AcasăEvenimentSportDE PE MARGINE – Ne putem gândi la locul doi!

DE PE MARGINE – Ne putem gândi la locul doi!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Până să se dispute, sâmbătă și duminică, etapa a patra din grupele principale ale Ligii Campionilor la handbal feminin, doar trei echipe de pe bătrânul continent aveau punctaj maxim în 2016: Rostov Don, Gyor și HCM Baia Mare. 

De duminică seara însă, Baia Mare a rămas singura echipă care a câștigat toate jocurile disputate în acest an, după ce Rostov a cedat un punct la Budapesta, iar Gyor a pierdut cu Buducnost.

E o realizare imensă despre care se vorbește cu admirație peste tot, pentru că numai marile echipe pot realiza asemenea performanțe. Dacă mai adăugăm dramatismul finalului de partidă cu Fleury Loiret, care a făcut înconjurul lumii, avem motive suficiente să susținem că Baia Mare a ajuns în centrul atenției.

Cu modestia aferentă, trebuie să fac precizarea că am anticipat perfect această situație într-un articol pe care l-am scris și publicat pe acest site în 14 noiembrie 2015. Atunci, scriam următoarele: În grupă, alături de Rostov, Larvik și Baia Mare, vor veni Ferencvaros, Thuringer și Fleury Loiret. Paradoxal, la prima vedere situația pare a fi chiar mai avantajoasă față de ediția precedentă, pentru că stă în puterea echipei noastre să câștige de data asta toate meciurile de pe teren propriu. Niciuna dintre cele trei adversare n-au valoarea lui Gyor de anul trecut. Ar rezulta șase puncte și cu cel puțin alte două aduse de afară, plus jocul rezultatelor, performanța anterioară poate fi egalată sau chiar depășită”.

Evident că atunci gândeam așa în speranța că la echipă va fi liniștite, că nu vor apărea situații care să conturbe activitatea normală, că nu vor surveni accidentări sau îmbolnăviri în rândul jucătoarelor. Din fericire nimic din toate astea nu s-au petrecut, astfel că HCM a ajuns exact acolo unde o vedeam în urmă cu trei luni.

Ba trebuie să recunosc că perspectivele depășesc așteptările mele, pentru că în urma victoriei de duminică seara de la Orleans, HCM poate să se califice în sferturile de finală de pe locul doi în grupă. Pentru asta sunt necesari de făcut câțiva pași.

Primul le stă la îndemână și pare chiar ușor de realizat. Sigur că nu trebuie sub nici un motiv ca jucătoarele și tehnicienii echipei să subestimeze campioana Germaniei, Thuringer. Adversara de vineri seara este ca un animal rănit și umilit, care a suferit mult în acest început de an. Dar în orice moment poate avea o tresărire de orgoliu, să muște năprasnic din orice adversar. Să sperăm că nu HCM Baia Mare va fi în postura asta, experiența acumulată în cele trei participări consecutive în Liga Campionilor o obligă să trateze meciul cu toată atenția pentru a evita orice surpriză.

Al doilea pas e mai dificil, dar nu imposibil de realizat, cu toate că nu depinde în totalitate de echipa noastră. Pentru ca situația în clasament să rămâne neschimbată și distanța dintre Ferencvaros și Baia Mare să fie de două puncte, 12-10, maghiarele trebuie să câștige la Larvik. Dacă fac egal e ideal pentru HCM, care poate trece peste amândouă în ultima etapă, chiar și în situația în care Larvik câștigă la Fleury! În cazul a două victorii ale echipei norvegiene, atunci HCM poate ocupa cel mult locul trei.

Confruntarea din 27 februarie de la Budapesta are o importanță deosebită, indiferent de ce se va întâmpla sâmbătă la Larvik. E un meci deschis oricărui rezultat, ca atare ne putem gândi, de ce nu, și la o victorie a echipei noastre. Avem argumente destule ca să susținem această afirmație. În primul rând este victoria categorică de acum două săptămâni, la opt goluri diferență, obținută în polivalenta băimăreană. În acel meci s-au putut lesne observa limitele formației maghiare, care se bazează prea mult pe o singură jucătoare, Pena, în faza de atac. E adevărat că are și extreme foarte bune, dar, cel puțin în Baia Mare, au părut total ieșite din formă. Pe ansamblu Ferencvaros nu arată a fi la potențial maxim în această perioadă.

HCM trebuie să forțeze victoria în ultima etapă, singura variantă care o poate duce pe locul doi în clasamentul final al grupei, după Rostov Don.

Și dacă tot am construit aceste scenarii, haideți să mergem până la capăt cu ele. Dacă HCM accede în sferturile de finală de pe poziția secundă, atunci evită să se întâlnească în meciul eliminatoriu cu cele mai puternice echipe din grupa principală 2, Buducnost și Gyor. Situație în care Vardar Skopje sau CSM București, par a fi mult mai accesibile pentru calificare în Final Four.

E adevărat că nu acesta era obiectivul asumat astă vară, din cauza asta este pentru prima dată când vorbesc despre turneul final. Dar putem visa la el, nu? Și chiar poate deveni realitate!

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA