spot_img
AcasăMARAMURESUL ISTORICDIVORȚUL ANULUI - Presa occidentală: Viaţa liderului de la Kremlin rămâne un...

DIVORȚUL ANULUI – Presa occidentală: Viaţa liderului de la Kremlin rămâne un mister

DISTRIBUIȚI

Divorţul preşedintelui rus Vladimir Putin de soţia sa Ludmila a pus pe jar mass-media occidentale. Potrivit unei reviste a presei realizate de cotidianul rus Utro, ziarele străine atrag atenţia asupra faptului că viaţa personală a liderului rus este învăluită în mister, precum şi asupra faptului că, din 2008, cei doi soţi au apărut foarte rar împreună în public. 
Publicaţia americană The New York Times este de părere că anunţul privind divorţul „a fost foarte bine pregătit, însă este oricum destul de ciudat”. Totodată, NYT aminteşte despre mult discutata relaţie amoroasă pe care Putin ar fi avut-o cu fosta gimnastă Alina Kabaeva, în prezent deputat al Dumei de Stat. „Problema principală, intriga, nu constă în divorţ, ci în numele viitoarei soţii a lui Putin'”, a declarat pentru ziarul american sociologul Olga Krâştanovskaia.
Potrivit NYT, Rusia rămâne o ţară profund conservatoare, unde Biserica Ortodoxă are o mare influenţă, iar popularitatea lui Putin se bazează în mare măsură pe sprijinul femeilor de vârstă mijlocie, care ar putea reacţiona vehement dacă liderul rus se va căsători cu o femeie mult mai tânără.
De altfel, experţii ruşi sunt convinşi că divorţul va fi în avantajul imaginii lui Putin. Această opinie este împărtăşită de directorul Centrului de informaţii politice, Aleksei Muhin, dar şi de Krâştanovskaia, care crede în acelaşi timp că Putin nu se va încumeta să se căsătorească pentru a doua oară.
The Washington Post pune la îndoială cuvintele Ludmilei Putina cu privire la atitudinea sa negativă faţă de zborurile cu avionul, deoarece înainte ea lucrase ca însoţitoare de bord. „Probabil, acesta este doar un gest politicos, care le va permite tuturor să iasă demn din situaţie”, notează cotidianul american, citat de Utro.
The Los Angeles Times opinează că de divorţ se face vinovat Putin, „care a fost dur cu soţia”. Drept dovadă, publicaţia invocă un fragment din cartea apărută în 2002, intitulată ‘Vladimir Putin: Drumul spre putere’, în care Ludmila Putina se plânge de atitudinea soţului faţă de ea şi îşi aminteşte cum el o minţea în legătură cu activitatea sa din cadrul KGB.
Cotidianul britanic The Guardian încearcă la rândul său să clarifice cauzele divorţului şi aminteşte de asemenea despre aşa-zisa idilă a liderului rus cu Alina Kabaeva. După cum subliniază ziarul britanic, începând de la primul mandat prezidenţial, viaţa personală a lui Putin practic nu a mai fost mediatizată. Este greu să găseşti fotografii ale lui Putin cu fiicele sale, iar soţia Ludmila „a dispărut” de luni de zile, „ca şi cum ar fi fost răpită de extratereştri”.
Este evident că, în lipsa unor informaţii veridice, vidul este umplut de zvonuri, aluzii şi bârfe. Divorţul dintre Ludmila şi Vladimir Putin este o raritate pentru spaţiul informaţional moscovit, din simplul motiv că este o informaţie adevărată, notează The Guardian.
The Daily Mail afirmă că divorţul în Rusia nu este ceva ciudat şi aminteşte că ultima dată Ludmila Putina a fost văzută alături de soţul său în timpul ceremoniilor de învestire pentru al treilea mandat prezidenţial, în mai anul trecut, şi nu exclude posibilitatea ca Putin să fi făcut o pasiune nu doar pentru Alina Kabaeva, ci şi pentru spioana Anna Chapman.
The Daily Telegraph subliniază nervozitatea şi îngrijorarea cu care soţii Putin şi-au anunţat divorţul. Potrivit publicaţiei, despărţirea preşedintelui de soţia sa va atrage atenţia asupra vieţii personale a şefului statului rus. Totodată, The Daily Telegraph afirmă că Ludmila Putina îşi petrece o bună parte din timp într-un loc luxos, în apropiere de graniţa cu Estonia, şi aminteşte de zvonurile conform cărora soţia liderului rus s-ar fi călugărit.
Vladimir şi Ludmila Putin şi-au anunţat divorţul joi seara. Acest lucru a fost adus de cei doi la cunoştinţa opiniei publice prin intermediul postului de televiziune „Rossia-24”, în timp ce ieşeau din Palatul Kremlin, unde au asistat la spectacolul de balet „Esmeralda”. Şeful statului rus a recunoscut că el şi soţia sa aproape că nu s-au văzut în ultima vreme. „Aceasta a fost decizia noastră comună. Căsătoria noastră este încheiată. Practic, noi nu ne mai vedem”, a spus Putin. În acelaşi timp, preşedintele rus a subliniat că relaţiile cu fiicele sale sunt în regulă: „Copiii noştri şi-au finalizat studiile şi trăiesc în Rusia. Avem relaţii bune”, a spus Putin.
„Întreaga mea activitate, munca mea, are legătură cu domeniul public, fiind absolut publice. Unora le place acest lucru, altora – nu, însă există oameni total incompatibili cu aceasta. Ludmila Aleksandrovna a fost „de gardă” deja de nouă ani de zile”, a explicat Vladimir Putin.
„Nu-mi place publicitatea, iar zborurile cu avionul mi se par complicate. Noi ne iubim foarte mult copiii, ne vedem cu ei în permanenţă’, a adăugat Ludmila Putina, precizând că ea şi soţul său vor rămâne „oameni apropiaţi”. „Îi sunt recunoscătoare lui Vladimir Vladimorovici pentru că mă sprijină şi acum”, a conchis doamna Putin.
După cum a precizat Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui rus, deocamdată divorţul nu a fost oficializat. „Ei au spus că divorţează, iar eu nu pot spune când va fi oficializat acest lucru, însă aceasta nu este atât de important, pentru că decizia a fost anunţată”, a spus Peskov.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA