AcasăActualitateSocialDISCUȚII FIREȘTI PE PROBLEME ȚIGĂNEȘTI - CNCD pare interesat de situația romilor...

DISCUȚII FIREȘTI PE PROBLEME ȚIGĂNEȘTI – CNCD pare interesat de situația romilor din Maramureș

DISTRIBUIȚI

Un membru al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii s-a aflat in data de 23 septembrie in Baia Mare, acesta avand o întâlnire cu prefectul Anton Rohian. Este vorba despre Ilie DINCA – membru în Colegiul Director al CNCD din partea minorităţilor. La întâlnire a participat şi Cristina Moldovan, inspectorul pe problemele romilor din cadrul Instituţiei Prefectului.

“In primul rând vreau să vă mulţumesc pentru faptul că v-aţi făcut timp să ne primiţi şi să ne ascultaţi problemele. Priorităţile noastre, pentru comunităţile de romi din Maramureş sunt: sănătatea, locuirea, învăţământul şi locurile de muncă. Astăzi, discuţiile cele mai multe pe care le-am avut cu entităţile responsabile din judeţul dumneavoastră au fost pe capitolul locuire.

Am discutat azi, punctual, despre problema locuinţelor în care trăiesc romii din comunităţile din jurul Băii Mari si încercăm să căutăm soluţii pentru a le rezolva. Apoi, sper ca autorităţile să găsească şi o soluţie pentru romii veniţi din alte judeţe şi stabiliţi aici, uneori ridicând construcţii ilegale, pe terenuri proprietate privată, să vedem cum reuşim să îi ducem înapoi fără să dăm naştere unei discriminări” a precizat Ilie Dincă.

Prefectul Anton Rohian i-a prezentat domnului Ilie Dincă activitatea desfăşurată în ultimul an de zile, din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Maramureş, în ceea ce priveşte comunităţile rome din Ponorâta (comuna Coroieni), Chelinţa (oraşul Ulmeni) sau Coltău.

“Vreau să vă spun că e multă teorie în problematica romilor, cel puţin în ceea ce priveşte judeţul Maramureş. Eu am fost de când sunt prefect în comunităţile lor, am intrat în casele lor, am discutat cu ei şi le-am ascultat problemele. Punctual, vreau să vă spun: în ceea ce priveşte educaţia problema e gravă.

Acei mediatori şcolari, nu de puţine ori, sunt depăşiţi de situaţie. Nu este posibil şi vă spun cu sinceritate, ca tineri şi tinere de etnie romă, cu liceu şi facultate terminate, să nu dorească să predea, să fie profesori şi învăţători în comunităţile de unde au plecat! Apoi, e problema curăţeniei. Până nu am amplasat noi la Ponorâta tomberoane, până nu le-am cumpărat lopeţi şi greble şi i-am pus la muncă nu a făcut niciunul curat în cartier” a declarat prefectul judetului Maramureş.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA