AcasăAdministrațieDEZASTRU LA FERNEZIU - Liniștea și proprietățile băimărenilor, subminate de exploatarea carierei...

DEZASTRU LA FERNEZIU – Liniștea și proprietățile băimărenilor, subminate de exploatarea carierei Tăul Roșu

spot_img

DISTRIBUIȚI

„Băimărenii nu sunt bătaia de joc a politicienilor și a grupurilor de interese!” -a subliniat clar și răspicat primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, la ultima ședință a Consiliului Local Baia Mare, joi, 30 iunie 2022.

Liniștea și siguranța cetățenilor nu are preț, a mai spus primarul, care a retras de pe ordinea de zi a ședinței un proiect controversat: închirierea unui teren aflat în perimetrul de exploatare a carierei Tăul Roșu din cartierul Ferneziu.

Am înțeles că a existat o dispută sau o dezbatere cu privire la proiectul de hotărâre pentru prelungirea locațiunii și închirierea în continuare a unui teren aflat în perimetru de exploatare a carierei Tăul Roșu, în favoarea Societății ROMCIM SA.

Vreau să clarific anumite aspecte pe care colegii mei le-au omis. În primul rând, istoricul contractual pe care municipiul îl are cu societatea ROMCIM din perspectiva închirierii perimetrului de la Tăul Roșu. În 2006 s-a încheiat un contract de 140.000 de lei. Atât încasa Municipiul Baia Mare pentru acest perimetru. Când am devenit eu primar în 2011 am dublat, am solicitat dublarea acestei sume și modificarea contractului la 300.000 de lei ajungând la 550.000 lei în 2021. Deci de la 140.000 la 550.000. Problema nu sunt doar banii„, a declarat Cătălin Cherecheș.

Cetățenii din Ferneziu nu au liniște și se tem pentru proprietățile lor

Disconfortul unei astfel de activități care se desfășoară în cartierul lor, îi nemulțumește pe cetățenii care locuiesc în Ferneziu.

O astfel de sumă, raportat la ceea ce înseamnă un anumit disconfort care se crează în zona cartierului Ferneziu, un anumit disconfort punctual care se exercită la adresa cetățenilor care locuiesc pe strada Limpedea și care au diverse probleme atât cu structura imobilelor în care locuiesc, pentru că sunt utilaje grele de tonaj care circulă pe artere, care nu am văzut nicăieri să fi fost certificate pentru acest timp de tonaj. Așadar, putem să cerem 700.000, putem să cerem 1 milion, putem să cerem 2 milioane, dar ideea este: ce facem cu oamenii care locuiesc în această zonă?!„, mai arată primarul Cherecheș.

Consultare publică în Ferneziu, cu privire la activitatea de exploatare de la Tăul Roșu

Având în vedere solicitările pe care le-a făcut la instituțiile care reglementează circulația pe arterele, pe străzile din România și gabaritul cu care se poate circula pe anumite artere de circulație și luând în calcul impactul pe care îl are această activitate asupra zonei, pentru a avea o imagine foarte clară asupra interesului cetățeanului, prejudiciilor pe care pot să le aibă cetățenii și ceea ce încasează primăria, se va organiza o consultare publică în cartierul Ferneziu cu privire la această activitate de exploatare în zona carierei Tăul Roșu.

Să vedem dacă cetățenii sunt de acord sau nu sunt de acord, am retras proiectul de pe ordinea de zi până la ședință din data de 13 iulie. Vă anunț cu această ocazie că în data de 13 iulie vom avea o ședință importantă în care vom face inclusiv o rectificare bugetară amplă și atunci vom putea lua o decizie pe care să o dezbatem în comisii inițial și putem să vedem exact care ar trebui să fie poziția corectă pe care municipiul ar trebui s-o adopte. Chiar am apreciat că unii dintre consilierii locali au monitorizat zona din perspectiva circulației și a traficului greu care se desfășoară în zona cartierului Ferneziul și sunt convins că trebuie să fie cu toții să fie în cunoștință de cauză când iau astfel de decizii.

Sincer vă spun sentimentul meu este că nu e un beneficiu foarte mare pentru municipiul Baia Mare să permită exploatarea din perspectiva închirierii în acea zonă, eu cred că aș prefera ca cetățenii municipiului și vorbim aici de un cartier cu 5000 de locuitori să fie, să trăiască în liniște și să le protejăm proprietățile și nu să ne uităm la 700 de mii, 1 milion sau anumite sume care din punctul meu de vedere nu acoperă deranjul pe care îl simt acești cetățeni zi de zi, indiferent dacă limităm programul sau nu limităm atunci când vin utilaje grele, când vin camioane de mare tonaj și circulă în fiecare zi 50 de camioane prin fața casei, cred că nu este un lucru pe care ni l-am dorit fiecare dintre noi sau ne-am dori să fim în situația acestor cetățeni!”, a mai declarat primarul Cătălin Cherecheș.

loading...

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Dar de jocurile de noroc deschise NON-STOP de lângă blocuri unde sunt scandaluri toată noaptea nu spuneți nimic? Nici măcar un polițist nu se plimbă pe acolo!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA