AcasăMARAMURESUL ISTORICDOAMNE, AJUTĂ! – China promite investirea unei sume uriașe în România

DOAMNE, AJUTĂ! – China promite investirea unei sume uriașe în România

DISTRIBUIȚI

Premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, însoțit de o importantă delegație guvernamentală și de oameni de afaceri, se află de luni la București, anunțând din prima zi a vizitei că Beijingul intenționează să investească în România „o sumă uriașă”. Iată sinteza primei zile a vizitei premierului chinez in Romania.
Oficialii chinezi și cei români au avut o serie de convorbiri la Palatul Victoria, la finalul cărora premierul Victor Ponta și Li Keqiang au susținut declarații de presă comune, în care au anunțat că principalele subiecte discutate au vizat cooperarea în domenii precum economic, comercial, financiar-bancar, construcția infrastructurii, energie, agricultură, știință și tehnologie, telecomunicații, tehnologie informatică, protecția mediului, turism.

Realizarea unui proiect feroviar care i-ar asigura României o porțiune de cale ferată rapidă pe baza tehnologiei din China a fost unul dintre proiectele discutate de Victor Ponta și omologul chinez.

„Chiar în cursul discuției de astăzi am pornit pe un drum extrem de important, acela de a avea un prim proiect în domeniul feroviar, pentru a avea și în România o porțiune de cale ferată rapidă pe baza tehnologiei din China. Sunt convins, cu sprijinul primului-ministru și al meu personal, că acest proiect va prinde contur cât mai repede”, a afirmat Victor Ponta.

Nici domeniul agriculturii nu a fost ocolit de oficialii români și chinezi. Astfel, potrivit premierului chinez, țara noastră are un important avantaj din punctul de vedere agricol.

„România este supranumită ‘grânarul Europei’ și noi dorim să importăm produsele de carne de vită, de oaie din România și cât puteți să ne furnizați putem să importăm de la dumneavoastră”, a spus șeful Guvernului de la Beijing.

Referitor la facilitățile pe care statul român le-ar putea pune la dispoziție investitorilor de la Beijing, șeful Guvernului român l-a asigurat pe omologul chinez că, în cazul în care o ofertă a unei companii chineze este mai bună, în condiții de competiție egală, europeană, va fi în mod sigur declarată câștigătoare de partea română.

„În ceea ce privește regulile de competiție din UE, evident că România și toate țările membre le respectă. Astăzi, însă, în condiții de competiție egală, europeană, există multe proiecte în care companiile din China au o ofertă mai bună, o ofertă financiară, o ofertă tehnică mai bună. Am garantat primului-ministru și delegației sale că atunci când oferta unei companii chineze este mai bună, aceea va fi în mod sigur câștigătoare”, a afirmat Ponta.

Despre valoarea contractelor comerciale semnate la București între cele două părți, premierul Li Keqiang a ținut să puncteze că este vorba despre o sumă „uriașă”.

„Vreau să vă asigur că suma este uriașă. Diseară, grupul de lucru va discuta și proiectele privind calea ferată rapidă și cele în domeniul infrastructurii și cu toate aceste colaborări se va depăși valoarea și suma inițial stabilită în contracte. Nu vreau să spun un plafon pentru sumă, aș dori să fie o surpriză”, a declarat premierul chinez, la finalul întâlnirii bilaterale dintre delegațiile română și chineză, întrebat cu privire la valoarea contractelor comerciale dintre România și China.

Faptul că relațiile româno-chineze sunt excelente este dovedit de creșterea cu 30% a exporturilor românești în China în primele nouă luni ale acestui an, a subliniat premierul Ponta.

De altfel, el și-a exprimat speranța că volumul schimburilor comerciale va crește odată cu vizita la București a omologului său chinez.

De la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta a declarat că pentru România China este un partener privilegiat.

Și șeful Executivului de la Beijing a apreciat că relațiile dintre cele două țări sunt excepționale iar România este tratată ca „un partener strategic” de către China.

Pentru a descrie colaborarea dintre cele două țări, Li Keqiang nu a ezitat să facă trimitere la un vechi proverb chinezesc.

„În România se spune că vinurile cu cât sunt mai vechi, cu atât sunt mai aromate și gustoase. Și în China avem un proverb în care se spune că vinurile frumoase se găsesc și pe străduțe. Dar, relațiile româno-chineze sunt ca un vin frumos și aromat, care se găsește nu numai pe străduțe, se găsește și pe bulevard”, a apreciat oficialul de la Beijing.

Cât privește efectele proiectelor comune româno-chineze, Ponta consideră că acestea vor reprezenta un succes atât pentru România și China, cât și pentru întreaga regiune a Europei Centrale și de Est.

„Un proiect de succes în România, fie în energie, fie în IT, fie o linie de cale ferată rapidă, va fi imediat dorit și de celelalte țări din zonă”, a opinat șeful Executivului român.

Și Li Keqiang a evidențiat faptul că România are o influență deosebită în spațiul central și est-european, reprezentând un pilon important pentru relațiile dintre China și Uniunea Europeană.

Odată cu vizita oficialilor chinezi la București au fost semnate și o serie de documente.

Astfel, Guvernele României și Republicii Populare Chineze au semnat o Declarație comună privind aprofundarea cooperării bilaterale în noile circumstanțe.

Potrivit documentului, relațiile dintre cele două țări constituie „un exemplu de relații interstatale în perioada actuală”. Ele se bazează pe respectarea reciprocă a suveranității și integrității teritoriale și luarea în considerare a intereselor-cheie și preocupărilor majore ale fiecărei părți.

Conform documentului, cele două părți își promit „sprijin pentru colaborarea directă dintre organizațiile și structurile de resort în vederea intensificării și diversificării relațiilor culturale, educaționale, cu precădere în învățământul superior”.

Cele mai importante activități avute în vedere în acest sens pentru 2014 sunt promovarea schimburilor de cercetători și experți în domenii de interes comun, înființarea de tabere de creație ale tinerilor și de rețele de comunicare între reprezentanții elitelor intelectuale, organizarea unor festivaluri de filme și artă.

De asemenea, Guvernele României și Republicii Populare Chineze au semnat la Palatul Victoria, în prezența premierilor celor două state, mai multe memorandumuri de înțelegere în domeniile energiei (nucleară, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societății informaționale și al culturii.

În domeniul energiei s-a semnat între Departamentul pentru Energie și Administrația Națională pentru Energie din China un Memorandum de înțelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare, document parafat de ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță, și Xu Shaoshi, ministrul Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă în domeniul proiectelor nucleare.

Cele două părți au semnat și o Scrisoare de intenție între SN Nuclearelectrica — China General Nuclear Power Corporation, din partea României semnând Daniela Lulache, directorul general SN Nuclearelectrica, iar din partea chineză — He Yu, președintele China General Nuclear Power Corporation.

În cadrul ceremoniei a fost încheiată și o înțelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 și 4 de la Centrala termoelectrică Deva, semnată de Daniel Andronache, director general al Complexului Energetic Hunedoara, și Zhao Ruolin, președintele China National Electric Engineering Co.

Tot în domeniul termoenergetic a fost parafat un Acord de intenție de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari — Complexul Energetic Oltenia. Documentul a fost semnat pentru România de Laurențiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia, iar pentru partea chineză — de Li Qingkui, președintele China Huadian Corporation.

Partea română și partea chineză au agreat în domeniul hidroenergetic o Scrisoare de confort în vederea realizării proiectului Cheap Tarnița Lăpuștești, înțelegere semnată din partea română de Dan Cârlan, director companie de proiect Tarnița-Lăpuștești, și din partea chineză — de Yun Lian, vicepreședinte executiv Sinohydro Corporation.

În domeniul cooperării economice, Andrei Gerea, ministrul Economiei, și Gao Hucheng, ministrul Comerțului din R.P. Chineză, au parafat două Memorandumuri de înțelegere privind promovarea cooperării investiționale și, totodată, elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru înființarea în comun a unui parc tehnologic.

Totodată, România și China au parafat două Protocoale de înțelegere în domeniul sanitar-veterinar între ANSVSA și AQSIQ, privind exportul de bovine pentru reproducție în R.P. Chineză și exportul de carne de porc congelată în R.P. Chineză. Documentele au fost semnate de Vlad Mănăstireanu, președinte ANSVSA, secretar de stat, și Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei în România.

În planul relațiilor culturale bilaterale, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, și Huo Yuzhen, ambasadorul chinez la București, au semnat Programul cultural pentru perioada 2013-2016 dintre cele două țări și Acordul dintre Guvernul României și Guvernul R.P.Chineze cu privire la înființarea și funcționarea Institutului Cultural Român de la Beijing și a Centrului Cultural Chinez de la București.

În domeniul IT a fost parafat un Memorandum de înțelegere între Ministerul pentru Societatea Informațională din România și Huawei Technologies Co.Ltd, act semnat de ministrul român Dan Nica și de Lu Yong, manager regional Huawei Company.

Totodată, a fost parafat un acord între Ming Yang Wind Power Group și Romanian Păunescu Corporation pentru investiții în centrale eoliene și echipamente de export.

Șeful Guvernului chinez se va afla timp de trei zile în România, ca răspuns la invitația adresată de premierul Victor Ponta cu ocazia vizitei întreprinse la Beijing în luna iulie 2013. Este prima vizită în România a unui premier al Republicii Populare Chineze după 19 ani.

Cu ocazia vizitei, premierul Li Keqiang va ține și un discurs în Parlamentul României.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA