AcasăActualitateSocialDEZASTRU ÎN ZOOTEHNIE – Maramureșeanul Claudiu Frânc le-a spus deputaților că o...

DEZASTRU ÎN ZOOTEHNIE – Maramureșeanul Claudiu Frânc le-a spus deputaților că o vacă a ajuns la valoarea unei perechi de pantofi

spot_img

DISTRIBUIȚI

Preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, maramureșeanul Claudiu Frâncu, a declarat, marţi, la şedinţa Comisiei pentru Agricultură de la Camera Deputaţilor, că preţul animalelor a scăzut foarte mult, astfel că o vacă a ajuns să valoreze cât o pereche de pantofi.

„Anul ăsta producem scump, prost, deoarece furajul este foarte prost şi puţin. Vreau să vă atrag atenţia că o vacă se vinde cu 500 de lei. Ajungem încă un pic şi dăm o vacă pe un pantof”, a spus Frâncu.

El a afirmat că efectivul de bovine din România va fi refăcut abia peste cinci ani şi doar dacă Ministerul Agriculturii va lua măsuri în acest sens.

„Necazul este că preţul de lapte e de 50 de bani, vaca e 500 de lei, dar să nu fie prea târziu şi să nu mai avem la cine să dăm. A reface efectivul de bovine, care şi aşa este într-o cădere liberă, este o chestiune foarte lungă de timp, de peste cinci ani de zile. Vă rog să vedem ce putem face în acest sector, pentru a-l putea salva”, a completat Frâncu.

Omul de afaceri susţine că marile lanţuri de magazine nu au scăzut preţurile la produsele lactate şi la carne, în ciuda reducerii TVA la 9%, iar profiturile obţinute de acestea nu se întorc sub formă de impozite la bugetul de stat.

„Din aprilie 2014 până în aprilie 2015, preţul la poarta fermei a scăzut între 48 şi 33%, indiferent de dimensiunea lor. Nu am văzut nicio reducere la preţul la raft, nici măcar după reducerea TVA. Nu ar fi nicio problemă, dacă toate aceste profituri s-ar întoarce în mod just în bugetul statului. Vă atrag atenţia că peste 40% din producţia laptelui este la negru. A dispărut Direcţia de Cotă şi nu mai e nimeni în România care să înregistreze producţia de lapte. Ce vom raporta la Uniunea Europeană, pe ce vom cere despăgubiri? Aţi făcut legea contractării laptelui şi nimeni nu vede dacă e aplicată sau nu. Câţi procesatori de lapte au făcut contracte aşa cum scrie legea, pe minim şase luni?”, a întrebat Frâncu.

În replică, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat că subvenţiile acordate producătorilor de lapte nu pot fi majorate.

„Producătorii de lapte au un preţ nesatisfăcător. Ce să facem, să mărim subvenţia?! Nu este o soluţie, pentru că subvenţia ajunge aproape cât încasează ei pe litrul de lapte. Cu cât creşte subvenţia, s-ar putea ca procesatorul să scadă preţul”, a spus ministrul.

El a arătat că este nevoie de o mai bună organizare, care să se bazeze „pe principii moderne”.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA