AcasăActualitateSocialE BINE SĂ ȘTIȚI - Lucrările scrise de la Bacalaureat vor fi...

E BINE SĂ ȘTIȚI – Lucrările scrise de la Bacalaureat vor fi corectate în alt județ

spot_img

DISTRIBUIȚI

Lucrările scrise de elevii care susţin bacalaureatul vor fi corectate în alt judeţ, repartizarea urmând să se facă aleatoriu, astfel încât nimeni să nu ştie în prealabil unde şi de către cine urmează a fi corectate, la fel cum se întâmplă la examenul de titularizare. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ susţine măsura luată, apreciind că astfel nu vor mai exista suspiciuni asupra rezultatelor finale.

Lucrările de la probele scrise ale examenului de bacalaureat susţinute într-un judeţ vor fi corectate în alt judeţ, un ordin al ministrului educaţiei urmând să fie emis în aceste zile pentru ca decizia să se poată aplica încă de la această sesiune a bacalaureatului.

„Pentru lucrările scrise ne gândim la un sistem pentru a înlătura orice fel de suspiciuni, ca lucrările dintr-un judeţ să fie corectate în alt judeţ. Această alegere a judeţului în care să se corecteze lucrările să fie făcută într-un proces de selectare transparent, pe de o parte, aleator, pe de altă parte. Există această intenţie fără a însemna că acest lucru ar fi o lipsă de încredere în sistem. Această procedură se va aplica la acest bacalaureat“, a explicat ministrul Sorin Câmpeanu.

Anterior, Vasile Şalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei, a declarat că lucrările scrise de elevi ar putea fi strânse la nivelul centrului judeţean şi trimise ulterior cu Jandarmeria într-un alt judeţ, la fel cum se întâmplă şi la examenul de titularizare al profesorilor. Repartizarea lucrărilor ce urmează să fie corectate s-ar putea face prin tragere la sorţi, astfel încât nimeni să nu ştie în prealabil unde şi de către cine urmează a fi corectate. „Consider că în acest fel protejăm şi profesorii, şi elevii, şi avem o oglindă reală a pregătirii absolvenţilor din promoţia 2015“, a spus secretarul de stat.

Iniţiativa Ministerului Educaţiei este susţinută şi de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, care consideră că astfel vom avea parte de o evaluare obiectivă. „O supraveghere care să nu permită elevilor să se inspire în timpul examenului şi această procedură propusă vor conduce la o evaluare obiectivă a celor care susţin examenul de bacalaureat. Această modalitate de corectare a lucrărilor va elimina posibilitatea ca anumiţi elevi să fie favorizaţi”, a precizat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.  

Telverde pentru reclamarea deficienţelor de la BAC 

Sesiunea iunie – iulie 2015 continuă în această săptămână (22-26 iunie) cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar probele scrise ale examenului naţional de bacalaureat încep luni, 29 iunie, cu testarea cunoştinţelor de limbă şi literatura română.

Bacalaureatul va continua în 1 iulie cu proba obligatorie a profilului, respectiv matematică pentru absolvenţii profilului real şi istorie pentru cei de la uman, iar în data de 3 iulie se va desfăşura proba la alegere a profilului şi a specializării.

La sesiunea iunie – iulie 2015 a examenului de bacalaureat s-au înscris 168.945 de candidaţi, cu peste 7.000 mai mulţi decât în aceeaşi sesiune a anului trecut (161.682 de elevi), informează Ministerul Educaţiei.

Autorităţile pun la dispoziţie şi un număr de telefon gratuit, tip Telverde, pentru a fi sesizate eventualele disfuncţionalităţi apărute în desfăşurarea examenului de bacalaureat. La nivel naţional sesizările pot fi făcute la numărul 0800.801.100, iar la nivelul municipiului Bucureşti la 0800.816.021. (Oana Nistor)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA