AcasăActualitateSocialE BINE SĂ ȘTIȚI - În cât timp trebuie să primești amenda...

E BINE SĂ ȘTIȚI – În cât timp trebuie să primești amenda dacă ești surprins fără rovinieta de camerele video ale CNADNR

spot_img

DISTRIBUIȚI

Soferii care circula cu masinile pe reteaua de drumuri nationale fara sa achite rovinieta pot fi depistati prin intermediul unor camere video de supraveghere. In aceasta situatie, procesul-verbal de contraventie este transmis prin posta, iar perioada in care acest lucru trebuie facut a fost extinsa recent.

Perioada de timp in care procesul-verbal de contraventie pentru lipsa rovinietei trebuie comunicat, in urma depistarii prin intermediul camerelor video fixe si mobile ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, a fost extinsa la doua luni, conform unor schimbari aduse marti de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2015, care a modificatOrdonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania.

„Pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal se comunica contravenientului in termen de cel mult doua luni de la data constatarii contraventiei (…)”, prevede OUG nr. 8/2015.

Initial, perioada in care amenzile trebuiau transmise prin posta era de cel mult 30 de zile de la data constatarii contraventiei. Totusi, la fel ca pana acum, in intervalul de timp cuprins intre data constatarii si comunicarea efectiva a procesului-verbal, autoritatile nu pot sa dea, pentru acelasi autoturism, alte amenzi pentru lipsa rovinietei.

Atentie! Atunci cand utilizatorii de autovehicule sunt surprinsi de camerele video ca circula fara rovinieta, procesul-verbal de contraventie se incheie in lipsa acestora. Iar termenul de comunicare de doua luni curge de la data la care contraventia este constatata, fiind posibil ca aceasta sa nu fie identica cu data la care soferul a fost surprins efectiv fara rovinieta.

In prezent, soferii care circula cu masinile fara a avea o rovinieta valabila sunt depistati, in principal, cu ajutorul a 72 de camere video fixe si 14 camere video mobile.

Amenzile care se dau pentru neachitarea rovinietei sunt cuprinse intre 250 si 4.500 de lei, conform OG nr. 15/2002. In cazul autoturismelor, de exemplu, amenzile pornesc de la 250 de lei si pot ajunge pana la 500 de lei.

In functie de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale, valabilitatea rovinietei poate fi de una, sapte, 30, 90 de zile sau 12 luni, in timp ce tariful pentru aceasta este cuprins, dupa caz, intre 3 si 1.210 euro.

Masura luata prin OUG nr. 8/2015 a fost, practic, impusa dupa ce termenul general de comunicare a proceselor-verbale de contraventie a fost majorat de la o luna la doua, incepand cu data de 1 februarie. Motivul principal invocat de initiatorii acestei modificari este ca multi contravenienti incearca sa tergiverseze procedura comunicarii amenzilor cu scopul de a scapa de plata acestora.

Important! Daca procesul-verbal de contraventie pentru lipsa rovinietei, care este trimis soferilor prin posta dupa depistarea cu camerele video, nu contine semnatura de mana a agentului constatator, acesta este nul, asa cum a decis recent Inalta Curte de Casatie si Justitie. (avocatnet.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA