AcasăActualitateSocialDISCIPLINA FINANCIARĂ – Plățile în numerar se plafonează începând de sâmbătă, 9...

DISCIPLINA FINANCIARĂ – Plățile în numerar se plafonează începând de sâmbătă, 9 mai

DISTRIBUIȚI

Noua lege „pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi“ (nr. 70/2015), publicată în Monitorul Oficial din 10 aprilie, introduce o serie de măsuri prin care se plafonează manevrarea banilor în numerar. Practic, cine a operat până acum cu cash în sume mari şi foarte mari va trebui să efectueze tranzacţiile doar prin bancă.

Primul capitol al legii, care intră în aplicare sâmbătă, 9 mai, prevede un plafon de 50.000 de lei (11.300 de euro) pe zi pentru plăţile între persoane fizice şi un plafon de 10.000 de lei pe zi între persoanele fizice şi cele juridice. Între parteneri persoane juridice, plafonul actual de 10.000 de lei pe zi pentru plăţile în numerar va scădea la 5.000 de lei.

De asemenea, plăţile din avansuri spre decontare (spre exemplu, la plecarea unui salariat în delegaţie) vor putea fi făcute în limita unui plafon zilnic de 5.000 de lei, stabilit pentru fiecare persoană care primeşte avansuri spre decontare. Cine nu respectă aceste reguli va plăti o amendă echivalentă cu 10% din suma care depăşeşte pragul stabilit de noua lege. Spre exemplu, dacă se va depista o tranzacţie de 60.000 de lei cash între două persoane fizice, deci cu 10.000 de lei peste pragul legal, această operaţiune va fi amendată cu 10% din 10.000 de lei, adică cu 1.000 de lei.

Sunt exceptate de la prevederile noii legi depunerea de numerar în conturile deschise la bănci, plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, plata în numerar a impozitelor şi taxelor, ca şi a amenzilor, retragerea de numerar pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal şi depunerea de numerar în automate care funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau de monede.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA