AcasăActualitateDUPĂ ÎNCHIDEREA INDUSTRIEI POLUATOARE – Baia Mare se poate mândri cu un...

DUPĂ ÎNCHIDEREA INDUSTRIEI POLUATOARE – Baia Mare se poate mândri cu un aer curat! Concentrația de plumb din aer este acum aproape zero

spot_img

DISTRIBUIȚI

DUPĂ ÎNCHIDEREA INDUSTRIEI POLUATOARE  Considerat la începutul anilor 2000 unul dintre cele mai poluate orașe din România, Baia Mare are acum o calitate a aerului foarte bună.

Explicația: moartea industriei poluatoare, care a dus la adevărate drame sociale, dar care a curățat considerabil atmosfera. Dacă în 2010 concentrația de plumb din aer depășea cu mult valoarea limită admisă, astăzi aceasta este aproape de 0, scrie Digi24.ro.

Ioan Șușa a lucrat peste 30 de ani ca inginer la o întreprindere situată în vecinătatea fostului combinat din Baia Mare. „Am lucrat la IMMUN, exact gard în gard cu combinatul. Și a fost aerul foarte poluat. Erau perioade în care ne sufocam din cauza emanațiilor de gaz.”

„Aerul era… în gură, de fapt, simțeam foarte dulce dimineața și seara. Ciorapii de nailon pe care îi luam atunci se găureau – deci de la gară și până în centrul nou unde lucram, erau găuriți”, spune o localnică.

„Se formau precipitațiile acide, sub formă de ceață sau sub formă de ploaie. Inclusiv roua era acidă”, îşi aminteşte Vasile Oros, profesor universitar doctor inginer.

Unul din cei doi mari poluatori din zonă, combinatul Phoenix, producea anual, în anii de așa-zisă glorie, 40 de mii de tone de cupru, 120 de tone de argint şi 12 tone de aur.

Citește continuarea articolului, AICI.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA