AcasăActualitateÎN DISCUȚII – Gratuitate pentru maramureșenii cu vârste de peste 70 de...

ÎN DISCUȚII – Gratuitate pentru maramureșenii cu vârste de peste 70 de ani, la transportul în comun

DISTRIBUIȚI

ÎN DISCUȚII  Joi, 23 februarie, la sediul Instituției Prefectului – Județul Maramureș, a avut loc întâlnirea Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoane Vârstnice. Ședința a fost condusă de subprefectul Gavriș Ardelean.

La începutul întâlnirii, subprefectul i-a informat pe cei prezenți cu privire la rezultatul discuțiilor purtate la ședința Comitetului din luna ianuarie. Astfel, Instituția Prefectului a solicitat parlamentarilor de Maramureș să participe la o întâlnire cu reprezentanții persoanelor vârstnice, cândva în intervalul 19 – 28 aprilie; până în momentul de față, doi parlamentari au confirmat participarea.

De asemenea, tot în urma cererilor formulate la ultima ședință, Instituția Prefectului a solicitat primăriilor din județ o informare cu privire la disponibilitatea acestora de a oferi spații pentru întrunirile asociațiilor de pensionari, existente sau în curs de a fi înființate în localitățile lor.

Până acum s-a primit răspuns de la 15 primării, marea majoritate a răspunsurilor fiind pozitive.

Tema întâlnirii din această lună a fost asigurarea transportului în comun pentru persoanele în vârstă. Ștefan Lupșa, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, a prezentat o listă de revendicări. Astfel, în ceea ce privește tichetele de transport pentru pensionari, se cere acordarea a 6 călătorii dus-întors, în loc de 3, câte se acordă în prezent, întrucât mulți pensionari au copii în alte localități. Pentru persoanele care nu pot folosi aceste tichete, se cere decontarea lor. De asemenea, vârstnicii cer ca în Baia Mare să fie asigurat transport în comun gratuit pentru pensionari, dar să se acorde reduceri și la transportul în comun din alte localități ale județului.

Se dorește, totodată, acordarea de 4 călătorii gratuite în zona metropolitană Baia Mare, dar și o călătorie gratuită din localitatea de domiciliu până în reședința de județ pentru reprezentanții pensionarilor care trebuie să participe la diferite ședințe. Atât Ștefan Lupșa, cât și gral. (r) Haralambie Cacina, președintele Filialei Maramureș a Asociației Veteranilor de Război din România, au reclamat faptul că unii transportatori refuză să transporte pensionari, pe motiv că li se decontează cu întârziere cupoanele, iar astfel oamenii au de suferit.

Gral. (r) Ioan Pop, prezent în dublă calitate, de manager Urbis și de reprezentant al pensionarilor din Ministerul Afacerilor Interne,  a afirmat că nu sunt probleme în ceea ce privește transportul în comun în zona Baia Mare. Acesta ar dori ca abonamentele gratuite pentru persoanele cu vârsta peste 70 de ani să fie acordate pe o perioadă de 6 luni, însă pentru asta ar fi nevoie ca Urbis să primească date de la Serviciul de Evidență a  Populației al Primăriei Municipiului. Deși s-au făcut demersuri în acest sens, până în momentul de față nu s-a primit niciun răspuns. În ceea ce privește pensionarii cu vârsta sub 70 de ani, ei trebuie să prezinte lunar o adeverință din partea Caspev, iar abonamentele lor se decontează 50%. În ceea ce privește zona metropolitană, Ioan Pop afirmă că nu prea există cazuri în care să se solicite facilități la transportul în comun.

Informații furnizate de Instituția Prefectului – Județul Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA