Acasăsinucidere maramuresDOLIU ÎN LUMEA MUZICII – Artistul canadian Leonard Cohen a încetat din...

DOLIU ÎN LUMEA MUZICII – Artistul canadian Leonard Cohen a încetat din viață (VIDEO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

DOLIU ÎN LUMEA MUZICII  Leonard Cohen a murit la vârsta de 82 de ani. Anunţul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook a artistului.

„Anunţăm cu regret că legendarul poet, textier şi artist, Leonard Cohen, a trecut în nefiinţă. L-am pierdut pe unul dintre cei mai respectaţi şi prolifici muzicieni. La Los Angeles va fi organizată în curând o ceremonie de comemorare. Familia face apel la respectarea intimităţii în timpul funeraliilor”, a fost anunţul publicat pe pagina oficială de Facebook a artistului.

Cântăreţul canadian a concertat şi în România, cea mai recentă vizită fiind cea din 22 septembrie 2012, când a susţinut un concert memorabil în Piaţa Constituţiei, cu ocazia turneului său mondial Old Ideas World Tour 2012.

Cohen nu s-a gândit niciodată la retragerea din activitate, astfel că a lansat cel mai recent album, You Want it Darker, chiar anul acesta.

Vorbind despre activitatea muzicală, artistul a declarat, în 1992, că nu s-a gândit niciodată la finalul carierei şi că, fiecare nouă piesă putea să fie „un bilet dus către retragere sau un loz câştigător”.

Leonard Cohen a început să cânte la chitară la vârsta de 13 ani. A urmat cursurile Universităţii McGill, unde a câştigat premiul McNaughton pentru creaţie, înainte de absolvire. Şi-a publicat primul volum de poezie, „Let Us Compare Mythologies” la un an după aceea, cu un succes răsunător. Judy Collins, nume de top al folk-ului anilor ’60, înregistrează o versiune a piesei „Suzanne”, care ajunge rapid un hit.
Solista îi propune lui Cohen să o urmeze în turnee şi astfel debutul lui are loc în vara anului 1967, la The Newport Folk Festival.

1411561144285-cached

Au urmat două concerte cu casa închisă în New York şi o apariţie la CBS Network, unde Cohen îşi interpretează cântecele şi îşi recită poeziile. Cohen semnează un contract cu studioul de înregistrări Columbia şi, în 1968, lansează primul său album, „The Songs of Leonard Cohen”, un material devenit hit folk şi care stârneşte vâlvă în mediile muzicale, asigurându-i un renume inegalabil printre cântăreţi şi textieri.

Au urmat, printre altele, „Songs From a Room”(1969), „Songs of Love and Hate”(1971), „New Skin for Old Ceremony” (1974), „Death of a Ladies’ Man” (1977) şi „I’m Your Man” (1988).

Artistul canadian a părăsit scena muzicală la începutul anilor ’90 pentru a se stabili şi trăi într-o mănăstire budistă din California, unde a devenit călugăr şi a primit prenumele Jikan, care înseamnă „tăcere”.

În 2011, Leonard Cohen a fost recompensat cu Helpmann Award pentru concertul său susţinut în Australia, la Hanging Rock, cu premiul Prinţul Asturiei pentru Litere şi cu Glenn Gould Award pentru contribuţia adusă artelor.

 

Sursă info.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA