AcasăEvenimentDosarul Caltaboșul, faza finală. Decebal Traian Remeș nu vrea să ajungă un...

Dosarul Caltaboșul, faza finală. Decebal Traian Remeș nu vrea să ajungă un trofeu pentru justiția română

spot_img

DISTRIBUIȚI

Fostul ministru Traian Remeş a declarat, marţi, 31 ianuarie, la instanţa supremă, că nu vrea să ajungă un trofeu pentru justiţia română, „aşa cum Trofeul Calităţii l-a înfundat pe un altul”, în condiţiile în care acuzaţiile se bazează pe o înregistrare video în care doar procurorul „a văzut un plic cu bani”. Instanţa supremă a finalizat, marţi, dezbaterile în dosarul în care fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

La ultimul termen de judecată, Traian Remeş a declarat că nu vrea să ajungă „un trofeu pentru justiţia română”, făcând referire la recenta decizie a instanţei supreme în dosarul „Trofeul calităţii”, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru corupţie. „Pe o acuză ce aparţine doar procurorului, pe o înregistrare video în care doar procurorul a văzut un plic cu bani, pe referirile contradictorii ale unui denunţător, ce soluţie veţi lua? O să fiu şi eu un trofeu pentru justiţia română aşa cum Trofeul Calităţii l-a înfundat pe un altul? Din anul 2007 tot plătesc nemeritat. Cu blamul public, cu onoarea şi reputaţia ştirbită”, le-a spus Remeş celor trei judecători din complet, când i s-a oferit ultimul cuvânt.

Remeş a mai arătat că nu ar fi acceptat niciodată să primească preparate din carne, cu atât mai mult din carne de porc, în condiţiile în care are medic veterinar angajat din anul 2004 la ferma pe care o deţine şi unde creşte porci. „Aveam medic veterinar în fermă din 2004 şi tot ce se sacrifica în fermă pentru uzul familiei era verificat. Mâncam o tochitură sau preparate de porc făcute doar de mine, acasă, nici la restaurant nu mâncam aşa ceva. Luam eu de la un prăpădit (cu referire la denunţătorul din dosar, Gheorghe Ciorbă – n.r)? De la un nimeni pe care nu-l cunosc şi care a spus clar că nu mă cunoaşte?”, a conchis Remeş.

Mureșan susține că procurorul de caz a făcut presiuni asupra lui

Ioan Avram Mureşan le-a arătat judecătorilor că procurorul de caz de la DNA, Claudiu Dumitrescu, ar fi făcut presiuni asupra sa, amintindu-i de dosarul de corupţie din anul 2004, despre care i-ar fi spus că s-ar putea „rezolva” dacă dă declaraţii potrivnice lui Decebal Traian Remeş. Mureşan a mai arătat că, în opinia sa, totul i s-ar trage de la faptul că are cunoştinţe numeroase despre clasa politică românească şi despre numeroşi politicieni, făcând referire din nou la preşedintele Traian Băsescu.

„Cunosc majoritatea clasei politice. Îl cunosc foarte bine şi pe Traian Băsescu, care din păcate este un produs al acestei clase politice româneşti. Din păcate el este un produs foarte slab, este un rebut şi cineva ar trebui să îi spună toate astea. Să se ducă la tv şi să-i spună”, a declarat Mureşan în faţa judecătorilor. Instanţa supremă a amânat pronunţarea unei decizii în acest dosar pentru 14 februarie, dată până la care avocaţii vor depune la dosar concluzii scrise.

Trafic de influență și cumpărare de influență în formă continuată

În acest dosar, Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, este acuzat de trafic de influenţă, iar Ioan Avram Mureşan de complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Alături de cei doi este inculpat şi omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan. „Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea – structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, potrivit DNA.

Ciorbă s-a băgat și cu un Audi Q7

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, şi un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea. Gheoghe Ciorbă s-a autodenunţat la DNA după ce a aflat că este oricum în vizorul anchetatorilor pentru că ar fi încercat, prin Mureşan, să-l cumpere pe ministrul Decebal Traian Remeş.

TVR a difuzat, în 10 octombrie 2007, în jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o întâlnire a lui Remeş cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeş, precum şi înregistrări audio referitoare la licitaţii. Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Agriculturii în 11 octombrie 2007, după ce postul naţional de televiziune a difuzat imaginile din înregistrarea video a întâlnirii sale cu Ioan Avram Mureşan. (sursa – pe surse.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA