AcasăslolvaciaDOCUMENT – Zaharia Stancu, președintele Uniunii Scriitorilor, i-a scris mamei poetului Ion...

DOCUMENT – Zaharia Stancu, președintele Uniunii Scriitorilor, i-a scris mamei poetului Ion Șiugariu

DISTRIBUIȚI

Vă prezentăm azi un document de istorie literară, în care Zaharia Stancu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, îi scrie mamei poetului-martir Ion Şiugariu, cu ocazia aniversării a 55 de ani de la naşterea acestuia. În ultimele săptămâni, numele poetului Ion Şiugariu a devenit foarte cunoscut, după ce Ambasada României din Slovacia l-a făcut pe nedrept „fascist”, şi a împiedicat acţiunea Primăriei din oraşul Brezno, prin care dorea ca podul unde acesta a murit în lupta cu armata hitleristă să poarte numele său!

În Comunicatul MAE, pe care l-am prezentat zilele trecute, autorităţile române au spus că au nevoie de un „aviz” de la Institutul „Elie Wiesel”, deşi această instituţie nu este abilitată să ofere un astfel de document.

Dacă ar fi vrut cu adevărat să rezolve acest conflict generat de Radu Coantă, secretar doi în Ambasada din Slovacia, condusă de Steluţa Ispas, care nici măcar nu are gradul diplomatic de ambasador, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ar fi trebuit să se adreseze Uniunii Scriitorilor sau Academiei Române, deşi era suficient să trimită o scrisoare către Primăria din Brezno, în care să ceară scuze pentru confuzia provocată de subalternul său şi să anunţe că reprezentanţi ai României vor participa la manifestările organizate în 28 august, cu ocazia Zilei Insurecţiei din Slovacia! Mai ales că, în aceeaşi zi, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor se află chiar în Slovacia!

Iată, aşadar, Scrisoarea trimisă în ziua de 7 iunie 1959 de către scriitorulZaharia Stancu, în calitate de preşedinte al Uniunii Scriitorilor Români, doamnei Floarea Şiugar, mama poetului Ion Şiugariu, cu ocazia aniversării a 55 de ani de ani de la naşterea acestuia:

scrisoare_siugariu

Uniunea Scriitorilor, în textul semnat olograf de Zaharia Stancu, consemnează că„acordă o înaltă preţuire jertfei fiului Dvs., poetul ION ŞIUGARIU, căzut eroic pe frontul antifascist”! Cu alte cuvinte, MAE ar fi aflat din acest document de istorie literară că Ion Şiugariu nu numai că nu era „fascist”, cum spune Ambasada României din Slovacia, ci şi faptul că a „căzut eroic pe frontul antifascist”!

În scrisoarea sa către mama poetului, Zaharia Stancu îi adresează şi acesteia un omagiu emoţionant: „Mama care a dat naştere şi a crescut un asemenea fiu, dăruit ţării pînă în ultima sa clipă de viaţă, împarte cu fiul-erou gloria şi recunoştinţa ce li se cuvine deopotrivă”, adăugînd: „Ne plecăm fruntea în memoria celui înscris în cartea de aur a României Socialiste şi împărtăşim pe dreptate, peste ani, durerea împietrită a mamei”! În finalul scrisorii sale, Zaharia Stancu sugerează că USR a acordat şi un ajutor mamei lui Ion Şiugariu, ca semn de recunoştinţă din partea scriitorilor.

Zaharia Stancu subliniază şi valoarea impresionantă a uneia dintre lucrările lui Ion Şiugariu, „Carnetul unui poet căzut în război”, pe care o consideră „dovada unei remarcabile vocaţii poetice… aşezată în istoria literaturii prin aura de sacrificiu care o înnobilează”.

Aşadar, pînă şi autorităţile din perioada României Socialiste, în care au fost condamnaţi sute de mii de oameni pentru simpatii legionare, nu l-au considerat„fascist” pe Ion Şiugariu, ci i-au recunoscut sacrificiul suprem pentru ţară, iar autorităţile de azi ale României democratice îi batjocoresc memoria, aruncîndu-l în curtea Institutului „Elie Wiesel”!

După cum se ştie, Legea 217/2015, aşa abuzivă cum este, precizează că la baza oricărei acuzaţii formulate împotriva cuiva trebuie să se afle o sentinţă judecătorească în care să se facă vorbire de participarea sa la crime de război sau la holocaust. Or, după cum se observă din scrisoarea lui Zaharia Stancu, în cazul lui Ion Şiugariu nu numai că nu există o asemenea sentinţă, ci, din contră, poetul-erou este omagiat pentru sacrificiul său în războiul antifascist!

Cu alte cuvinte, ministrul Bogdan Aurescu nu avea nevoie să ceară „avizul” de la Institutul „Elie Wiesel”, care se ocupă de cu totul altceva, ci să se adreseze Uniunii Scriitorilor pentru a afla cine este cu adevărat Ion Şiugariu.

Ion Spânu

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA