spot_img
AcasăAlteleEconomicDUPĂ LIBERALIZARE - Vezi schimbările din factura la energie electrică

DUPĂ LIBERALIZARE – Vezi schimbările din factura la energie electrică

spot_img

DISTRIBUIȚI

DUPĂ LIBERALIZARE Din 2018, toată energia va fi cumpărată de pe Bursă, iar rolul furnizorilor va fi decisiv în asigurarea unei facturi scăzute la utilităţi. În plus, energia va putea fi cumpărată din apropierea consumatorilor, iar unele taxe, cum ar fi cele de transport, vor scădea datorită acestui lucru, relatează Digi24.

În acest moment, 30% din preţul energiei electrice este stabilit de stat, iar 70% este cumpărat de pe Bursă. Procentele se vor schimba la începutul anului viitor: 20% va mai rămâne în grija statului, iar 80% va fi stabilit de piaţa liberă. Această liberalizare va continua până când, la 1 ianuarie 2018, toată energia electrică va depinde de preţurile de pe Bursă.

În ultimii cinci ani, preţul energiei pe una dintre platformele bursiere a scăzut cu 38 de procente. În acelaşi timp, la consumatorii casnici preţurile finale s-au majorat din cauza tarifelor percepute de companiile private. Asta înseamnă că de ieftinirea energiei se bucură deocamdată doar companiile şi instituţiile care nu mai au preţuri reglementate de stat.

„Prețul energiei în România a scăzut datorită dezvoltării într-un ritm foarte accelerat a producerii de energie din surse regenerabile. La factură au crescut, dar nu în același ritm, tarifele care mai sunt cuprinse în factură: de transport și distribuție, dar și celelalte taxe pe care le percepe statul”, spune Silvia Vlăsceanu, director executiv Asociația Companiilor de Utilități.

„A existat o scădere de aproximativ 30 și ceva la sută referitor doar la energia pură. Acest trend e greu să se mențină pentru că s-a ajuns la un nivel care face viata grea producătorilor de energie”, afirmă Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică.

Mai multe pe această temă AICI.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA