AcasăEvenimentE bine să-i cunoaștem! Ioan Mircea Ciocotișan, fost rugbyst la Știința Baia...

E bine să-i cunoaștem! Ioan Mircea Ciocotișan, fost rugbyst la Știința Baia Mare, șeful auditului din ANST, turnător la Securitate! N-a scăpat nici antrenorul său!

DISTRIBUIȚI

Ioan Mircea Ciocotişan, şeful Biroului de audit intern din cadrul Autorităţii Naţionale de Sport şi Tineret (ANST), a fost colaborator la Securitate. Fost rugbist la Ştiinţa Cemin Baia Mare, Ciocotişan a fost racolat în 1984, pe când era angajat ca muncitor la Complexul Carpaţi Baia Mare.
Delaţiunile sale, semnate cu numele conspirativ „Dinu”, i-au vizat mai ales pe sportivii cu care actualul funcţionar public intra în contact.
Dosarul de informator al lui Ciocotişan, de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), conţine mai multe note despre proprii colegi de echipă de la Cemin Baia Mare, consideraţi de informator drept „duşmani ai poporului”.
Legăturile cu cetăţenii străini, intenţia de a trece graniţa sau achiziţia unui banal aparat video erau raportate prompt de Mircea Ciocotişan la Securitate.
„Numita Culcear Roji, contabilă la Oficiul de pensii al CAP, afirmă în prezenţa colegilor unele teze necorespunzătoare în legătură cu istoria poporului nostru…”, scria Ciocotişan într-una din delaţiunile sale.
O altă victimă a acestuia a fost chiar propriul antrenor de la echipa de rugby, despre care afirma că deţine acasă bunuri din străinătate: „Vă informez că îl cunosc pe numitul Tîrniacev ( e vorba de Rada Trnyancsev, ”Sârbul”, căruia nici numele corect nu-l știe turnătorul Ciocotișan. n.a), din perioada când jucam rugby (…). Relaţii cu străinii nu ştiu să fi avut, dar în schimb pot să vă informez că la el la domiciliu se pot găsi lucruri ce nu se găseau la noi (blugi, ţigări, cafea). Este un om foarte prietenos, dornic de a cunoaşte multă lume şi de a întreţine relaţii de rang înalt”.

I-a turnat pe campionii Romaniei ca vor sa fuga din tara!

Din functia cheie pe care o detine la Agentia Nationala de Sport si Tineret, cea de sef al Biroului de Audit Intern, Ioan Mircea Ciocotisan taie si spanzura in sportul romanesc.
Primii „turnati” la Securitate au fost colegii si antrenorii lui Ciocotisan de la clubul de rugby Stiinta Baia Mare
Iar porecla de „Zbirul”, pe care i-au pus-o sportivii, antrenorii si presedintii de federatii terorizati de acest functionar public pastrat in functie si de actualul presedinte al ANST, Carmen Tocala, poate fi completata acum cu cea de „Sifonul”.
Pentru ca, dupa cum reiese din documentele intrate in posesia noastra, dosarul de informator al lui Ciocotisan cuprinde fragmente incredibile despre delatiunile acestuia la organele de Securitate.

„Dinu”
In momentul de fata, Ioan Mircea Ciocotisan se numara printre cei care fac legea in sportul romanesc. Ce autoritate morala are seful Corpului de Control al lui Carmen Tocala sa decida asupra activitatii sportivilor romani si indrumatorilor acestora? Ce il recomanda in aceasta functie? Poate amanuntul care nu apare in CV-ul oficial, ca a fost informator al organelor de Securitate, incepand cu anul 1984. Asta dupa ce, dupa cum scrie negru pe alb in stufosul sau dosar de „turnator”, „anterior, pe perioada satisfacerii stagiului militar obligatoriu, titularul fusese colaborator al organelor C.I.”. Asadar, a inceput de tanar cu „sifoneala”, iar dupa armata, pe cand lucra ca „muncitor in cadrul Complexului Economic CARPATI Baia Mare, a fost recrutat ca informator in problema „Persoane cu intentii de trecere frauduloasa a frontierei de stat sau de ramanere ilegala in strainatate”. A primit numele conspirativ de „Dinu” si s-a pus vartos pe treaba.

„Oameni de ultima speta”
Fiind sportiv de performanta, Ciocotisan a intrat in paine turnandu-si chiar propriii colegi, dupa cum reiese din una dintre primele informari din anul 1984: „In legatura cu Buru Gratian, va informez ca facand rugby in cadrul Asociatiei Stiinta CEMIN Baia Mare, deseori ne-am intalnit fara sa ne cunoastem personal. L-am vazut de mai multe ori in compania lui Vladescu Aurel, care acum este in detentie pentru savarsirea infractiunii de viol si talharie. Dupa parerea mea, acesti oameni sunt de ultima speta si cred ca Gratian colinda toate localurile”. In schimb, pe antrenorul sau, il „toarna” ca „acasa la numitul Tirnyacev se pot gasi lucruri ce nu se gaseau la noi, blugi, cafea, tigari”. Iar pe lista „victimelor” delatiunilor lui Ciocotisan se regasesc si alte nume mari din sportul romanesc…
Mai mult, actualul „jupan” de la ANST le propunea ofiterilor de Securitate sa se infiltreze printre sportivi, ca sa descopere cat mai multi dintre acestia, care aveau legatura cu strainatatea. Astfel, Ciocotisan informeaza ca „ la intalnirile de pe stadioane m-am facut interesat sa cumpar un aparat de video din strainatate, cum a facut «Bran», care incearca sa intre in circuitul cu casete”.

Procesul intentat de CNSAS la Curtea de Apel Bucureşti, prin care solicită recunoaşterea calităţii de colaborator al Securităţii, a început în 2010 şi are următorul termen pe 22 ianuarie.

(Grupaj realizat de G. Ciascai pe baza materialelor din adevarul.ro și enational.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA