii; 600 de lei pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal; 750 de lei pentru absolvenţii de învăţământ superior. De asemenea, sumele prevăzute mai sus sunt acordate pe o perioadă de 18 luni angajatorilor care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap.

Potrivit ANOFM, de stimulentele financiare beneficiază angajatorii care încadrează absolvenţi „fără raporturi de muncă sau serviciu la data absolvirii studiilor, precum şi cei care încadrează absolvenţi de studii superioare care nu au promovat examenul de licenţă”. În ultimă instanţă, absolvenţii care nu îşi găsesc un loc de muncă în maximum 60 de zile de la absolvire şi au vârsta de cel puţin 16 ani pot solicita, potrivit legii, indemnizaţia de şomaj, în cuantum de 250 de lei.

Oana Nistor

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA