spot_img
AcasăEvenimentDIN SPATELE GRATIILOR. Ioan Avram Mureșan, acuzații grave la adresa lui Băsescu...

DIN SPATELE GRATIILOR. Ioan Avram Mureșan, acuzații grave la adresa lui Băsescu și DNA!

DISTRIBUIȚI

Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, face din închisoare acuzaţii grave la adresa preşedintelui Traian Băsescu şi a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. La câteva zile după ce a fost condamnat în dosarul „Caltaboşul”, fostul ministru Mureşan se consideră o victimă a şefului statului şi acuză DNA că i-a propus un troc, ca să scape de închisoare.

Fostul demnitar vede ca un abuz sentinţa de 3 ani de închisoare cu executare din dosarul Caltaboşul, în care a fost condamnat alături de un alt fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş.
„Mă așteptam să se întâmple un abuz și de data aceasta, după cum a decurs procesul, în prima instanță în fond și în recurs. Noi cei care am avut funcții sau demnități în stat văd că avem drepturi mai puține, în sensul că avem doar două instanțe, adică două judecăți, și toate la Înalta Curte de Casație și Justiție, la aceeași judecători, că bănuiesc că toți sunt colegi acolo, indiferent dacă primii sunt în complet de trei, și apoi în completul de cinci.
Toate probleme pe care le-am avut în apărare în instanța de fond nu au fost luate în considerare, chiar expertiza pe care eu am solicitat-o la faimoasele înregistrări publicate pe toată mass-media la vremea respectivă în marea lor majoritate au fost infirmate chiar de experții de la Institutul Național de Expertiză Criminalistică și s-a ajuns clar la concluzia că toate acele filmulețe erau niște montaje, că sunetele erau alipite peste imagini, și apoi pentru că nici măcar sunetele nu erau cele din care să se extragă ceva acuzator, s-au făcut și niște titraje, adică s-a făcut o traducere din română în română, cum ar veni.
Contraexpertiza pe care noi am cerut-o pentru a elimina chiar și ultimele urme de suspiciuni, și am apelat la singurul expert din România, domnul Grigoraș, recunoscut pe plan internațional, ne-a fost refuzată, în sensul că nu i s-au pus la dispoziție toate înregistrările de pe care s-au făcut expertizările la INEC, și sigur că în recurs din nou s-a refuzat acest lucru, s-a refuzat confruntările cu denunțătorul, pentru că trebuiau să rezolve foarte repede această problemă”, a relatat Ioan Avram Mureșan.
„Aseară m-am lămurit, dacă mai trebuia să mă lămuresc, când l-am auzit pe preşedinte zicând că iată Morar ce bun este, să fie promovat în funcţia de procuror general, pentru că deja sunt trei miniștri încarcerați. Ce dovadă mai bună decât că voiau să îşi pună cât mai repede în panoplie aceste procese?”, spune fostul ministru al Agriculturii.
Ambele dosare de corupţie în care a fost condamnat la închisoare au fost instrumentate politic şi comandate de la nivel înalt, spune Ioan Avram Mureşan din spatele gratiilor.
Întrebat dacă se consideră că a fost intrumentul prin care se pregătește revenirea lui Morar, fostul ministru al Agriculturii a declarat că „fără îndoială, de la discursul de aseară pe care l-a susținut președintele, printre icneli și poticneli, în fața țării, a fost o performanță ca să ții un astfel de discurs”.
Ioan Avram Mureșan nu este de părere că acest proces a fost tergiversat.
„Nu, procesul nu a fost tergiversat, vreau să vă spun însă că eu, pentru că eram încarcerat aici la Gherla, pentru un alt dosar, și am fost în câteva rânduri trimis la București, starea mea de sănătate s-a agravat de fiecare dată, am solicitat și expertize medico-legale care au testat bolile de care sufăr, dar care invariabil se terminau cu concluzia că bolile mele pot fi tratate în sistemul de penitenciar și că pot să fiu prezentat în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a da o declarație.
Toate aceste drumuri de la Gherla la București, două zile încolo, două zile încoace, într-o cutie de tablă, nu puteau să mă pună într-o formă bună pentru a face față acestui proces. Am încercat, am solicitat o oarecare amânare, pentru a-mi restabili valorile de glicemie, care sunt înregistrate și aici la Gherla, sau la spitalele de la Rahova, acestea sunt peste valorile normale de două sau de trei ori, dar nimeni nu ia în considerare acest lucru”, a declarat Mureşan.
Întrebat dacă a mai luat legătura în ultimii ani cu Decebal Traian Remeș, acesta a răspuns negativ. „Nu am mai luat legătura, foarte rar mă întâlneam cu domnul ministru și în Baia Mare, chiar dacă este orașul nostru, doar la procese ne întâlneam. Ne salutăm, suntem în relații bune, amicale, nu excesiv. Ne cunoaștem din anii ’90”, a spus acesta.
Referitor la faptul că fostul ministru a avut un cap de acuzare în complicitate la cumpărare de trafic de influență în formă continuată, Ioan Avram Mureșan a declarat:
„Avocații mei mi-au spus că ei nu au găsit în Codul Penal o astfel de încadrare, iar pledoaria pe care a făcut-o doamna Ciorbea în fața completului de judecată a fost una foarte corectă, pentru că sunt judecat pentru ceva pentru care e aproape o invenție, ca să nu mai vorbim că nu exista nicio probă prin care să se dovedească faptul că s-au întâmplat lucruri nelegale la întâlnirea mea cu domnul Remeș sau în discuțiile pe care le-am avut.
Chiar dacă expertiza a scos în evidență că vreo 26 de înregistrări, abia în trei s-ar putea spune că este vocea mea, cu toate acestea pledoaria procurorului care văd că a fost acceptată de judecătorii de la Înalta Curte, continua și își bazau toată construcția aceasta juridică pe toate aceste înregistrări. Am încercat să facem confruntări în fața instanței cu denunțătorul, dar nu a fost niciodată adus în fața completului de jucată, fiind protejat întotdeauna cu certificate medicale, în vreme ce de multe ori era să mă întâlnesc cu el cu mașina în drumul spre casă, pentru că cu câteva luni înainte să se întâmple această acțiune provocată de la cei de la DNA și-a cumpărat o casă în preajma mea, la Firiza.”
Acuzaţiile fostului ministru merg şi spre procurorii anticorupţie.
„Singurul lucru care am reușit în condițiile mele precare de sănătate e că am fost supus unui șantaj pe față din partea procurorilor de la DNA. Mi s-a propus foarte clar de procurorul Claudiu Dumitrescu, care a instrumentat acest caz, ca să spun ceva de domnul ministru Remeș, pentru ca celălalt dosar care era pe rol și pentru care mă aflu la Gherla, ar fi fost retras din fața instanței, pentru că știau și ei că era o murdărie făcută de un anume procuror Chiciu.
Mi-au spus foarte clar că procurorul Chiciu a fost dat afară de la DNA, el era omul lui Adrian Năstase acolo, că el era foarte slab, să spun câteva cuvinte despre domnul Remeș și totul se rezolvă. Da, mi s-a propus un troc pe faţă, să-mi retragă celălalt dosar, că e foarte prost făcut. Ar fi trebuit să spun despre domnul Remeș că am intervenit pe lângă el pentru nu știu ce licitații, lucru pe care nu l-am făcut, pentru că, dacă l-aș fi făcut, ei ar fi avut măcar o minimă probă în acest caz și ar fi fluturat-o peste tot”, a declarat Ioan Mureșan.
„A fost un șoc mare condamnarea de 7 ani pe care mi-au dat-o în primul caz. Dar acesta a fost un semnal pentru mine, că dacă nu colaborez, în cazul cu Remeș, să zic, iar voi sta 7 ani aici la Gherla. E evident faptul că anchetatorii îl voiau pe Remeș”, a completat fostul ministru.
Ioan Avram Mureşan crede că situaţia lui se va îmbunătăţi doar după plecarea regimului Băsescu. Asta deşi are de executat două pedepse, una de 7 şi una de 3 ani.
„Singurul lucru care mă sperie, cu ghilimelele de rigoare, pentru că nu mă sperie ceva ușor, este că oameni fără anvergură, fără coloană vertebrală pot să ajungă în astfel de poziţii. Aţi văzut scandalul din CSM. Fără îndoială domnul Morar este de acum şi cred că va intra în istoria dreptului şi în istoria politicii și în istoria României ca fiind unealta regimului Băsescu care se va prăbuși în curând și lucrurile vor ieși la iveală fără nicio îndoială, deși am și eu speranța că toate aceste nedreptăți care mi s-au făcut vor lua sfârșit”, a declarat Ioan Avram Mureșan.
S-a solicitat un punct de vedere oficial Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu privire la acuzațiile acuzaţiile aduse de Ioan Avram Mureşan, însă până la această oră procurorii nu au răspuns întrebărilor. (Transilvania L!VE)

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA