AcasăNews AlertDOAR ÎNTR-UN WEEKEND - 11 accidente pe pârtiile Roata și Icoana din...

DOAR ÎNTR-UN WEEKEND – 11 accidente pe pârtiile Roata și Icoana din Cavnic. Ghid de ajutor în caz că surprindeți o persoană accidentată

DISTRIBUIȚI

Salvamontiștii maramureșeni vă recomandă respectarea regulilor pe pârtiile de schi și totodată vă readucem aminte cum trebuie reacționat corect în caz de accident produs pe pârtiile de schi. Nu este necesară nicio pregătire specială pentru a fi în măsură să reacționați corect, ci doar cunoașterea unor reguli simple.

Ca turist martor la un astfel de eveniment, asigurați-vă că nu vă puneți în niciun moment în pericol și pe cât posibil, protejați și celelalte persoane din proximitate. Balizați locul accidentului pentru ca ceilalți schiori să vă poată observa și ocoli din timp. Acest lucru îl puteți face înfigând schiurile cu coada în zăpadă sub forma literei „X” la o distanță de aproximativ 5 m deasupra locului accidentului. Dacă le înfigeți mai aproape riscați să fiți loviți de ele în momentul în care vântul sau alt schior le-ar putea dărâma. De asemenea dacă le puneți la o distanță mai mare, există riscul ca alți schiori să treacă între ele și persoana accidentată. În cazul în care vă aflați într-o zonă cu vizibilitate redusă (sub ruperi de pantă, curbe, etc.), dublați această balizare cu una într-o zonă cu vizibilitate bună.

Pe toată perioadă cât vă aflați în proximitatea persoanei accidentate pentru a o ajuta, stați cu fața spre deal, pentru a putea observa traficul din amonte și pentru a vă putea feri, în timp util, în cazul unui pericol (schior care pierde controlul și v-ar putea lovi).

Nu lăsați persoane să stea sau să se oprească inutil în zona accidentului, în special în zonele înguste, pentru fluidizarea traficului, și pentru reducerea riscului de a fi loviți.
Strângeți date esențiale pentru a putea anunța accidentul: numărul de persoane implicate și starea lor, locul exact în care vă aflați. Dacă nu cunoașteți zona, folosiți balizele de pe marginea pârtiei (acele indicatoare rotunde, a căror culoare reprezintă gradul de dificultate a pariei și care au un număr care reprezintă zona în care vă aflați). Dacă din cauza ceții nu puteți observa aceste balize, întrebați alți schiori care cunosc mai bine zona.

Anunțați accidentul sunând la Numărul Unic de Urgență 112 sau la Dispeceratul Național Salvamont- 0 SALVAMONT (0725826668). Comunicați dispecerului datele culese. Nu sunați după ajutor niciodată înainte de a fi în măsură să comunicați locul exact în care vă aflați!
Așteptați echipa salvamont și nu interveniți în niciun fel asupra victimei (nu o mutați, nu-i scoateți claparii, mănușile, etc.). Lăsați-o în poziția în care ați găsit-o, încercând pe cât posibil să o susțineți în această poziție și protejați-o termic (geacă pe post de pătură, folie sirius, pachete de încălzire, etc.).

Ajutorul vostru va face diferența, și va ușura considerabil munca echipei de intervenție, prin scurtarea timpilor de răspuns, precum și prin creșterea confortului persoanei accidentate.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA