Acasă Actualitate DR. VIORICA CHERECHEȘ: "Vasile Deac, Moşu’ rămâne voievodul Maramureşului! Bogdan Vodă, înconjurat...

DR. VIORICA CHERECHEȘ: “Vasile Deac, Moşu’ rămâne voievodul Maramureşului! Bogdan Vodă, înconjurat de cătane, va veghea de-a pururi Maramureşul voievodal”

DISTRIBUIȚI

O zi specială, Hramul Mănăstirii Bârsana, ne-a adus împreună la rugăciune în inima Maramureşului, loc binecuvântat pentru toţi românii. În straie de sărbătoare, mii de credincioşi au avut bucuria de a fi părtaşi la procesiunea tradiţională ce prăznuieşte Soborul celor 12 Apostoli.

În timpul Sfintei Liturghii, printre credincioşi mi-a apărut chipul Moşului Deac din Bogdan Vodă, personaj pitoresc în haine ţărăneşti, ultimul oştean al Voievodului Bogdan, românul care şi-a dat viaţa pentru un vis: statuia întemeietorului Maramureşului. Hotărârea de a-l revedea mi-a venit precum gândul cel bun. Un om drag sufletului meu care a slujit alături de Moașa, comunitatea din Cuhea.

Cu emoţia revederii, Moșul Deac, același OM de peste 90 de ani, în costumul maramureșean care-l reprezintă ca pe nimeni altul, m-a așteptat în cerdac.
Îi trec pragul casei de fiecare dată cu bucuria revederii unui înțelept de la care, în orice etapă a vieții, te încarci cu pilde, modele pentru toate generațiile.

Maramureşul a fost binecuvântat cu oameni speciali, adevăraţi urmaşi ai voievozilor Bogdan şi Dragoş, pentru care istoria, neamul şi amprentă identitară sunt sfinte.

Vasile Deac, Moşu’ Deac, la cei peste 90 de ani pe care îi are, ne dăruiește o bogată moştenire culturală, o zestre folclorică şi etnografică inegalabilă ca valoare.

În casa care este un muzeu autentic, împărtăşeşte cu luciditate din trăirile lui celor care vin să-l caute pentru o vorbă înţeleaptă sau o poveste plină de tâlc. A văzut multe, a trăit multe şi a avut în palme timp de mulți ani soarta locuitorilor din Bogdan Vodă, acolo unde a fost primar şi mai apoi viceprimar.

Moşu’ Deac lasă generaţiilor care vor veni mândria de a fi dac liber prin felul în care îşi ridică fruntea şi ochii spre cer, prin felul în care îşi poartă cămeşa tradiţională şi opincile, dar şi statuia ecvestră a lui Bogdan, simbolul Maramureşului Voievodal.

Trudă, osteneală și rugăminți la multe porți pentru vis împlinit – statuia lui Bogdan cu cătanele în mijlocul comunei Bogdan Vodă.

Bucuria mea este nemărginită că am reușit să-l țin sănătos pe Moșu’ și am adăugat o fărâmă de bronz la statuia voievodului care va rămâne de-a pururi să vegheze din Inima Maramureșului!

dr. Viorica Cherecheș,
deputat de Maramureș

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline




Crap Art

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

(VIDEO) SCENE ȘOCANTE ÎN BAIA MARE – Bărbat bătut cu bestialitate de 3 indivizi pe strada Grănicerilor

Un caz absolut șocant a avut loc în urmă cu câteva zile pe strada Grănicerilor din Baia Mare. Un bărbat a fost pur și...

ULTIMA ORĂ: ACCIDENT GRAV ÎN BAIA MARE – Motociclist SPULBERAT de mașină pe bd. Republicii

Un accident rutier grav a avut loc în urmă cu doar câteva momente pe bulevardul Republicii din Baia Mare, la intersecția cu strada Moldovei....

ACCIDENT ÎN MARAMUREȘ – Tânăr motociclist băgat în spital de un șofer neatent

Ieri după-amiază poliţiştii din Bogdan Vodă, au fost sesizaţi prin SNUAU 112, despre faptul că pe D.J. 186 C, în dreptul unui imobil din...

INFECTĂRI PE BANDĂ RULANTĂ – Focar de COVID-19 la o primărie din Maramureș

Autoritățile maramureșene au declarat FOCAR de coronavirus la Primăria Valea Chioarului după ce nu mai puțin de 6 angajați au fost testați pozitiv. Angajații...

LIVE PE FACEBOOK – Minerul Maramureș (CS Minaur Baia Mare) VS. ACS Fotbal Comuna Recea, azi de la ora 18:00

Primul dintre cele cele mai importante meciuri de fotbal ale anului în Maramureș are loc astăzi, 5 august, de la ora 18:00, la Stadionul...