AcasăMARAMURESUL ISTORICDEZVĂLUIRI (II) - Scandalul mafiei deșeurilor din Maramureș, în care este implicat...

DEZVĂLUIRI (II) – Scandalul mafiei deșeurilor din Maramureș, în care este implicat deputatul PNL Mircea Dolha, a ajuns în Parlamentul României

DISTRIBUIȚI

Dezvăluirile făcute de www.2.actualmm.ro, legate de deşeurile de pe rampele de gunoi de la Arinieş – Borşa și Vișeu, care se pierd pe traseu până la Sighetu Marmaţiei, unde ar trebui să ajungă, a declanşat o reacţie în lanţ.

Deşi se tem să vorbească deschis, angajaţii din intituţiile statului care ar trebui să desfăşoare controale spun că acestea merg destul de greoi pentru că toate se fac „după litera legii”, lege care este extrem de permisivă în acest domeniu. Fiecare control trebuie urmat de înştinţări, aduceri la cunoştinţă, somaţii şi aşa mai departe. Mai mult, procedurile se pot finaliza cu somaţii în loc de suspendări de activitate aşa cum ar fi normal într-o ţară civilizată.

„În prima fază, după ce omul a trimis o sesizare scrisă se face constatare la faţa locului, abia apoi se solicită firmei documentele necesare şi apoi i se trimite prin poştă un evental răspuns, sau amendă, sau sancţiune. Dacă omul nu ridică recomandata de la Poştă, aceasta se întoarce la expeditor, se reia ciclul şi ciclul tot continuă până se prescrie, la 60 de zile”, spun sursele.

În acest caz, situaţia este destul de neclară. Câştigătorul licitaţiei pentru transbordarea gunoaielor este consorţiul de firme format din Asocierea Bilfinger Baugesellschaft m.b.H, ca lider de asociere, împreună cu Întreprinderea Montaj Instalaţii S.A Baia Mare şi Institutul de Studii şi Proiectări Energetice S.A. Acestea însă au subcontractat unei alte firme, care la rândul ei a dat în subantrepriză unei alte firme şi aşa mai departe, până când la cea de-a cincea mână se regăseşte firma administrată de soţia deputatului PNL Mircea Dolha.

„A fost o strategie de pasare a responsabilităţii, dar şi de pierdere a urmei. Cine credeţi că se mai oboseşte să verifice cine a sub-subcontractat o lucrare…”, au precizat sursele 2.actualmm.ro

Cu toate acestea, scandalul pe tema deșeurilor care se pierd pe drum și ajung pe iazuri de decantare și în Rezervația Pietrosul Rodnei, a ajuns direct în Parlament, la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii. Cel care a făcut sesizarea la comisie este deputatul maramureşean Nuţu Fonta, originar din Borşa.

„Am primit încă de săptămâna trecută cinci sesizări la Cabinetul parlamentar de la locuitorii din Borşa. Oamenii reclamau faptul că li s-a depozitat noaptea gunoi în faţa casei, că au văzut maşini care transportă gunoi spre haldele de steril, undeva spre munţi. Aceste sesizări m-au determinat să iau legătura cu primarul oraşului, Sorin Timiş, care mi-a spus că şi el a primit astfel de sesizări şi că a solicitat efectuarea de verificări”, a declarat Nuțu Fonta.

Acesta a precizat că a adus toată documentaţia primită la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, din care face parte, că a depus-o şi aşteaptă un răspuns. „În funcţie de acest răspuns voi acţiona mai departe. Nu voi permite sub nicio formă ca gunoaiele să ajungă în pădurile oraşului sau îngropate în imediata apropiere, pentru că ştiu că cineva a primit bani europeni pentru a le duce la Sighetu Marmaţiei. Indiferent despre cine ar fi vorba, va trebui să răspundă în faţa rigorilor legii!”, a punctat Fonta.

Vezi primul episod din dezvăluirile despre mafia deșeurilor din Marmureș aici

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA