Acasăsinucidere maramuresDRAGOSTEA NU ARE VÂRSTĂ - Un fost pilot militar a spus „Da!” la...

DRAGOSTEA NU ARE VÂRSTĂ – Un fost pilot militar a spus „Da!” la 94 de ani

DISTRIBUIȚI

Dragostea nu are vârstă. Este un adevăr care nu mai trebuie demonstrat. Dar cine ar fi crezut că, la 94 de ani, poţi să te prezinţi în faţa ofiţerului de stare civilă şi să spui „DA!” iubitei. Iată încă o dovadă că dragostea nu are vârstă, iar sufletul nu conteneşte niciodată să îşi caute jumătatea.

Este povestea comandorului Pavel Verdeş, fost pilot militar, care s-a născut în 1922 într-un sat din judeţul Cahul, Basarabia, într-o familie de oameni înstăriţi, dar muncitori. A ales să-şi unească destinele sâmbătă, la Braşov. Dar nu a uitat ca, la costumul de civil, să îşi etaleze vulturul, însemnul de înaltă preţuire al piloţilor militari. Aleasa inimii sale este profesoară, Elena Cornea, are 80 de ani, şi are un băiat, Marius Cornea, care lucrează la Primăria din Londra.

Eroul mazilit de comunişti

Pavel Verdeş îşi aminteşte cu plăcere că dragostea pentru zbor i-a fost insuflată de tatăl său, care i-a construit un zmeu, dar ceea ce l-a determinat să aleagă calea aerului a fost vizita unui ofiţer de aviaţie chiar la el în casă. A absolvit liceul de la Cahul, iar de aici s-a dus să îşi împlinească visul vieţii la Şcoala de aviaţie la Cernăuţi.

Pactul Ribbentrop-Molotov, din 23 august 1939, când a fost semnat Tratatul de neagresiune între Germania lui Hitler şi Uniunea Sovietică a lui Stalin. Cedarea Basarabiei a avut ca efect un val de represiuni împotriva populaţiei majoritare, mii de execuţii şi deportări. Pavel Verdeş a fugit în România, împreună cu nepoţica, la sora lui, care locuia la Arad.

După ce lucra pe unde a apucat, în cele din urmă a ajuns în la Flotila 3 bombardament din Craiova. Face instructaj pe mai multe tipuri de avioane şi pleacă pe frunt.. A avut de toate ororile războiului, în timpul misiunilor de luptă, în care a fost şi pilot şi mitralior.

„Acolo era un alt sentiment, era tinereţea. Sentimentul de a fi corect şi de a face cât mai multe misiuni să arăţi cât eşti tu de viteaz. Eşti în avion, eşti cu manşa în mână, ai butoanele respective în momentul în care a venit obiectivul, intri în picaj, apeşi pe manşă şi imediat bomba cade. Virezi şi vii acasă. Un zbor destul de normal pentru cel care este acolo destul de greu pentru cel care este în afară”, povestea Pavel Verdeş în urmă cu trei ani, la emisiunea „Braşoveni pentru braşoveni”, realizată de Onelia Pescaru.

continuarea aici

sursă știre și foto newsbv.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA