AcasăActualitateSocialDEFICIT - Prea puţine ambulanţe în Maramureş pentru transportul persoanelor dializate la...

DEFICIT – Prea puţine ambulanţe în Maramureş pentru transportul persoanelor dializate la spital

spot_img

DISTRIBUIȚI

Deficitul ambulanţelor dar şi suprasolicitarea lor are efecte directe asupra unei categorii de bolnavi din Maramureş. Este vorba despre câteva zeci de persoane dializate care se plâng că maşinile Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Maramureş nu ajung la ei sau întârzie. Sesizările au ajuns şi pe masa conducerii SAJ care le-a analizat şi încearcă să găsească cele mai bune soluţii pentru rezolvarea problemei.

“Eu îi înţeleg, sunt oameni cu o boală gravă dar trebuie să ne înţeleafă şi pe noi că indicele de promptitudine vizavi de transportul unui dializat este cum este. Noi în parcul auto avem maşini, ambulanţe care au kilometri depăşiţi. Din punctul acesta de vedere noi facem toate sacrificiile şi tot ce trebuie ca să-i transportăm cât mai repede dar trebuie să ne înţeleagă că numărul de dializaţi pe care îl avem este de 73. Noi de dăm silinţa dar şi dânşii trebuie să ne înţeleagă că nu facem numai dializă cu maşinile de transport. Deci compartimentul nostru de transport face şi transport a pacienţilor, interspitalicesc. Să se înţeleagă că şi numărul maşinilor este deficitar, noi oricum am făcut solicitare pentru completarea parcului auto dar ni s-a spus că nu se ştie când vom primi alte maşini pentru reîntregirea parcului auto”, a precizat medic Ioana Cătană, purtătorul de cuvânt al SAJ Maramureş.

Parcul auto al Ambulanţei numără 46 de maşini, dintre care doar 29 pot efectua transportul persoanelor dializate. Asta pe lângă urgențele pe care trebuie să le asigure dar şi transportul pacienţilor între unităţile medicale. În medie, o maşină ar trebui să asigure transportul pentru 2,5 pacienţi.

“Noi avem 46 de maşini din care avem 29 de maşini de tip B2, echipate cu şofer şi asistent, cele care asigură şi transportul pacienţilor de la un spital la altul. Avem şi maşini 4×4 dar a trebuit să luăm în calcul ca aceste maşini să fie repartizate în substaţiile de la Sighetu Marmaţiei, Vişeu şi Borşa. În fiecare caz s-a avut în vedere zona respectivă şi există câte o ambulanţă de tip 4×4, B2 cu care se asigură un nivel ridicat al primului ajutor. Şi la Târgu Lăpuş avem o ambulanţă similară”, a mai spus Ioana Cătană.

Pacienţii dializaţi depind de procedura medicală care se face la fiecare 48 de ore. În cazul în care aceasta nu se face, ei pot deceda.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA