AcasăEvenimentDorel Săndesc: ”Spitalul Județean din Baia Mare este un exemplu de implementare...

Dorel Săndesc: ”Spitalul Județean din Baia Mare este un exemplu de implementare al Programului Național de Terapie Intensivă” (VIDEO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Lucrările primei conferințe de medicină de urgență din Baia Mare au fost deschise oficial vineri, 23 ianuarie 2014, la ora 9.00, în prezența ministrului secretar de stat prof. dr. Dorel Săndesc, şeful Secţiei anestezie şi terapie intensivă a Spitalului Judeţean din Timişoara, a vicepreședintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Alin Costache Sergiu, şi a şefului Centrului Operaţional Naţional IGSU, lt-col Cristian Radu. Evenimentul care marchează aniversarea a cinci ani de SMURD în Maramureș a fost organizat la hotelul Mara din Baia Mare și a debutat joi, 22 ianuarie, la ora 16.30, pe pârtia Șuior, acolo unde s-a desfășurat un exercițiu demonstrativ de salvare a unei victime blocate în telescaun. Rolul turistei rămasă suspendată deasupra solului a  fost luat de ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Județean, care a urmat toți pașii necesari pentru salvarea ei de către echipa de salvamontiști montani. SMURD  a avut un rol extrem de important în bunul mers al acestui exercițiu, fiind verificați timpii de răspuns de la raportarea incidentului și primul ajutor acordat ”victimei”.

Sorina Pintea: ”Dorim ca această primă conferință să devină o tradiție în Maramureș”
La conferință participă personalități de marcă din lumea medicală, iar aniversarea unui astfel de moment, în care se dorește omagierea celor care ne acordă primul ajutor în cazul unui incident a fost onorată și de personalitățile locale și județene, de manageri de spitale din nord-vestul Transilvaniei, dar și de manageri sosiți din alte județe ale țării. Lucrările conferinței sunt moderate de doctorul Călin Man, medic al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și medic în cadrul UPU. Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” a fost reprezentat de lt.col. Ioan Daniel Mureşan, inspector şef al ISU Maramureş, dar și alți reprezentanți în rezervă și în funcție ai instituției. Ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Județean ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a precizat că își dorește ca această primă conferință medicală să devină o tradiție în Maramureș. ”Este un mod de a ne arăta aprecierea față de medicii, paramedicii și toți cei care activează în medicina de urgență, față de cei care salvează viețile noastre și luptă pentru fiecare secundă de viață”, a declararat managerul Sorina Pintea.

Ministrul secretar de stat Dorel Săndesc a subliniat faptul că implementarea Programului Național de Terapie Intensivă s-a dovedit a fi un real succes în Baia Mare, Spitalul Județean ”Dr. Constantin Opriș” fiind un exemplu din acest punct de vedere. ”S-a observat, aici, o creștere extraordinară a calității actului medical. Și tot în Baia Mare s-a înregistrat cea mai spectaculoasă procedură de recoltare de organe de la pacienții aflați în moarte cerebrală, fapt care dovedește calitatea actului medical și a managementului bine aplicat”, susține secretarul de stat, prof. dr. Dorel Săndesc. Și că tot s-a vorbit laudativ la adresa Spitalului Județean din Baia Mare, managerul Sorina Pintea a reușit să primească asigurări că atât Ministerul Sănătății, cât și Casa Națională vor aloca, pe mai departe, fonduri pentru ca toate proiectele demarate în cadrul instituției medicale să poată fi duse la bun sfârșit.

Peste 85% din intervențiile de urgență sunt cazuri medicale
Șeful Centrului Operaţional Naţional IGSU, lt-col Cristian Radu a arătat că, la nivel național, peste 85% dintre situațiile de urgență sunt intervenții medicale, motiv pentru care, în acest moment, peste 10.000 de paramedici activează în structurile ISU, în România. ”Cererea de specializări este o permanentă provocare pentru noi. Dispunem de 13 centre de pregătire medicală la nivel național, unde paramedicii participă la cicluri de instruire privind protocolul de prim ajutor, cursuri care durează câte patru săptămâni”, a conchis lt.col. Cristian Radu. Acesta a arătat că serviciile ISU-SMURD se află într-un continuu proces de îmbunătățire, pentru ca timpii de răspuns în cazul necesității unei intervenții să fie tot mai rapizi. Rareș Pop, director al Direcției de Sănătate Publică Maramureș a precizat că exercițiul demonstrativ de vineri, de la Șuior, a arătat timpii de intervenție în situația în care un turist aflat la o stațiune din Maramureș ar rămâne blocat în telescaun. ”Știm ce s-a petrecut în Poiana Brașov, cu aproximativ o lună în urmă, când mai mulți turiști au rămas blocați în aer. Încercăm să evităm astfel de incidente, însă dacă vor avea loc, echipele noastre și-au dovedit eficiența”, a precizat Rareș Pop.

Vicepreședintele CNAS, Alin Costache Sergiu: ”Maramureșul stă cel mai bine la distribuția cardurilor de sănătate”
Alin Costache Sergiu, vicepreședintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a avut, la rândul său, doar cuvinte de laudă la adresa județului nostru. ”Cred că Maramureșul stă cel mai bine la distribuția cardurilor de sănătate. Prin Poșta Română au fost trimise 311.000 de carduri, din care 290.000 au fost deja distribuite, iar ultimele 16.086 vor ajunge la beneficiari, în cel mai scurt timp. Alin Costache a arătat că pacienții nu au de ce să se teamă privind faptul că datele lor ar putea ajunge pe mâini neavizate, deoarece fiecare asigurat are singurul beneficiar al acestora. Viorel Deghid, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș a prezentat faptul că, până la finalul anului 2013, CAS a achitat toate datoriile către spitalele din județ și către distribuitori, iar în 2014 bugetul a fost mai mare. ”Toate serviciile medicale realizate în 2014 au fost finanțate în proporție de 100%”, a conchis Viorel Deghid.
Biroul de presă al Spitalului Județean ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare

Conferinta partea 1

Conferinta partea a doua

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA