Acasăoameni noiDEZBATERE PUBLICĂ - MAI crește valabilitatea pașapoartelor de la cinci la zece...

DEZBATERE PUBLICĂ – MAI crește valabilitatea pașapoartelor de la cinci la zece ani

spot_img

DISTRIBUIȚI

DEZBATERE PUBLICĂ – Valabilitatea pașapoartelor simple electronice va crește de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne care a lansat în dezbatere publică un proiect de lege pentru reducerea cozilor la serviciile de pașapoarte.

Este vorba despre modificarea legii 248/2005 privind libera circulație prin care se introduc măsuri administrative și legislative care simplifică modul de obținere al documentelor, măresc perioada de valabilitate a pașapoartelor și limitează cazurile în care se pot obține pașapoarte simple temporare în regim de urgență. Practic, anul acesta au fost aproape 1,3 milioane de solicitări pentru eliberarea pașapoartelor în creștere cu 30 % față de 2016 când au fost doar 1 044 000 solicitări.

Principala modificare se referă la creșterea perioadei de valabilitate de la 5 la 10 ani pentru pașapoartele persoanelor cu o vârstă de peste 25 de ani a spus, secretarul de stat în MAI, Robert Daniel Marin, care a apreciat că măsura va reduce aglomerația:

După eliberarea noilor pașapoarte cu o valabilitate de 10 ani pe termen mediu și lung se va înregistra o scădere a volumului de solicitări și în același timp scad și costurile pe care le suportă cetățenii pentru că se plătește documentul o singură dată în decurs de 10 ani. Am decis să alegem vârsta de 25 de ani pentru că după această vârstă schimbările de fizionomie sunt mai puțin accentuate în decurs de 10 ani. Pentru copiii de până la 12 ani se va menține perioada de valabilitate de 5 ani iar între 12 și 25 de ani va fi la 5 ani.’’

Totodată, în cazul pașapoartelor simple temporare cu valabilitate de un an, MAI propune ca eliberarea actelor să se facă exclusiv în situații obiective cu prezentarea documentelor care dovedesc urgența : situații obiective din motive de sănătate sau profesionale atunci când nu este timp pentru eliberarea unui pașaport electronic sau minorul se deplasează în străinătate pentru un tratament medical, studii sau concursuri oficiale. În prezent o persoană poate solicita un pașaport simplu temporar fără a preciza motivul urgenței invocate.

Oficialul MAI a mai arătat că, împreună cu Imprimeria Română, se analizează posibilitățile tehnice de a transmite un SMS sau un email către deținătorii de pașapoarte cu câteva luni înainte de expirarea termenului de valabilitate pentru a atrage atenția asupra necesității de a-și reînnoi documentul.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA