AcasăOPINIIDE PE MARGINE – Jurământul primarului

DE PE MARGINE – Jurământul primarului

spot_img

DISTRIBUIȚI

DE PE MARGINE Cătălin Cherecheș, primarul reales de băimăreni, a depus jurământul. Victoria indiscutabilă obținută în 5 iunie, dar și depunerea jurământului s-au desfășurat în condiții speciale, având în vedere faptul că primarul este reținut încă din 26 aprilie.

Inițial, primarul a dorit ca festivitatea depunerii jurământului să se desfășoare la Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare, ierarhii locali dându-și acordul în acest sens. O dorință justificată datorită situației de excepție, evenimentul căpătând astfel  o componentă simbolică,  adresată băimărenilor care l-au votat, chiar dacă a fost împiedicat să fie prezent în campania electorală. Locația a fost aleasă pentru ca la ceremonie să poată asista cât mai multe persoane.

N-a fost să fie, chiar dacă la enunțarea intenției autoritățile n-au avut nimic de obiectat, ba au existat voci care au spus că primarul poate depune jurământul unde dorește pentru că legea nu-l împiedică. În aceste condiții a venit și aprobarea de la Ministerul Justiției, care a pasat cazul conducerii penitenciarului Gherla. Apoi, nu se știe ce și mai ales cine a intervenit, dar autoritățile au anunțat că locația nu corespunde, invocând motive de siguranță. Nu știu care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite în astfel de situații, așa că merg pe mâna autorităților care, cu siguranță, au respectat regulamentele.

Dar, după scenariul pus în practică luni, înclin să cred că totul a fost pregătit astfel încât primarul Cătălin Cherecheș să fie văzut de cât mai puțini cetățeni. Autoritățile au gândit fiecare detaliu în acest sens și acțiunea a fost o reușită deplină din punctul lor de vedere. Cele câteva sute de persoane adunate în fața primăriei au fost nevoite să se mulțumească doar cu strigături de încurajare pentru alesul lor, sau cu fluierături și vociferări adresate procurorilor, polițiștilor, judecătorilor și unor jurnaliști. Fac efort să pricep de ce a trebuit să fie introdus și scos pe furiș primarul din sala de ședințe, dar nu reușesc. Pentru că sigur nu s-ar fi întâmplat absolut nimic ilegal dacă oamenii l-ar fi văzut, l-ar fi aplaudat și încurajat în direct, fără ca zidurile instituției să se constituie în obstacole de netrecut.

Cine știe ce-o fi fost în capul scenariștilor. S-au gândit poate că o manifestare de simpatie pentru un primar ales de 70% dintre băimărenii care au fost la vot, în condițiile menținerii acestuia în arest preventiv, n-ar trebui văzută de toată țara. Cine știe, oamenii ar putea să se întrebe de ce a fost ales de băimăreni, nu cumva ar putea fi nevinovat? Apoi urmează alte întrebări la care, deocamdată, nu se găsesc răspunsuri. Să fie vorba de o comandă și o execuție politică? S-au comis abuzuri în timpul derulării anchetei? S-au încălcat drepturile elementare și libertățile cetățeanului? Există interese deosebite ca să fie menținut în stare de arest după ce dosarul a fost finalizat și trimis instanței? Se poate ca primarul Cherecheș să nu fie miza reală în acest dosar fabricat la repezeală, ci țintele vizate să fie altele, situate mult mai sus, așa cum se vorbește tot mai des prin diferite medii? Cine știe dacă vom ști vreodată.

Până atunci să vedem care a fost atitudinea politicienilor locali față de acest eveniment. Când s-a anunțat că primarul Cătălin Cherecheș ar putea depune jurământul în catedrala ortodoxă, consilierii locali liberali s-au dat accidentați ca să nu participe la ședința ce urma să fie convocată conform legii administrației publice. Cristian Niculescu Țâgârlaș se pare că le-a interzis participarea, găsind de cuviință să se răzbune în acest mod pe cel care l-a umilit în alegeri. Dar Dumnezeu nu doarme niciodată, permanent face fapte bune și-i pedepsește pe cei răi. La trei săptămâni de atunci, Țâgârlaș e liber de mandat, a fost destituit de la șefia organizației municipale și are toate șansele să fie exclus din PNL. Și uite așa s-au adeverit profețiile mele făcute înaintea alegerilor, astfel că de acum înainte avocatul are timp berechet să se cațere pe toți munții din lume.

Celălalt mare perdant, Florin Tătaru Țintașu (ca să aibă și el două nume), a spus că nu poate participa deoarece vrea să-și încheie mandatul de deputat în mijlocul cetățenilor din Berința care își sfințeau biserica din sat. O minciună la fel ca toate inepțiile debitate în campania electorală. Pentru că la scurt timp a renunțat la mandatul de consilier local, în detrimentul celui de deputat. Nu-i nici un bai, în toamnă sigur alegătorii îl vor obliga să renunțe și la cel de deputat.

Oameni politici importanți ai locului au fost luni martori la depunerea jurământului de către primar.  Surprinzător de lucid mi s-a părut a fi Gabriel Zetea, liderul PSD Maramureș, care a dat o palmă peste obrazul gros al celor care contestă și critică modul în care au votat cetățenii municipiului. ”Băimărenii au votat cum au crezut ei de cuviință și, deși am văzut foarte multe poziții publice ale unor politicieni care acuzau comunitatea băimăreană pentru felul în care a votat, eu nu o să fac această greșeală. Oamenii au de fiecare dreptate atunci când se prezintă la vot”, a afirmat Gabriel Zetea. Corect, foarte corect chiar.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA