Acasă Eveniment DOLIU ÎN ORTODOXIE - Mesaj de condoleanţe al Patriarhului Daniel la trecerea...

DOLIU ÎN ORTODOXIE – Mesaj de condoleanţe al Patriarhului Daniel la trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Justinian Chira

DISTRIBUIȚI

DOLIU ÎN ORTODOXIE Consiliului eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătma­rului,

Cu adâncă durere în suflet, am aflat vestea trecerii din această viaţă a Înaltprea­sfin­ţitului Părinte Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, ierarh venerabil al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Arhipăstor misionar şi harnic, apărător înţelept al tradiţiei ortodoxe româneşti, cu o deosebită personalitate culturală și duhov­nicească, Arhiepiscopul Justi­nian rămâne o pildă de dăruire jertfelnică pentru Biserica noas­tră.

Împreună cu ierarhii Sfântului Sinod, cu preoţii, monahii şi credincioşii îndoliatei Episcopii Ortodoxe Române a Mara­mureșului și Sătmarului, înăl­ţăm în aceste zile rugăciuni pentru odihna sufletului său alături de vrednicii slujitori ai Bisericii lui Hristos din toate timpurile în lumina şi pacea Preasfintei Treimi.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

***

PS Iustin Sigheteanu – A fost întodeauna slujitorul tuturor
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a trecut la cele veșnice în dimineața zilei de duminică, 30 octombrie 2016. Din cei 95 de ani de viață, 75 i-a dedicat slujirii Mântuitorului Iisus Hristos în Biserica Ortodoxă Română, parcurgând toate treptele ierarhiei bisericești.
Pleroma Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului este așteptată în aceste zile la Baia Mare pentru a rosti o rugăciune la căpătâiul ierarhului care a fost Întâistătător al acestei eparhii vreme de 26 de ani.
Despre moștenirea lăsată Bisericii noastre de Arhiepiscopul Justinian ne-a vorbit Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, ucenic apropiat al chiriarhului eparhiei, la propunerea căruia a fost ridicat, în 1994, la treapta arhieriei:
„Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, părintele nostru duhovnicesc, al preoților, al monahilor și al credincioșilor din nord-vestul României, din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, s-a mutat din cele vremelnice la cele veșnice. După 95 de ani de viață, dintre care 75 de ani de slujire sfântă, cu fidelitate, credincioșie și multă râvnă, dragoste și jertfelnicie în Biserica lui Hristos, Arhiepiscopul Justinian lasă Bisericii Ortodoxe Române o moștenire cum puțini au putut lăsa în istoria noastră. Din cei 75 de ani în ogorul Bisericii, 43 de ani a slujit ca arhiereu, în vremuri grele în timpul comunismului și în vremurile mai puțin ușoare pe care le trăim, de libertate, dar de mare și multă responsabilitate”.
Rămâne o icoană a părintelui bun și blând

justinian-chira-75-de-ani-de-la-intrarea-in-manastire-800x600

Preasfințitul Părinte Iustin a vorbit despre părintele său duhovnicesc și din perspectiva monahului care a depus voturile la Mănăstirea Rohia și a fost hirotonit ierodiacon și ieromonah de Episcopul Justinian, care l-a și rânduit stareț al așezmântului:
„Având în vedere experiența Înaltprea­sfinției Sale în slujirea Bisericii din cea mai tânără vârs­tă, a fost un părinte și îndrumător al monahilor, un părinte și povățuitor, frate și împreună-slujitor al preoților și mult iubitor al poporului dreptcredincios, pe care l-a iubit, l-a slujit și l-a dorit aproape de Hristos și Biserica Sa, în credință și fidelitate. Noi, fiii Rohiei, suntem astăzi cu inimile îndoliate, suntem îndurerați. În primul rând, el este părintele monahilor de la Rohia. Ne-a fost tuturor un adevărat avvă, și mie personal, care de 22 de ani i-am fost împreună-lucrător, ajutător și frate întru slujire, mi-a fost lumină, călăuzire, părinte și povățuitor. Părinților și monahilor de la Rohia le-a fost întotdeauna și rămâne o icoană a părintelui bun și blând, păstor bun după chipul Mântuitorului Iisus Hristos.
A fost întotdeauna slujitorul tuturor. Demnitatea sa arhierească a fost una jertfelnică și slujitoare. Aceasta este icoana slujirii Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian. Pentru acești 75 de ani de slujire închinați Bisericii noastre Ortodoxe Române, pentru cei 43 de ani de arhierie, pentru cei aproape 26 de ani de slujire la cârma Eparhiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, IPS Justinian a fost, este și rămâne pentru fiii acestei eparhii o icoană a adevăratei slujiri. Astăzi plângem cu inima și cu sufletul pentru părintele nostru mutat dintre noi, dar înțelegem că pentru Înaltpreasfinția Sa s-au încheiat ostenelile pământești și începe slava și frumusețea și lumina Preasfintei Treimi.
Îl rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos, întreaga suflare a slujitorilor și poporului dreptcredincios, să-l răsplătească pentru toate ostenelile, dar și pentru bunătatea, blândețea, jertfelnicia și dăruirea cu care și-a slujit Biserica și fidelitatea față de dreapta și sfânta noastră credință ortodoxă!”
Vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian i-a primit pe cei apropiați la chilie până în ultima zi:
„A avut deschisă ușa ca un avvă pentru toți fiii duhovnicești care au dorit un sfat, o povață sau o binecuvântare. Ne-a învrednicit Dumnezeu ca după ce m-am întors de la Sfântul Sinod de la București să purtăm ultima dis­cuție telefonică în care mi-a spus ultimele sale dorințe în mod clar și conștient. Ne-a ajutat Dumnezeu și să îl prindem în viață și să stăm să veghem mai multe ceasuri la căpătâiul Înaltpreasfinției Sale și să facem rugăciunile cuvenite în spitalul din Baia Mare.
În consultare cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei și cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel vom rândui slujba Prohodirii. Dumnezeu să-l odihnească și să-i facă parte între ierarhii mari ai Bisericii lui Hristos și nouă să ne facă parte de rugăciunile Înalt­preasfinției Sale!”, a încheiat Prea­sfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Trupul neînsuflețit al fericitului întru adormire Arhiepiscop Justinian va fi depus astăzi în paraclisul Reședinței episcopale din Baia Mare, după care spre seară va fi așezat în Catedrala Episcopală, pentru ca slujitorii și cre­din­cioșii din eparhie să-l cinstească și să rostească rugăciuni la catafalc.
Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

LACRIMI ȘI DURERE – Violonistul băimărean Fabian Ghișe a fost condus pe ultimul drum. Doliu în Ansamblul Folcloric Național Transilvania

Violonistul băimărean Fabian Ghișe, decedat zilele trecute în apartamentul în care locuia, a fost condus ieri pe ultimul drum de către familie, prieteni și...

EPISCOPIA A FĂCUT ANUNȚUL – Cum se va desfășura Luminația în cimitirele din Maramureș

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a annunțat, printr-un comunicat de presă, cum se va desfășura Luminația din acest an. Mai exact, Episcopia...

RESPECT PENTRU BUNICI – Municipiul Baia Mare, prin Direcția de Asistență Socială, a început derularea proiectului

Data de 28 octombrie 2020 marchează prima zi de campanie de informare a persoanelor vârstnice și a comunității, cu privire la serviciile oferite, scopul,...

PREOCUPĂRI ÎN PANDEMIE – Paza Spitalului Județean din Baia Mare s-ar putea schimba cu una mai scumpă, în timp ce pacienții așteaptă în frig

Nu ne putem pronunța (încă) cu privire la calitățile administrative ale proaspătului instalat în funcția de conducere a Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, însă...

ACTUALIZARE/ HAOS TOTAL – Comuna Recea a intrat în CARANTINĂ. Locuitorii au aflat prin RO-ALERT, autoritățile nu au comunicat nimic

Este din ce în ce mai evident că ne aflăm în mijlocul unui haos când vorbim despre măsurile luate de autoritățile județene cu privire...