AcasăEvenimentDEPUTAT DR. VIORICA CHERECHEȘ:  „Duminică de suflet la Biserica “Sfântul Nicolae”. Împreună...

DEPUTAT DR. VIORICA CHERECHEȘ:  „Duminică de suflet la Biserica “Sfântul Nicolae”. Împreună cu copiii băimăreni am desluşit tainele încondeierii ouălor de Paşte”

DISTRIBUIȚI

O duminică de suflet, o dumincă specială petrecută împreună cu copiii băimăreni şi Doamnele liberale la Biserica „Sfântul Nicolae”, unde am desluşit tainele încondeierii în mod tradiţional a ouălor de Paşte.

Copiii frumoşi şi plini de talent au deprins arta decorării cu ceară şi, cu multă migală, au încondeiat ouăle pe care le vor duce în Noaptea de Înviere la Biserică, la sfinţit.

Arta de a încondeia ouă este o mărturie a datinilor, a credinţelor şi a obiceiurilor Pascale care, din păcate, de pierde. Întreaga suflare a satului participa odinioară la vopsitul şi încondeiatul ouălor pentru Paşte, două dintre tradiţiile cele mai îndrăgite de copii şi tineri.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Baia Mare s-a transformat într-un atelier magic, unde copiii şi tinerii au readus la viaţă o artă aproape uitată. În lumina tainică a lumânărilor din care am luat ceară pentru a decora ouăle, emoţiile s-au transpus în modele simple sau mai complicate, după priceperea fiecărui copil.

Bucurie şi recunoştinţă, sentimente de preţuire pentru cei care păstrează şi transmit tradiţiile şi obiceiurile care sunt duse mai departe, cu mult drag şi mândrie, de copii!

Dr. Viorica Cherecheş,
deputat liberal de Maramureş

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA