spot_img
AcasăNews AlertDeputatul Gabriel Zetea a reprezentat conducerea Camerei Deputaților la conferința de închidere...

Deputatul Gabriel Zetea a reprezentat conducerea Camerei Deputaților la conferința de închidere a proiectului Curții de Conturi a României – ”SAI pentru cetățean”

spot_img

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 27 septembrie 2023, deputatul PSD Maramureș Gabriel Zetea l-a reprezentat, în calitate de chestor, pe președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, la conferința de închidere a proiectului Curții de Conturi a României – ”SAI pentru cetățean” desfășurată sub egida ”Construim împreună, audităm pentru cetățean”.

La începutul mesajului său, parlamentarul social-democrat de Maramureș a transmis salutul conducerii Camerei Deputaților adresat președintelui Curții de Conturi, Mihai Busuioc și a arătat că se bucură că poate fi martor la procesul de reformă desfășurat de instituție în ultimii ani de zile.

Și noi, membrii Parlamentului, deputați sau senatori avem o imagine mai mult sau mai puțin reală a rolului pe care Curtea de Conturi îl poate avea în dezvoltarea României. După efortul pe care instituția l-a depus pentru a-și moderniza activitatea și pentru a o îndrepta spre audierea temelor de impact care ne afectează viața de zi cu zi s-au făcut pași importanți pentru a deveni acea sursă independentă de expertiză de care societatea noastră contemporană are atât de multă nevoie. Apreciem că s-a ales calea transparenței, singura care poate să confere încredere cetățenilor că banii publici sunt gestionați înspre binele lor. Așteptăm și publicarea tuturor rapoartelor cu privire la activitatea ministerelor și instituțiilor guvernamentale, pentru că vrem să aflăm care sunt cu adevărat disfuncționalitățile din sistemul public și cum putem să le remediem împreună”, a arătat deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD la nivel național.

Parlamentarul de Maramureș l-a asigurat pe președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, că Parlamentul României își dorește să aibă un rol mult mai activ în valorificarea recomandărilor pe care instituția le va face, așa cum s-a vorbit și în cadrul întâlnirilor pe care le-au avut la Camera Deputaților. A propus, în acest sens, continuarea întâlnirilor regulate, în special la nivelul comisiilor parlamentare în care, împreună cu reprezentanții Guvernului să analizeze modul în care aceste rapoarte pot produce efecte reale.

A arătat că și la nivelul Uniunii Europene colaboarea dintre organele legislative și instituțiile supreme de audit se desfășoară pe mai multe paliere, fapt pentru care este oportun să fie fructificată expertiza Curții de Conturi pentru identificarea acelor domenii de politică publică care necesită o reglementare mai riguroasă.

Mulțumim pentru efortul și reforma întreprinsă, pentru că suntem convinși că nu a fost ușor. În ultimii patru ani, Curtea de Conturi s-a confruntat cu nenumărate termene limită, provocări greu de anticipat, de la criza sanitară provocată de pandemie până la provocările date de contextul regional în care ne aflăm astăzi. Și un rol cheie l-a avut președintele Mihai Busuioc și membrii plenului, care împreună și-au asumat și au aprobat aceste reforme”, a precizat vicepreședintele PSD național, chestorul Camerei Deputaților, Gabriel Zetea.

Deputatul PSD de Maramureș a transmis felicitări și reprezentanților care își încheie activitatea luna viitoare, respectiv vicepreședinților Ilie Sârbu și Cosmin Nicula, dar și consilierilor de conturi Manuela Pieleanu, Dan Firțescu, Attila Deszi, Miron Nica.

Noi suntem instituția care i-a ales și i-a votat, iar pentru toată activitatea pe care au avut-o în această perioadă, le mulțumim”, a subliniat parlamentarul PSD Maramureș, Gabriel Zetea, chestor în Camera Deputaților.

Prin aceste noi reglementări care au redeschis activitatea Curții de Conturi s-a contribuit la consolidarea statului de drept și la eficientizarea activității acestei instituții fundamentale a României. Acum rămâne ca și membrii Parlamentului să îi sprijine în acest demers și să le ofere un nou cadru legal care să le întărească independența, să îi încurajeze să investească în misiuni de impact și care să creeeze premisele pentru a putea recruta și forma resursa umană, așa cum prevăd standardele internaționale în domeniu, a conchis deputatul PSD Maramureș Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD la nivel național.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA