spot_img
AcasăActualitateSocialE bine să știți! Guvernul nu măreşte taxele şi impozitele. Decizia aparţine...

E bine să știți! Guvernul nu măreşte taxele şi impozitele. Decizia aparţine autorităţilor locale!

DISTRIBUIȚI

Premierul Victor Ponta a explicat miercuri că hotărârea de Guvern privind taxele şi impozitele a fost propusă de fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu şi că Guvernul nu măreşte acum nicio taxă.
„Nu se măreşte nicio taxă locală, în niciun caz n-o face Guvernul. Este o lege care dă voie autorităţilor locale să crească, de fapt să actualizeze taxele cu rata inflaţiei. Nu îi obligă deloc. Nu s-au mai actualizat taxele locale de trei ani. 16% este rata cumulată a inflaţiei. Decizia aparţine autorităţile locale”, a insistat premierul.

La rândul său, Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa a declarat că Guvernul nu a mărit taxele şi impozitele locale, a reactualizat limitele minime şi maxime ale acestora cu rata inflaţiei, competenţa de a stabili impozite şi taxe locale este a consiliilor locale.

“În conformitate cu Codul Fiscal şi cu legea privind impozitele şi taxele locale, din trei în trei ani Guvernul trebuie să reactualizeze limitele minime şi maxime ale impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei. Competenţa de a stabili impozite şi taxe locale este a consiliilor locale. În aceste limite, consiliile pot stabili impozite chiar mai mici pentru că în Codul Fiscal la acest capitol se prevede că aceste taxe pot fi mai mici cu 20%”, a declarat Duşa, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că Guvernul nu a majorat taxele şi impozitele, aşa cum a părut în presă, şi a adăugat că e convins că fiecare autoritate locală, în funcţie de veniturile pe care le are şi de posibilităţile de la nivelul localităţilor, vor stabili “taxe decente”, aşa cum prevede legea.

Guvernul a avizat majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor, cu până la 16,05%. Decizia aparține autorităților locale însă, ele decid dacă le majorează sau nu.
În luna octombrie, Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluând în mare parte prevederile unui proiect de ordonanţă publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012, şi a arătat că s-a enervat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar.

“O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. O dată la trei ani. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, (…) poate să mărească anumite taxe”, a spus Ponta în octombrie.

La acel moment, Ministerul Finanţelor a retras de pe pagina de web proiectul de hotărâre, spunând că prognoza actuală privind rata medie a inflaţiei pentru anul 2012, care trebuie folosită la stabilirea indicelui de indexare, este mai mică decât cea luată în calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, astfel că este necesară revizuirea analizei de impact şi rediscutarea sa cu institutiile financiare internaţionale cu ocazia următoarelor consultări.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA