AcasăEvenimentDin Stoiceni, la Ateneul Român: Grigore Leșe și Victor Rebengiuc, în spectacolul...

Din Stoiceni, la Ateneul Român: Grigore Leșe și Victor Rebengiuc, în spectacolul ”Lumină Lină”, pe versuri de Ioan Alexandru

spot_img

DISTRIBUIȚI

Duminică, 26 februarie, de la ora 19.00, Grigore Leşe şi Victor Rebengiuc vor susţine, pentru prima dată împreună, la Ateneul Român, un spectacol de muzică şi poezie, pe versurile poetului Ioan Alexandru. Printre poeziile selectate se numără „Clopotele”, „Cântec”, „Maramureş”, „Rohia” sau „Extaz”. „Folosesc toaca în acest recital – face legătura între cer şi pământ, între ceea ce se vede şi ce nu se vede. Marchează un timp, o vreme”, susține Grigore Leșe.

”Lumină Lină”, prin lirica poetului Ioan Alexandru, unește două mari voci ale scenei românești: Victor Rebengiuc și Grigore Leșe. Cele mai frumoase texte ale poetului Ioan Alexandru, alese de Victor Rebengiuc, se vor împleti cu unele dintre cele mai tulburătoare hore ale lui Grigore Lese, auzite și nemaiauzite.

Andrei Pleșu, despre ce se va întâmpla duminică seara la Ateneul Român: ”După gustul meu, poeții își recită mai bine poeziile decât o fac actorii. Firește, cu excepțiile de rigoare. Cine i-a auzit pe Nichita Stănescu, pe Cezar Ivănescu, pe George Călinescu, pe Teodor Pâcă și pe alții rostindu-și textele nu-și poate imagina un mai potrivit mod de lectura. (De neuitat e, pentru mine, Sadoveanu citind – Sara pe deal).
Ioan Alexandru avea, și el, harul – incomparabil – de a-și scanda versurile cu un amestec de simplitate arhaică, patos profetic și inocența adolescentină. Era integral prezent în fiecare silabă, în fiecare literă pe care o pronunța. Combustia interioară care se făcea auzită în fiecare sunet avea o forță de contaminare irezistibilă. Și asta pentru că era unul dintre acei puțini care tratează cuvintele nu ca pe niste convenții, ci ca pe niște stihii vitale, autonome, mânate de adierea Duhului… Ma bucur ca ne amintim de Ioan Alexandru. Și mă bucur că „agentul” acestei amintiri e Victor Rebengiuc, însoțit de suspinele lui Grigore Lese”.
Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA