AcasăsiugariuDUMINICA ORTODOXIEI - Cu icoane în mâini, creştinii au înconjurat Catedrala Episcopală...

DUMINICA ORTODOXIEI – Cu icoane în mâini, creştinii au înconjurat Catedrala Episcopală din Baia Mare (FOTO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

O zi deosebită a prilejuit sărbătoarea Duminicii Ortodoxiei la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, unde a oficiat Sfânta Liturghie Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de un sobor de preoţi de la Centrul Eparhial şi de la Catedrală.

În biserică, în faţa soleei, băieţi şi fete din Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi şi ai Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi al Catedralei Maramureşene, îmbrăcaţi în frumoase costume populare, ţineau icoane în mâini, ca semn al cinstirii Ortodoxiei şi a icoanelor, prin care se sărbătoreşte triumful dreptei credinţe asupra tuturor ereziilor.

În această zi este biruinţa dreptei credinţe asupra tuturor rătăcirilor şi ereziilor, a spus PS  Iustin Sigheteanul, iar noi, creştinii ortodocşi, suntem, de două mii de ani, în dreapta credinţă. Prin darul Duhului Sfânt şi a noastră, a preoţilor, plină de râvnă şi jertfelnicie, oamenii se sfinţesc şi devin ei înşişi icoane ale sfinţeniei lui Dumnezeu. Să dăm slavă lui Dumnezeu pentru faptul că suntem una sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică, să dăm slavă lui Dumnezeu că avem un tineret creştin, a mai spus Preasfinţitul Părinte.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de pr. prof. dr. Petrică Aurelian Covaciu.

În cadrul Sfintei Litughii a fost hirotonit întru diacon teologul Gheorghe Mititelu, care, într-o duminică viitoare, va fi primi harul preoţiei pe seama unei parohii din Protopopiatul Carei.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele arhim. dr. Casian Filip, ecleziarhul sfântului locaş, a dat citire, în faţa credincioşilor, Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române dedicate Duminicii Ortodoxiei. „Duminica de astăzi este, ca toate Duminicile, o Zi a Domnului şi o Zi a Învierii, fiind ziua cea dintâi a săptămânii (Matei 28, 1), dar ea este, totodată, şi sărbătoarea dreptei credinţe, este „hramul” Ortodoxiei, pe care îl cinstim în fiecare an, de peste douăsprezece veacuri, se spune în Pastorala din acest. Ortodoxia, pe care o sărbătorim astăzi, este Biserica lui Hristos pe pământ şi a fost întemeiată de Însuşi Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos Mântuitorul, „pe temelia apostolilor şi a proorocilor” (Efeseni 2, 20).

Această Biserică păstrează, de două milenii, neschimbată învăţătura Întemeietorului ei şi rânduiala Sfinţilor Apostoli, în forma stabilită de Sfinţii Părinţi şi de Sinoadele ecumenice. Ortodoxia este credinţa mântuitoare, în centrul căreia se află adevărul despre Dumnezeu, despre om şi despre lume, aşa cum ne-a fost descoperit de Dumnezeu prin profeţi, iar „în zilele acestea mai de pe urmă ne-a grăit nouă prin Fiul” (Evrei 1, 2). Ea este credinţa pecetluită cu sânge de mucenicii celor două milenii de creştinism, dar şi de cei care-şi jertfesc viaţa pentru Hristos în timpul nostru”.

Cu această ocazie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a adresat, în mod special tinerilor, „întrucât anul acesta, 2016, a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii noas­tre Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bise­riceşti, îndemnăm pe toţi tinerii din şcoli şi din universităţi, pe profesorii de religie şi pe teologi, pe tinerii slujitori ai Sfintelor Altare şi pe toţi credincioşii tineri să apere, să susţină şi să promoveze valorile spirituale ale Ortodoxiei şi ale poporului român, tradiţiile sfinte primite din generaţie în generaţie, familia creştină tradiţională, patrimoniul cultural naţional, bisericesc şi civil, într-un cuvânt, identitatea noastră spirituală românească moştenită de la vrednicii înain­taşi, pe care-i comemorăm şi îi cinstim cu recunoştinţă în fiecare an”, se mai spune în Pastorală.

Toţi creştinii au înconjurat, apoi, Catedrala, purtând icoane şi iconiţe sfinţite în mâini, după care au depus o ofrandă, după tradiţia instituită în Biserica Ortodoxă.

2d1a0b687f34418ba0bc7742f2bf114072ea23f30ed14c7fab33ed1346a5666373db5a4737794593abb9c962c6809dd735081ed715204bbda31fd05ea35e0039d0413df6d6e044379a23d640744ff0bef12b690f52e148a684637011e43e8b56

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA