AcasăAlteleEconomicDECIZIE - Salariul minim va fi decis de viitorul Guvern

DECIZIE – Salariul minim va fi decis de viitorul Guvern

spot_img

DISTRIBUIȚI

DECIZIE Aproape un milion şi jumătate de angajaţi, care câştigă salariul minim pe economie, îşi pun toate speranţele în viitorul Guvern. Cabinetul Cioloş lasă, în grija acestuia, majorarea salariului minim la 1.450 de lei, de la începutul anului viitor, cum a promis PSD.

DECIZIE Conform digi24.ro, salariul minim va fi unul dintre principalele subiecte de discuţie, în timpul întâlnirii, pe care prim-ministrul o va avea cu preşedintele social-democrat.

Premierul a explicat de ce consideră că nu este bine să ia Cabinetul lui o decizie.

„Dacă acest Guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele și patronatele, cu o săptămână sau două înainte de instalarea noului Guvern, ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are.

Pe de altă parte, în cazul în care acest Guvern ar promova o Hotărâre cu acea sumă, ar însemna că ne-am asumat-o fără a avea vreo analiză în spate”, a precizat Dacian Cioloș.

Sindicatele aşteaptă ca partidul care a primit cele mai multe voturi să îşi ţină promisiunea făcută în campania electorală.

„Dragnea a fost mai mult decât precis în exprimare, avem înscrisuri, documentele… salariul minim de la 1 ianuarie 2017 este 1.450 de lei”, a precizat președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin.

„Toată lumea speră că până la jumătatea lui ianuarie, în cel mai rau caz, vom avea un nou Guvern care va trebui să îşi asume decizia”, a adăugat președintele Cartelului Alfa, Bogdan Hossu.

O asemenea creştere a salariului minim pe economie ar fi însă o sabie cu două tăişuri, avertizează oamenii de afaceri. Angajaţii companiilor cu profit redus ar putea rămâne fără slujbe, cred ei.

„Se lucrează cu marje de profit, în unele sectoare, de 2-3%. Şi sunt sectoare, productive mai ales, unde marja de profit nu se ridică la mai mult şi ca urmare, putem avea astfel de surprize”, a precizat secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan.

Salariul minim brut pe economie este acum 1.250 de lei, de două ori mai mare decât în 2010.

„Dacă acest Guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele și patronatele, cu o săptămână sau două înainte de instalarea noului Guvern, ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are.

citește și STATISTICE – Ouăle, legumele și fructele s-au scumpit cel mai mult în noiembrie

Pe de altă parte, în cazul în care acest Guvern ar promova o Hotărâre cu acea sumă, ar însemna că ne-am asumat-o fără a avea vreo analiză în spate”, a transmis Guvernul, într-un comunicat.

Evoluţia salariului minim brut

ianuarie 2010 – 600 lei

ianuarie 2011 – 670 lei

ianuarie 2012 – 700 lei

februarie 2013 – 750 lei

iulie 2013 – 800 lei

ianuarie 2014 – 850 lei

iulie 2014 – 900 lei

ianuarie 2015 – 975 lei

iulie 2015 – 1.050 lei

mai 2016 – 1.250 lei

sursa

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA