AcasăActualitatePoliticDeclarație politică: Liviu Marian Pop – Absorbţia fondurilor europene a intrat pe...

Declarație politică: Liviu Marian Pop – Absorbţia fondurilor europene a intrat pe un făgaş normal

spot_img

DISTRIBUIȚI

Stimaţi colegi, Stimate colege,

Astăzi vreau să vă vorbesc despre impactul fondurilor europene asupra României şi măsurile care au dus la creşterea ratei de absorbţie, cu peste patru ori în doar un an şi jumătate.

Cifrele sunt clare! Numai anul trecut România a încasat peste 2,5 miliarde de euro de la Comisia Europeană, mai mult decât în întreaga perioada 2007-2012. Trebuie să precizez că în mai 2012, rata de absorbţie era undeva la 8%, procent la care s-a ajuns după mai bine de 5 ani, ceea ce înseamnă că în perioada guvernării PDL absorbţia fondurilor europene a suferit un naufragiu continuu, prin blocarea programelor şi fraudelor făcute de portocalii.

Colacul de salvare a venit din partea USL, astfel încât doar într-un an şi jumătate, USL a adus această rată la cca. 33,6%. Acest lucru a fost posibil datorită măsurilor luate pentru asigurarea sumelor necesare pentru plata beneficiarilor și deblocării tuturor programelor operaţionale aduse în derivă de către PDL.

Aşadar cu muncă, efort şi perseverenţă, iată cum USL a reuşit să aducă România pe primul loc în rândul tuturor statelor membre în ceea ce priveşte creşterea sumelor rambursate de Comisia Europeană in 2013.

Cum a reuşit USL să facă acest progres? Aplicând câteva măsuri care au permis României să treacă la o etapă superioară prin:

– Simplificarea procedurii de predare a documentelor pentru beneficiarii POSDRU.

– Angajarea experţilor privaţi pentru a evita pierderea de fonduri europene.

– Elaborarea unui Ghid de bune practici şi evitarea a principalelor riscuri în achiziţiile publice, dedicat autorităţilor de management si beneficiarilor.

– Asigurarea continuităţii în finanţarea proiectelor prin alocarea temporară a unor sume de la Trezorerie.

– Scutirea beneficiarilor privaţi de fonduri UE de la procedurile de achiziţie publică, in limita unor plafoane maxime.

Iată, stimaţi colegi democrat-liberali că se poate. În loc să fiţi preocupaţi permanent cu schimbările de culoare politică şi doctrină partinică, prin care încercaţi să vă ascundeţi culpele guvernamentale.

Consiliul Judeţean Maramureş a semnat contractul de finanţare pentru proiectul ’’Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Maramureş”, în valoare totală de aproximativ 230 mil. lei (51 mil. euro), din care valoarea nerambursabilă este de peste 206 mil. lei (46 mil. euro). Contractul de finanţare va intra în vigoare după ce va fi semnat şi de Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, durata acestuia fiind până la finalul anului 2015, cu posibilitatea prelungirii cu acordul finanţatorului.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui sistem de management al deşeurilor în judeţul Maramureş, prin îmbunătăţirea serviciilor şi reducerea numărului de depozite neconforme din judeţ.

Proiectul presupune construcţia a trei staţii de transfer, în localităţiile Moisei (31.000 tone/an), Târgu Lăpuş (10.000 tone/an) şi Sighetu Marmaţiei (25.000 tone/an), precum şi a unui centru de management integrat al deşeurilor la Sârbi. Prima celulă din cele patru a depozitului ecologic de deşeuri se va realiza la Sârbi şi va avea o capacitate de 450.000 mc de deşeuri. Totodată se vor realiza şapte centre de colectare a deşeurilor voluminoase (Baia Mare, Târgu Lăpuş, Seini, Şomcuta Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Borşa) şi se vor închide şi reabilita depozitele neconforme.

Fondurile europene rămân singura soluţie de finanţare ieftină, în condiţiile în care băncile străine au tăiat liniile de finanţare destinate subsidiarelor din România, iar investiţiile străine sunt la o cincime din nivelul de dinainte de criză.

În perioada 2007 – 2013, România a avut la dispoziţie aproape 20 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană prin intermediul fondurilor structurale, din care nu a reuşit însă să atragă mai mult de 26% până în prezent.

Totuşi, din 2009 – primul an în care s-au văzut în statistici primele rambursări făcute de către Comisia Europeană în România – şi până în 2013, ritmul mediu de creştere a absorbţiei de fonduri UE a fost de circa 100% de la an la an. Numai în 2013, de exemplu, în economie au intrat rambursări “noi” de aproape 2,7 miliarde de euro, în creştere cu 145% faţă de sumele nou intrate de la Comisia Europeană în 2012.

Debutul în noul an a fost unul furtunos şi benefic pentru PSD Maramureş. Liderii social democraţi din judeţ au avut mai multe întâlniri extrem de importante în ceea ce priveşte proiectele mari şi investiţiile. Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea alături de deputatul Şimon Gheorge şi de senatorul Liviu Marian Pop au discutat la Compania Naţională de Investiţii cu preşedintele Manuela Irina Pătrăşcoiu despre continuarea proiectelor în Maramureş.

“Am vorbit despre modernizarea căminelor culturale, reabilitarea sălilor de sport, reabilitarea bazinelor de înot precum şi despre viitoarele complexe sportive. Există deschidere pentru ca aceste proiecte începute de ceva vreme în judeţul Maramureş să fie finanţate în acest an”, declară Gabriel Zetea.

“Poate cea mai mare finanţare de care Maramureşul va beneficia în perioada următoare pentru un proiect de investiţii este cel în colaborare cu Administraţia Naţională Apele Române unde preşedintele Zetea a fost ajutat de deputatul PSD Gheorghe Şimon. “Am avut o discuţie cu domnul director Vasile Pintilie şi vom avea o finanţare de 79 de milioane de lei, TVA inclus pentru consolidări şi îndiguiri în Bazinul Hidrografic Tisa pe regiunea de graniţă. Nu sunt foarte multe investiţii la nivel naţional comparativ cu aceasta care se va face în Maramureş. Îi mulţumesc în special deputatului Gheorghe Şimon pentru că are o relaţie foarte bună cu domnul Pintilie. De câte ori mergem la Bucureşti mergem şi pe la Apele Române unde suntem primiţi de fiecare dată. Această relaţie se concretizează iată cu un proiect mare de 79 de milioane de lei din fonduri europene”, a spus preşedintele PSD Maramureş.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA