AcasăNews AlertDEPUTAT APJOK NORBERT: "Luptele ilegale de câini, un fenomen care ia amploare...

DEPUTAT APJOK NORBERT: „Luptele ilegale de câini, un fenomen care ia amploare de la o zi la alta. M-am adresat Guvernului pentru a găsi soluții de a combate acestă situație monstruoasă în cel mai scurt timp posibil”

spot_img

DISTRIBUIȚI

Luptele ilegale de câini, comerțul “la negru” cu animale, sunt practici care din nefericire există chiar și azi. Ba mai mult, fenomenul pare să ia amploare de la o zi la alta, iar pârghiile legislative de care autoritățile române se pot folosi pentru a combate acest fenomen sunt insuficiente.

Deputatul de Maramureș Apjok Norbert s-a adresat guvernanților, printr-o interpelare, pentru a găsi soluții imediate de a restrânge sau chiar a stopa astfel de practici monstruoase. Vă redăm mai jos conținutul interpelării:

În ultima perioadã în România s-au înmulţit cazurile de lupte ilegale de câini. Auzim din ce în ce mai des de asemenea practici nu numai ilegale, dar şi profund imorale, neetice, nedemne de specia umanã, de valorile universale.

Un caz oarecum ieşit din comun a fost descoperit la sfârşitul lunii iunie în localitatea Baciu, din judeţul Cluj, unde autoritãţile, cu ajutorul celor de la protecţia animalelor, au salvat zeci (peste 70) de necuvântãtoare, care au fost supuse relelor tratamente, respectiv erau dresate pentru a participa cu ele la lupte ilegale de câini şi chiar au fost folosite în lupte ilegale de câini. Majoritatea câinilor nu aveu chipuri şi carnete de sãnãtate, iar cele care aveau, erau înregistraţi cu date false. Aceste ilegalitãţi, cel mai probabil, au fost sãvârşite cu buna ştiinţã a unor medici veterinari.

Investigarea şi demascarea acestui caz s-a fãcut cu concursul organelor de poliţie din judeţele Cluj, Braşov şi Sãlaj, cu unitãţi ale serviciilor secrete specializate din America şi România, precum şi cu participarea structurilor Europol.

Problemele au apãrut dupã demascarea cazului. Conform legii, câinii trebuiau adãpostiţi şi îngrijiţi timp de 45 de zile de cãtre structurile specializate ale poliţiei judeţene, urmate de o perioada de 30 de zile în care pot fi revendicate, ceea ce a împovãrat peste posibilitãţi Consiliul Judeţean Cluj. În vederea prelungirii perioadei de adãpostire a patrupezilor, pânã la data la care organele judecãtoreşti se pronunţã asupra cazului, procuratura din Braşov a plasat sarcina custodiei câinilor ministerului de interne. Doar cã ministerul nu poate sã-şi asume o asemenea sarcinã, doar dacã existã în cauzã o hotãrâre judecãtoreascã definitivã. Neexistând altã cale legalã de a plasa câinii unor îngrijitori profesionişti, instanţa a decis ca pânã la finalizarea procesului, unii patrupezi sã ajungã în custodia unuia dintre cei implicaţi în tot acest scandal. Menţionez: cei şapte inculpaţi se aflã în libertate, sub supraveghere, fiindu-le interzis sã pãrãseascã ţara.

De asemenea, cazuri asemãnãtoare, şi ca amploare, cu cazul de la Baciu, s-au semnalat şi în circumscripţia pe care o reprezint în Parlamentul României. În acest caz, nu mai puţin de 44 de câini au fost încredinţaţi provizoriu celui, care le putea fi, sau chiar le poate fi cãlãu.

Pe lângã comerţul cu câini, tot în judeţul Maramureş şi-a fãcut apariţia şi un alt fenomen: comerţul internaţional ilegal cu pisici.

Fenomenul a luat amploare şi datoritã carenţelor sau lacunelor legislative, de care posesorii acestor animale profitã din plin.

Având în vedere cele relatate, solicit rãspuns în scris la urmãtoarele întrebãri:

  • Ce mãsuri sau eventuale corecţii legislative întreprindeţi în vederea stopãrii sau cel puţin restrângerii fenomenelor sus-menţionate?
  • Ce soluţii propuneţi la nivel de minister şi de structuri subordinate pentru combaterea comerţul internaţional cu animale?
  • Care sunt principalele pârghii prin care doriţi sã creşteţi siguranţa animalelor de companie şi sã combateţi organizarea luptelor cu câini?

Apjok Norbert, deputat independent, circumscripţia 26

 

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA