AcasăMARAMURESUL ISTORICDin ianuarie 2013, permise de conducere cu conţinut armonizat UE! Cele vechi...

Din ianuarie 2013, permise de conducere cu conţinut armonizat UE! Cele vechi sunt valabile până la expirarea termenului.

spot_img

DISTRIBUIȚI

Noile permise de conducere vor avea coduri armonizate cu cele ale Uniunii Europene, legate de problemele medicale ale conducătorului auto, adaptările autovehiculului şi aspecte administrative ce vizează categoriile, potrivit unui proiect de act normativ supus dezbaterii publice.

Punerea în circulaţie a noilor permise de conducere se va face începând cu 19 ianuarie 2013, iar cele eliberate până la această dată vor fi recunoscute până la expirarea perioadei lor de valabilitate, se arată în proiectul de ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, supus dezbaterii publice.
Potrivit proiectului, noile permise vor avea aceeaşi formă ca actualele documente, modificările vizând doar conţinutul acestora. Proiectul de act normativ include, astfel, menţiuni referitoare la caracteristici şi dimensiuni, precum şi elemente privind prevenirea falsificării.

„Potrivit proiectului de act normativ, modificările vizează conţinutul permisului, respectiv faţa II (verso), pentru o mai bună gestionare a regimului categoriilor permisului şi înscrierea în document a informaţiilor privind categoriile naţionale, precum şi unele date de natură administrativă. Totodată, stabileşte codurile armonizate ale Uniunii Europene care se înscriu în permisul de conducere”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

Codurile privind problemele medicale are conducătorului auto se referă la corecţia sau protecţia vederii şoferului, dacă acesta poartă proteză sau aparat auditiv şi dacă poartă orteză sau proteză la unul sau la ambele picioare.
Din aceleaşi coduri, poliţiştii rutieri vor afla dacă şoferii au permisul eliberat cu restricţii de conducere pe timpul zilei în prima oră după răsărit şi înainte cu o oră de apusul soarelui, dacă au voie să conducă doar dacă sunt însoţiţi de un titular al unui permis de conducere şi dacă au voie să conducă doar în perimetrul unei anumite zone.

Aceleaşi coduri vor da informaţii despre adaptările autovehicului, respectiv în privinţa adaptării cutiei de viteze, a ambreiajului, a mecanismelor de frânare şi acceleraţie, a dispozitivelor de comandă, a direcţiei, a oglinzilor şi a scaunului şoferului.
În privinţa motocicletelor, codurile vor indica dacă acestea au frână cu comandă unică, frână de mână sau de picior adaptate, manetă de acceleraţie adaptată, cutie de viteză sau ambreiaj adaptate şi oglinzi sau comenzi adaptate.
De asemenea, în cazul motocicliştilor, unul dintre coduri va arăta dacă înălţimea scaunului permite conducătorului să aibă ambele picioare pe suprafaţa drumului în acelaşi timp în care stă aşezat pe scaunul motocicletei.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA