Acasă Actualitate DR. VIORICA CHERECHEȘ: "Vasile Deac, Moşu’ rămâne voievodul Maramureşului! Bogdan Vodă, înconjurat...

DR. VIORICA CHERECHEȘ: “Vasile Deac, Moşu’ rămâne voievodul Maramureşului! Bogdan Vodă, înconjurat de cătane, va veghea de-a pururi Maramureşul voievodal”

DISTRIBUIȚI

O zi specială, Hramul Mănăstirii Bârsana, ne-a adus împreună la rugăciune în inima Maramureşului, loc binecuvântat pentru toţi românii. În straie de sărbătoare, mii de credincioşi au avut bucuria de a fi părtaşi la procesiunea tradiţională ce prăznuieşte Soborul celor 12 Apostoli.

În timpul Sfintei Liturghii, printre credincioşi mi-a apărut chipul Moşului Deac din Bogdan Vodă, personaj pitoresc în haine ţărăneşti, ultimul oştean al Voievodului Bogdan, românul care şi-a dat viaţa pentru un vis: statuia întemeietorului Maramureşului. Hotărârea de a-l revedea mi-a venit precum gândul cel bun. Un om drag sufletului meu care a slujit alături de Moașa, comunitatea din Cuhea.

Cu emoţia revederii, Moșul Deac, același OM de peste 90 de ani, în costumul maramureșean care-l reprezintă ca pe nimeni altul, m-a așteptat în cerdac.
Îi trec pragul casei de fiecare dată cu bucuria revederii unui înțelept de la care, în orice etapă a vieții, te încarci cu pilde, modele pentru toate generațiile.

Maramureşul a fost binecuvântat cu oameni speciali, adevăraţi urmaşi ai voievozilor Bogdan şi Dragoş, pentru care istoria, neamul şi amprentă identitară sunt sfinte.

Vasile Deac, Moşu’ Deac, la cei peste 90 de ani pe care îi are, ne dăruiește o bogată moştenire culturală, o zestre folclorică şi etnografică inegalabilă ca valoare.

În casa care este un muzeu autentic, împărtăşeşte cu luciditate din trăirile lui celor care vin să-l caute pentru o vorbă înţeleaptă sau o poveste plină de tâlc. A văzut multe, a trăit multe şi a avut în palme timp de mulți ani soarta locuitorilor din Bogdan Vodă, acolo unde a fost primar şi mai apoi viceprimar.

Moşu’ Deac lasă generaţiilor care vor veni mândria de a fi dac liber prin felul în care îşi ridică fruntea şi ochii spre cer, prin felul în care îşi poartă cămeşa tradiţională şi opincile, dar şi statuia ecvestră a lui Bogdan, simbolul Maramureşului Voievodal.

Trudă, osteneală și rugăminți la multe porți pentru vis împlinit – statuia lui Bogdan cu cătanele în mijlocul comunei Bogdan Vodă.

Bucuria mea este nemărginită că am reușit să-l țin sănătos pe Moșu’ și am adăugat o fărâmă de bronz la statuia voievodului care va rămâne de-a pururi să vegheze din Inima Maramureșului!

dr. Viorica Cherecheș,
deputat de Maramureș

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline
Crap Art

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

SITUAȚIE COVID-19: FOCAR ÎN MARAMUREȘ! – 34 de noi infectați într-o singură zi, toți dintr-un centru de îngrijire

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș este abilitat să vă comunice faptul că la Centrul de Îngrijire și Asistență Poienile de Sub Munte...

ALERTĂ PE MALUL MĂRII – Adolescent de 15 ani din Maramureș, dispărut din stațiunea Eforie Nord

Polițiști din cadrul Politiei stațiunii Eforie au fost sesizați despre dispariția lui Emanuel Samuel Marcus, de 15 ani, din județul Maramureș. La data de 31...

COMUNICAT – Expoapa 2020 reprogramat pentru 2021

Asociația Română a Apei organizează, anual, la Palatul Parlamentului-București, Forumul Regional al Apei Dunăre-Europa de Est, eveniment la care participă anual profesioniști din domeniul...

(FOTO) INFORMAȚII ȘOCANTE – Unul dintre polițiștii maramureșeni arestați era propus pentru salariu de EXCELENȚĂ

Noi informații șocante apar în cazul celor 9 polițiști maramureșeni de la rutieră, cercetați pentru mai multe infracțiuni (printre care luare de mită și...

INFRACȚIUNI SILVICE ȘI UCIDERE DIN CULPĂ – Doi maramureșeni au ajuns ieri după gratii

Ieri, 30 iulie, polițiștii maramureşeni au pus în aplicare două mandate de executare a pedepsei închisorii astfel: poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale – Biroul...