AcasăEvenimentDirectorul ROMATSA Baia Mare şi alte doua persoane, cercetate pentru abuz în...

Directorul ROMATSA Baia Mare şi alte doua persoane, cercetate pentru abuz în serviciu, dare sau luare de mita

spot_img

DISTRIBUIȚI

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând de la data de 7 octombrie 2014 până la terminarea urmăririi penale în prezenta cauză, față de inculpaţii: RIŢIU TRAIAN – ANTON, director în cadrul Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare (subordonată Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA Bucureşti), pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, ambele în formă continuată, POP VASILE, administrator de fapt al SC MOZIGRES CONSTRUCT SRL Baia Mare, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită și complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, ambele în formă continuata si POP MIHAI – VASILE, administrator al SC MOZIGRES CONSTRUCT SRL Baia Mare, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită și complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, ambele în formă continuată. 

În ordonanța de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reținut următoarele: În intervalul 2012 – 2013, inculpatul Riţiu Traian – Anton, în calitatea menționată, a dispus achiziţionarea, prin atribuire directă, preferenţială, a unor lucrări de construcţii privind renovări şi amenajări interioare în spaţiile aparţinând Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare, lucrări care s-au realizat prin finanţare din bugetul ROMATSA Regia Autonomă Bucureşti, în valoare de aproximativ 163.000 lei.

Cele 5 lucrări au fost atribuite către SC MOZIGRES CONSTRUCT SRL Baia Mare, societate comercială administrată de către inculpatul Pop Mihai Vasile, cu încălcarea art. 19 din OUG nr.34/2006, creându-se un folos material pentru această societate comercială.

De asemenea, în cursul anului 2012, inculpatul Riţiu Traian Anton a atribuit preferenţial contracte de lucrări care au fost supraevaluate, vizând în special renovări şi amenajări interioare şi exterioare ale spaţiilor aflate în patrimoniul instituţiei pe care o conduce. Lucrările s-au realizat prin finanţare din bugetul ROMATSA Regia Autonomă Bucureşti, acestea fiind în valoare de aproximativ 186.442 lei, fapt în urma căruia acesta a creat un prejudiciu patrimoniului Administraţiei Române a serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA Bucureşti şi a fost obţinut un avantaj pentru societăţile comerciale executante. Astfel în intervalul martie – iunie 2012, unei societăți comerciale i-au fost atribuite direct trei contracte de lucrări, respectiv lucrări de renovare a platformei staţiei meteo, a radiofarului din localitatea Borleşti, cât şi contractul „Reparaţie exterioară vigie TWR”. În luna mai 2012, unei alte societăţi comerciale i-au fost atribuite lucrări de reparaţii la radiofarul din localitatea Borleşti, respectiv izolarea şi finisarea pereţilor exteriori. Necesitatea realizării acestei ultime investiţii nu a fost argumentată într-un memoriu tehnic de necesitate, care trebuia întocmit anterior solicitării înaintate către ROMATSA RA.

În anul 2014, inculpatul Riţiu Traian Anton a dispus achiziţionarea, prin atribuire directă, preferenţială, a şase lucrări de construcţii privind renovări şi amenajări interioare în spaţiile aparţinând Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare, lucrări care s-au realizat prin finanţare din bugetul ROMATSA Regia Autonomă Bucureşti, în valoare de aproximativ 194.318,59 lei.

Cele şase lucrări au fost atribuite către SC MOZIGRES CONSTRUCT SRL Baia Mare, societate comercială administrată de către inculpatul Pop Mihai Vasile, cu încălcarea art. 19 din OUG nr.34/2006, creându-se un folos material pentru această societate comercială.

În schimbul atribuirii lucrărilor, SC MOZIGRES CONSTRUCT SRL Baia Mare a realizat mai multe lucrări de construcţii şi amenajare, în mod repetat, la un imobil aparţinând lui Riţiu Traian Anton, fără a i se pretinde sau a se primi de la acesta vreo sumă de bani sau bunuri și fără emiterea de documente contabile. De asemenea inculpatul Pop Vasile, administrator de fapt al SC MOZIGRES CONSTRUCT SRL Baia Mare, a efectuat, de mai multe ori, plăţi de materiale necesare la construirea imobilului aflat în proprietatea lui Riţiu Traian Anton, la diverşi furnizori, sume de bani care nu i-au fost restituite de acesta din urmă”, se aerata in raportul DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii RIŢIU TRAIAN – ANTON, POP VASILE şi POP MIHAI – VASILE trebuie să respecte următoarele obligații: 

să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; 

să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lor de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi.

să nu părăsească teritoriul României, altfel decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;

să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi şi să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale;

să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Celor trei inculpaţi li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

CLICK PENTRU STIREA PUBLICATA IERI SI PENTRU IMAGINI VIDEO.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA