AcasăAlteleEconomicDEŞI A INTRAT ÎN VIGOARE - Legea falimentului personal nu poate fi...

DEŞI A INTRAT ÎN VIGOARE – Legea falimentului personal nu poate fi aplicată

spot_img

DISTRIBUIȚI

DEŞI A INTRAT ÎN VIGOARE De la 1 ianuarie, orice român învins de datorii îşi poate declara falimentul personal. Adică poate cere în instanţă să fie scutit de la plata ratelor şi facturilor restante.

Însă cu câteva condiţii: să nu deţină bunuri şi să nu mai plece în vacanţă, să nu fumeze şi să nu cumpere alcool pentru cel puţin cinci ani.

Totuşi, legea nu poate fi încă aplicată. Lipsesc normele, dar şi specialiştii care să analizeze dosarele.

Oficial, îşi pot cere falimentul persoanele care au domiciliu în România de cel puţin 6 luni, nu au bunuri sau venituri, au depăşit vârsta de pensionare şi nu au cazier judiciar. Datoriile nu trebuie să depăşească valoarea a 15 salarii minime pe economie, adică 28.500 de lei în total.

Am cel puţin un prieten care ar apela la astfel de soluţii! A pierdut casa datorită unui împrumut bancar care i-a fost defavorabil

Dacă instanţa decide ştergerea datoriilor, românii în faliment nu mai au voie, timp de cinci ani, să plece în vacanţe, să cumpere alcool sau tutun. Dar nimeni nu-i poate urmări.

Adrian Benţa, analist fiscal: Deocamdată suntem pe teritoriul ipotezelor de lucru, pentru că, practic, legea nu poate fi aplicată în acest moment, întrucât nu există comisiile din cadrul oficiliul ANPC, care să constate efectiv situaţia unei persoane!

Surse din piaţă spun că abia la jumătatea acestui an se vor constitui aceste comisii, cu specialişti de la Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. Legea le va aduce o gură de oxigen celor sufocaţi de datorii.

Legea falimentului personal a apărut în Statele Unite şi a devenit model şi pentru ţări din Europa, precum Spania, Franţa, sau Germania, în timp ce în România a intrat în vigoare de numai de 12 zile.

Sursa info Observator

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA