AcasăActualitateSocialE BINE SĂ ȘTIȚI - Analizele medicale pentru înscrierea la grădiniţă sau...

E BINE SĂ ȘTIȚI – Analizele medicale pentru înscrierea la grădiniţă sau creşă NU sunt obligatorii!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sute de mii de părinţi îşi duc copiii să facă diverse analize medicale înainte de a-i înscrie la creşă ori la grădiniţă, deşi acestea nu sunt cerute de lege. Şi fiecare plăteşte cabinetelor medicale câteva zeci de lei.

Aceste analize nu sunt obligatorii, subliniază şi ministerul Sănătăţii, după ce mulţi părinţi s-au plâns că sunt obligaţi să le facă. Reprezentanţii ministerului Sănătăţii spun că au elaborat un ordin care să regleze situaţia şi să nu îi mai trimită pe copii să facă analize inutile.

În multe grădiniţe şi creşe din ţară, înscrierea copiilor necesită un adevărat dosar medical. Părinţii trebuie să aducă, pe lângă fişa de vaccinări, şi avizul pentru intrare în colectivitate de la medicul de familie, un set de analize suplimentare. Legea nu cere, însă, acest lucru.

În plus, analizele suplimentare nu sunt decontate de Casa de Asigurari, aşa că părinţii le plătesc din buzunarul lor. Tot „pachetul” costă peste 100 de lei.

Ca să nu mai fie probleme, oficialii din ministerele Sănătăţii şi Educaţiei au elaborat un ordin prin care se explică foarte clar că aceste analize NU sunt obligatorii la înscrierea în grădiniţe sau creşe. Cine nu va respecta ordinul va fi sancţionat.

„Pregatim un ordin comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei pentru a prezenta explicit conditiile medicale necesare inscrierii copiilor in unitatile de invatamant, la inceputul anului scolar. Incepand din anul scolar 2015-2016, elevii vor prezenta o adeverinta de la medicul de familie prin care se atesta faptul ca respectivul copil sau elev este clinic sanatos si nu sufera de o boala contagioasa”, a spus Dorel Sandesc.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii a precizat ca, de fapt, nici actualele reglementari nu obligau la efectuarea exudatului faringian sau al coproculturii, insa, intr-un vechi obicei, care dateaza de multi ani in urma, multe unitati de invatamant mai solicita, obligatoriu, prezentarea acestor analize bacteriologice.

In cazul in care medicul de familie considera necesara realizarea acestor analize, intrucat suspecteaza o anumita boala, cu certitudine acesta va trimite copilul sa faca analizele bacteorologice, dupa care va putea elibera avizul medical pentru intrarea in colectivitate, a adaugat Sandesc.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA