spot_img
AcasăActualitateDESCOPERIRE ULUITOARE ÎN MARAMUREȘ – Monede de argint romane vechi de 1.800...

DESCOPERIRE ULUITOARE ÎN MARAMUREȘ – Monede de argint romane vechi de 1.800 e ani, descoperite în Remetea Chioarului

DISTRIBUIȚI

DESCOPERIRE ULUITOARE   O adevărată comoară a fost descoperită în Maramureș. Format din 22 de monede de argint romane, vechi de aproape două milenii, tezaurul a fost adus la lumină de trei bărbați pasionați de istorie și arheologie. Obiectele erau îngropate într-un deal împădurit din comuna Remetea Chioarului, iar specialiștii vorbesc despre o descoperire excepțională pentru istoria locului.

Fost polițist, pasionat de istorie și arheologie, Vasile Papuc şi-a cumpărat acum 4 ani un detector de metale cu care cutreieră dealurile și pădurile în căutare de comori istorice. Duminică se afla în teren alături de doi prieteni, când a avut parte de o surpriză.

„Am avut semnale frumoase care ne-au indicat prezența unor obiecte neferoase. Și, săpând la o adâncime de aproximativ 30 de centimetri, am găsit mai multe monede dispersate pe o suprafață de aproximativ 3 metri”, povesteşte Vasile Papuc, autorul descoperirii, pentru Digi24.ro.

În total, 22 de monede romane de argint, care cântăresc între 3,5 și 4 grame fiecare. Potrivit muzeografilor, denarii descoperiți au o vechime de peste 1800 de ani.

„Cele mai timpurii sunt aceste monede cu Împăratul Hadrian. Știm că este Hadrian pentru că scrie toată titulatura imperial: Hadrianus Augustus”, spune Marius Ardeleanu, arheolog la Muzeul de Istorie Maramureș. “În secolul al II-lea după Cristos, cam cu acești bani se puteau cumpăra aproximativ 22 de kilograme de carne, să spunem, vreo 40 de kilograme de pește, 10 litri de vin foarte bun sau vreo 3 perechi de încălțări.”

 

Citește continuarea pe Digi24.ro.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA