Acasă Actualitate DR. VIORICA CHERECHEȘ: "Vasile Deac, Moşu’ rămâne voievodul Maramureşului! Bogdan Vodă, înconjurat...

DR. VIORICA CHERECHEȘ: “Vasile Deac, Moşu’ rămâne voievodul Maramureşului! Bogdan Vodă, înconjurat de cătane, va veghea de-a pururi Maramureşul voievodal”

DISTRIBUIȚI

O zi specială, Hramul Mănăstirii Bârsana, ne-a adus împreună la rugăciune în inima Maramureşului, loc binecuvântat pentru toţi românii. În straie de sărbătoare, mii de credincioşi au avut bucuria de a fi părtaşi la procesiunea tradiţională ce prăznuieşte Soborul celor 12 Apostoli.

În timpul Sfintei Liturghii, printre credincioşi mi-a apărut chipul Moşului Deac din Bogdan Vodă, personaj pitoresc în haine ţărăneşti, ultimul oştean al Voievodului Bogdan, românul care şi-a dat viaţa pentru un vis: statuia întemeietorului Maramureşului. Hotărârea de a-l revedea mi-a venit precum gândul cel bun. Un om drag sufletului meu care a slujit alături de Moașa, comunitatea din Cuhea.

Cu emoţia revederii, Moșul Deac, același OM de peste 90 de ani, în costumul maramureșean care-l reprezintă ca pe nimeni altul, m-a așteptat în cerdac.
Îi trec pragul casei de fiecare dată cu bucuria revederii unui înțelept de la care, în orice etapă a vieții, te încarci cu pilde, modele pentru toate generațiile.

Maramureşul a fost binecuvântat cu oameni speciali, adevăraţi urmaşi ai voievozilor Bogdan şi Dragoş, pentru care istoria, neamul şi amprentă identitară sunt sfinte.

Vasile Deac, Moşu’ Deac, la cei peste 90 de ani pe care îi are, ne dăruiește o bogată moştenire culturală, o zestre folclorică şi etnografică inegalabilă ca valoare.

În casa care este un muzeu autentic, împărtăşeşte cu luciditate din trăirile lui celor care vin să-l caute pentru o vorbă înţeleaptă sau o poveste plină de tâlc. A văzut multe, a trăit multe şi a avut în palme timp de mulți ani soarta locuitorilor din Bogdan Vodă, acolo unde a fost primar şi mai apoi viceprimar.

Moşu’ Deac lasă generaţiilor care vor veni mândria de a fi dac liber prin felul în care îşi ridică fruntea şi ochii spre cer, prin felul în care îşi poartă cămeşa tradiţională şi opincile, dar şi statuia ecvestră a lui Bogdan, simbolul Maramureşului Voievodal.

Trudă, osteneală și rugăminți la multe porți pentru vis împlinit – statuia lui Bogdan cu cătanele în mijlocul comunei Bogdan Vodă.

Bucuria mea este nemărginită că am reușit să-l țin sănătos pe Moșu’ și am adăugat o fărâmă de bronz la statuia voievodului care va rămâne de-a pururi să vegheze din Inima Maramureșului!

dr. Viorica Cherecheș,
deputat de Maramureș

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

ACTUALIZARE/ PRIMELE VICTIME ALE IERNII – Un șofer zelos a făcut țăndări mai multe mașini pe strada George Coșbuc din Baia Mare. Un altul...

Am intrat oficial în sezonul rece și, deși nu am avut parte încă de ninsori serioase decât în zona de munte a Maramureșului, poleiul...

DE INTERES – Programul casieriilor VITAL în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2020

Luni, 30 noiembrie (Sfântul Andrei) şi marți, 1 Decembrie (Ziua Naţională a României) 2020, casieriile S.C. VITAL S.A. din toate localitățile în care operăm:...

Gabriel Zetea (PSD): ”Guvernul PNL atacă sectorul construcții și IT”

IT-iștii și constructorii sunt noile ținte ale Guvernului PNL. După alegeri, PNL va tăia facilitățile pentru aceste două domenii cheie ale economiei, care contribuie...

SCENĂ RUPTĂ DIN FILME ÎN BAIA MARE – Un tânăr a furat un ghiozdan plin cu țigări de la un bărbat care le furase...

Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Baia Mare au reuşit documentarea activităţii infracţionale a două persoane, care au fost reţinute pentru 24 de ore şi...

AVARII LA REȚEA – Furnizarea apei, sistată temporar pe o stradă din Baia Mare

Băimărenii de pe strada Tineretului din municipiu vor rămâne fără apă potabilă la robinete azi, 27 noiembrie, timp de câteva ore. Sistarea furnizării de...