spot_img
AcasăNews AlertDEPUTAT APJOK NORBERT: “Sănătatea românilor trebuie să fie pe primul loc și...

DEPUTAT APJOK NORBERT: “Sănătatea românilor trebuie să fie pe primul loc și nu doar în pandemie”

spot_img

DISTRIBUIȚI

Într-un stat de drept, sănătatea cetățenilor trebuie să fie o prioritate a aleșilor. Românii trebuie să beneficieze de un sistem medical performant, pe care să se poată baza indiferent de vremurile prin care trecem. Pandemia de Coronavirus ne-a demonstrat încă o dată că investițiile în sănătate din ultimii ani au fost de ochii lumii și insuficiente.

În aceste momente, calitatea actului medical în România există numai pentru că medicii și asistenții noștri muncesc până la epuizare, de cele mai multe ori cu resurse tehnologice și logistice care lasă de dorit.

Însă nu este aceasta singura problemă cu care se confruntă maramurșeanul și, în general, românul de rând. Birocrația stufoasă și nevoia de a plimba documente de la o instituție la alta pierd timp prețios din viața pacienților.

În primul meu mandat de parlamentar am simplificat accesul la rețetele compensate – ceea ce a favorizat administrarea sistemului de sănătate. În același timp, am introdus un amendament favorabil pacienților, prin care s-au facilitat următoarele proceduri: accesul la medicamentele gratuite, trimiterea documentelor medicale și eliberarea certificatelor de concediu medical.

Astfel, pacienții sunt scutiți de drumuri inutile către CNAS si companiile private de asigurări de sănătate. Acestea vor avea obligația să încheie contracte cu fiecare medic specialist. Acest amendament le dă dreptul medicilor specialiști să elibereze rețete compensate, să emită trimiteri pentru investigații gratuite și nu în ultimul rând, să elibereze certificate de concediu medical. Toate aceste amendamente se regăsesc în legea 128/2018.

De asemenea, consider că e datoria fiecăruia dintre noi să contribuim la sănătatea aproapelui nostru. De aceea sunt prezent constant, de câțiva ani, la Centrul de Transfuzie, unde donez sânge. Din postura de deputat, am fost inițiatorul legii datorită căreia Centrul de Transfuzie Sanguină trimite câte un mesaj de mulțumire fiecărui donator. Acest mesaj informează donatorul de faptul că sângele donat a fost util într-o urgență medicală. De asemenea, grație acestei legi, voluntarii care donează sânge sunt anunțați prin SMS dacă într-un județ, la Centrul de Transfuzie Sanguină este nevoie de donatori.

Sunt încă multe de schimbat, de îmbunătățit. Sănătatea este cel mai de preț dar pe care îl putem primi și suntem datori să îi menținem pe români sănătoși, într-un sistem sănătos și pregătit la cele mai înalte standarde.

Apjok Norbert

Deputat de Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA