Acasă Actualitate ACTUALIZARE/ DEZASTRU ÎN MARAMUREȘ - Incendiul de la Pietrele Șoimului a fost...

ACTUALIZARE/ DEZASTRU ÎN MARAMUREȘ – Incendiul de la Pietrele Șoimului a fost stins. Peste 400 de hectare de pădure au ars de la începutul anului

DISTRIBUIȚI

Maramureșul se află pe locul 3 în România ca număr de incendii de pădure și suprafață mistuită de flăcări, de la începutul anului 2020 și până acum. Peste 50 de incendii s-au produs în județ de la începutul anului, iar nu mai puțin de 418 hectare de pădure au fost efectiv mistuite de flăcări.

Un incendiu puternic s-a produs chiar ieri în zona Pietrele Șoimului, în pădurea dintre localitățile Cavnic și Șișești. 16 pompieri și 50 de voluntari s-au mobilizat pentru a stinge flăcările. Potrivit ultimelor informații, se pare că incendiul nu a fost încă lichidat în totalitate, astfel că un elicopter al M.A.I. s-a îndreptat chiar în această dimineață spre locul incendiului.

Nepăsarea, plătită scump

Incendiul de pădure de la Pietrele Șoimului

Marea majoritate a incendiilor de pădure sunt produse din neglijență sau rea intenție și, din păcate, de multe ori făptașii rămân necunoscuți.

Este alarmantă nepăsarea oamenilor, care fie din neglijență, fie din nepăsare sau pur și simplu intenționat dau foc pădurilor. Cu siguranță se pot găsi alte soluții pentru curățarea terenurilor agricole și nu incendierea acestora. În aceste momente, când distanța socială îngreunează implicarea voluntarilor în activitățile ocoalelor silvice, iată că ne confruntăm cu un altfel de fenomen care mistuie activitatea pădurarilor, inima și mai presus de toate aurul verde al României. Acest lucru trebuie să înceteze”, a scris Gelu Puiu, fostul șef al Ocolului Silvic Vama și actual secretar în Ministerul Mediului.

O altă problemă importantă creată de incendiile de pădure o reprezintă distrugerea habitatului natural a unor animale sălbatice protejate precum râsul, ursul brun, lupul, cerbul și multe alte specii de animale care în multe țări ale Europei sunt pe cale de dispariție.

Cerem vigilență din partea autorităților locale, județene, dar și a tuturor românilor care observă astfel de evenimente nefaste. Păduri de brad, arbori, vegetaţie uscată, toate sunt puse la pământ. Nu ne dorim să ne confruntăm cu incendii precum cele din Australia sau California. Nicio amendă aplicată celor vinovați de producerea incendiilor pădurilor nu poate egala pagubele făcute. Fondul forestier are nevoie de ani buni pentru a se regenera”, a mai spus secretarul de stat.

Incendiile puternice, împreună cu defrișările ilegale (unde suntem, de asemenea, în top…) ar trebui să ne îngrijoreze pe toți pentru că, în ritmul acesta, în câțiva ani renumitele păduril ale Maramureșului vor deveni legende.

Actualizare:

Incendiul de fond forestier din zona “Pietrele Șoimului”, situată între Cavnic și Șișești a fost lichidat astăzi, cu ajutorul elicopterului sosit în sprijin de la Inspectoratul General de Aviaţie, la solicitarea I.S.U. Maramureș, conform procedurilor în vigoare. Aparatul de zbor, prevăzut cu un dispozitiv Bambi Bucket, a efectuat 8 misiuni de stingere în zona în care se manifesta incendiul.

În același timp, la sol, au acționat personalul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din Cavnic, coordonat de către Vladimir Petruț, primarul orașului, respectiv S.V.S.U. Șișești, coordonat de către Ioan Mircea Tentiș, primarul comunei.

Intervenția aeriană pentru localizarea și lichidarea incendiului a fost necesară din cauza zonei greu accesibile și a terenului dificil, care au îngreunat acțiunile forțelor de la sol. Flăcările au afectat, în total, o suprafață de circa 15 hectare de pădure de foioase.

Facem încă o dată apel către toți maramureșenii, să dea dovadă de responsabilitate și să evite curățarea terenurilor prin ardere. Această activitate este interzisă, fără acordul autorităților competente. În conformitate cu HGR nr. 537/2007, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi reprezintă contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei. 

ActualMM

Foto: Primăria Șișești

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline
Crap Art

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

ULTIMA ORĂ: ACCIDENT GRAV PE DN1C – 3 victime între Cicârlău și Ilba după impactul dintre două dube și o mașină

Un accident grav a avut loc în această dimineață, în jurul orei 6:40, pe Drumul Național 1C, între localitățile maramureșene Cicârlău și Ilba. Potrivit primelor...

MOARTE SUSPECTĂ ÎN BAIA MARE – Șofer găsit mort lângă TIR, pe strada Depozitelor

Un bărbat din Cehu Silvaniei, județul Sălaj, șofer al unui autotren a fost găsit decedat pe strada Depozitelor din municipiu, scrie BaiaMare24.ro Polițiștii au fost...

ULTIMA ORĂ: SALVARE ÎN MUNȚI – Bărbat accidentat la strâns de fân după ce a suferit o criză de epilepsie

Acțiune de salvare în munți astăzi, în Maramureș. Salvamontiștii au fost anunțați printr-un apel la numărul unic de urgență 112 despre un accident avut...

SURSE MEDICALE – A 11-a persoană decedată din cauza COVID-19 în Maramureș e un bărbat de etnie romă

Un nou deces cauzat de COVID-19 în Maramureș a fost anunțat astăzi de către Grupul de Comunicare Stragegică. Comitetul pentru Situații de Urgență Maramureș...

(VIDEO) HOCUS POCUS – Cum se fură în “centerul mare” din Baia Mare

Noi imagini cu privire la furturile produse în Baia Mare ne-au fost furnizate de către cititorii ActualMM. De data aceasta, este vorba despre două...