AcasăActualitatePoliticDouă din fețele unui om profund mincinos. Cum s-a schimbat gândirea lui...

Două din fețele unui om profund mincinos. Cum s-a schimbat gândirea lui Băsescu în ultimii cinci ani

spot_img

DISTRIBUIȚI

Pentru Traian Băsescu ce era ieri alb, astăzi este negru, şi invers. Preşedintele suspendat plângea în 2007 pentru că un referendum a fost invalidat, iar acum consideră că validarea referendumului din 29 iunie ar reprezenta „un dezastru”.
Pe 29 noiembrie 2007, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu făcea o serie de aprecieri referitoare la referendumul din 25 noiembrie, privind introducerea votului uninominal. Nemulţumit de faptul că referendumul a fost invalidat, Traian Băsescu a tunat şi fulgerat împotriva existenţei pragului electoral de prezenţă de 50% + 1. Iată ce spunea atunci Traian Băsescu:
„Numărul românilor care au spus „Da” la referendum, acest aproape patru milioane, este aproape egal cu numărul de voturi care au fost date în favoarea tuturor partidelor care au trecut pragul de 5 la sută şi trimit politicieni în Parlamentul European. Tratamentul care se aplică de către politicieni votului poporului, în comparaţie cu votul pentru interesele politicienilor, este inadmisibil. Introducerea artificială a unui prag de 50 la sută plus unu din electoratul din listă pentru validarea unui referendum arată discriminarea pe care politicienii o practică atunci când cetăţenii români sunt chemaţi la vot împotriva interesului lor, dar în interesul românilor. Condiţiile sunt să fie validate numai acele consultări electorale care sunt în interesul politicienilor.
Cred că o astfel de limită ar putea fi stabilită, 50 la sută plus unu din cei înscrişi în listă – condiţie de validare a unui referendum, numai dacă în România ar fi votul obligatoriu. Sunt state în Uniunea Europeană în care prezenţa la vot este obligatorie şi, în cazul absenţei la vot, electorul este amendat. Dar în România participarea la vot nu este obligatorie, nu este sancţionat absenteismul. Ca atare, cei care se prezintă la o consultare electorală sunt cei care doresc să fie activi şi implicaţi politic. În aceste condiţii, fixarea unor parametri atât de dificili pentru validarea unui referendum, care exprimă, conform art. 90, voinţa poporului, mi se pare că este o acţiune îndreptată spre minimalizarea importanţei titularului puterii şi a suveranităţii în stat, care e poporul român, şi nu politicieni”.

 

Ce spune Traian Băsescu astăzi
Pe 18 iulie, într-un interviu acordat site-ului Ziare.com, Traian Băsescu – acum în calitate de preşedinte suspendat – a făcut următoareşe afirmaţii: „Cerinţa atingerii unui număr de voturi pentru validarea unui referendum este justificată până la un punct. Dacă un număr foarte redus de cetăţeni se prezintă la vot şi dintre aceştia un număr şi mai mic de cetăţeni decide asupra demiterii unui preşedinte, se pune problema legitimităţii înlăturării acestuia din funcţie”.
Suntem în faţa unei piruete de 180 de grade făcute de Traian Băsescu, la o distanţă de nici 5 ani. Nu este singura. Traian Băsescu a mai făcut piruete şi la distanţă de câteva zile. La începutul campaniei declara „Nu ţin de scaun (…) Nu vreau să câştig la <<masa verde>>”. Pe 17 iulie, pe „Gândul-Live”, preşedintele suspendat avea deja o abordare diamentral opusă: „Imaginaţi-vă o Românie în care o acţiune politică etichetată drept neeuropeană este validată de români. Acea Românie devine o pată albă. Validarea referendumului ar fi un dezastru politic pentru România. Asta mai ales fiindcă ar urma trei luni fără preşedinte, trei luni de instabilitate”.

Incredibil, cine poate fi persoana care a fost (re)aleasă în 2009 preşedinte al României! Toate declaraţiile şi acţiunile pe care le întreprinde sunt după cum îi dictează interesul personal. Dar mereu vorbeşte în numele poporului. La fel se comportă şi PDL. În 2007, cele două componente ale actualului PDL, şi anume, PD şi PLD (Stolojan, Flutur, Stoica – n.a.) atacau la CCR o încercare a PNL şi PSD de a desfiinţa pragul electoral. Acum PDL a atacat dur OUG 41/2012 care înlătura pragul, a fost de acord cu decizia CCR care a cerut expres „măsuri pentru asigurarea pragului electoral”, dar a respins una dintre măsuri, prelungirea de la 12, la 16 ore a scrutinului. Vai de mama lor!

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA