AcasăActualitateSocialSTIMULARE - Ce burse primesc elevii din învățământul preuniversitar

STIMULARE – Ce burse primesc elevii din învățământul preuniversitar

spot_img

DISTRIBUIȚI

STIMULARE  Elevii din învățământul preuniversitar de stat pot beneficia de mai multe tipuri de burse, unele care stimulează studiul şi performanţa, şi altele care au un caracter social, de sprijinire a elevilor ce provin din familii sărace.
Dosarele se depun până la 1 octombrie, iar cuantumul burselor este stabilit prin hotărâre de consiliu local.

STIMULARE În prezent, elevii din învăţământul preuniversitar de stat primesc mai multe tipuri de burse: de performanţă, de merit, de studiu, dar şi burse de ajutor social, acestea din urmă fiind acordate elevilor care provin din familii cu o situaţie financiară precară, sunt orfani sau suferă de anumite boli.

Potrivit criteriilor generale de acordare a burselor pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, bursele se acordă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar. De asemenea, tot primăriile stabilesc, anual, prin hotărâre de consiliu local, atât ­cuantumul unei burse, cât și ­numărul acestora.

Bursele de performanță se acordă elevilor care au obținut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor și con­cursurilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației Naţionale şi Cercetării Știinţifice (MENCS), s-au calificat în loturile de pregătire organizate de MENCS pentru competițiile internaționale sau au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de MENCS. „Bursele de performanță se acordă pe perioada anului şcolar care urmează anului în care s-au obținut rezultatele. În perioada de acordare a bursei, elevii pot pierde bursa dacă nota la purtare într-un semestru este mai mică decât 10”, se mai precizează în documentul citat.

Bursele de merit şi bursele de studiu se acordă elevilor de la ­cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcţie de rezultatele obţinute la învăţătură. Cele de merit se acordă elevilor care au obținut media generală de cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior, respectiv în primul semestru al anului școlar, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului primar, gimnazial, liceal sau profesional. Tot burse de merit pot solicita şi elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale organizate de MENCS.

Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie și care au media generală peste 7,00 și nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa.

Bursele de ajutor social se acordă elevilor, la cerere, în funcţie de situaţia materială a familiei sau a susţinătorilor legali şi sunt revizuite semestrial, în funcţie de modificările intervenite în veniturile nete lunare ale familiei. Pentru a păstra bursa socială, elevii trebuie să obţină cel puţin media 5 la toate materiile, iar la purtare să aibă nota 10.
Primesc burse sociale elevii orfani de unul sau de ambii părinţi sau bolnavi de diferite boli. Pot solicita bursa de ajutor social şi elevii din mediul rural care sunt şcolarizaţi într-o altă localitate.
În afara acestor burse se mai pot acorda burse de ajutor social ocazional, iar liceenii pot opta pentru bursa „Bani de liceu”, care are un cuantum fix de 180 de lei/lună. În privinţa celorlalte tipuri de burse, cuantumul diferă, în funcţie de bugetul pe care primăriile îl aprobă în acest sens.

În cazul în care un elev se încadrează la mai multe categorii de burse, acesta poate opta pentru cea mai mare.

Oana Nistor

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA