AcasăEvenimentSportDIN BUCĂTĂRIA NAȚIONALEI – Cum au ajuns Ryde și Buceschi să formeze...

DIN BUCĂTĂRIA NAȚIONALEI – Cum au ajuns Ryde și Buceschi să formeze un cuplu perfect pe banca echipei noastre

DISTRIBUIȚI

  • România a terminat pe locul trei la Campionatul Mondial de handbal feminin din Danemarca, după ce a reuşit să cumuleze o serie întreagă de factori. Ca la orice mare succes, lucru valabil nu numai în handbal ci mai la toate jocurile de echipă, sportivii sunt cei care ies în evidenţă, sunt cei despre care se vorbeşte foarte mult. În schimb, la eşecuri, principalii vinovaţi sunt antrenorii. Naţionala de handbal a revenit însă în topul mondial şi pentru că a avut la dispoziţie un staff tehnic foarte bine sudat, omogen, care a arătat în timpul competiţiei că se completează foarte bine.

Cu aproximativ cinci săptămâni înaintea debutului la Campionatul Mondial, Federaţia Română de Handbal furniza o ştire surprinzătoare, faptul că s-a despărţit pe cale amiabilă de „secundul” Bogdan Burcea. Pentru o ieşire elegantă din scenă, forul condus de Alexandru Dedu preciza că antrenorul s-a retras din motive personale. În timpul Campionatului Mondial din Danemarca, Tomas Ryde a lămurit însă problema:  ”Au fost câteva probleme între mine şi Burcea. Nu-mi plăcea cum lucra cu echipa. Am vorbit cu Alexandru Dedu şi mi-a spus despre Buceschi că este un tip discret şi corect”.

Colaborarea dintre Tomas Ryde şi Bogdan Burcea a rămas în urmă şi nu face subiectul acestui articol. Ce vrem să remarcăm însă este faptul că selecţionerul adus din Suedia şi-a găsit în scurt timp colaboratorul perfect! Ryde şi Buceschi au arătat la turneul final ca un cuplu de antrenori care lucrează împreună de mulţi ani, iar colaborarea şi priceperea lor a fost o bază solidă pentru performanţa obţinută de naţionala României.

„La început am fost în tatonări, fiecare aştepta să vadă ce spune celălalt. Ne-am înţeles însă foarte bine, am colaborat perfect!”, ne-a relatat Costică Buceschi. Secundul echipei naţionale a lămurit cu această ocazie şi mult discutatul subiect al sfaturilor de la time-out-uri, când Ryde a fost criticat pentru faptul că nu comunică aproape deloc cu jucătoarele.

Costica Buceschi, antrenorul echipei de handbal feminin HCM Baia Mare, acorda un interviu la finalul meciului cu MKS Selgros Lublin, contand pentru Grupa D a Ligii Campionilor, disputat in Baia Mare, vineri, 17 octombrie 2014. GHITA PORUMB / MEDIAFAX FOTO
Costica Buceschi, antrenorul echipei de handbal feminin HCM Baia Mare, acorda un interviu la finalul meciului cu MKS Selgros Lublin, contand pentru Grupa D a Ligii Campionilor, disputat in Baia Mare, vineri, 17 octombrie 2014. GHITA PORUMB / MEDIAFAX FOTO

„Nu a fost o strategie, ci pur şi simplu fiecare se ocupa de o parte a echipei. Poate s-a observat, el vorbea în general individual cu nişte jucătoare, iar eu vorbeam la modul general, explicam nişte lucruri, atât cât se putea într-un interval de 50 de secunde. De fiecare dată, fiecare spuneam altceva, dar în totală concordanţă cu ce gândeşte celălalt. Nu avea rost să repetăm, să spunem aceleaşi lucruri. Iar dacă fetele vorbeau şi ele, asta era pentru că simţeau foarte bine jocul. Gândeau ce aveau de făcut, nu se comportau ca nişte roboţi. Noi vorbeam şi ele simţeau cum trebuie puse anumite lucruri în practică. Am descoperit că Tomas Ryde are un stil de a aborda meciurile mai diferit de ce facem noi. Este foarte apropiat de ceea ce fac nordicii, cum joacă Norvegia, Danemarca”, a spus Costică Buceschi.

Costică Buceschi a susţinut că Tomas Ryde este un antrenor care lucrează foarte mult pe partea psihologică, un antrenor care culege foarte multe informaţii despre adversar: „Stătea de vorbă cu mulţi tehnicieni reputaţi din afară, cu Ulrik Wilbek şi alţii din aceeaşi categorie. A cules foarte multe informaţii, iar apoi a reuşit să le pună în practică şi în timpul jocurilor”.

Analizele video au fost un alt aspect important în pregătirea meciurilor. „Accentul era pus în special pe vizionări, care în ziua meciurilor nu depăşeau 45 de minute. Tot ce făceam era bine conturat dădeam informaţiile cele mai importante jucătoarelor. A contat şi faptul că fetele au venit cu foarte multe informaţii despre adversari, asta arată că ele se uită şi sunt foarte interesate”. (prosport.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA