AcasăEvenimentSportDE PE MARGINE – Cum poți jigni un om care nu ți-a...

DE PE MARGINE – Cum poți jigni un om care nu ți-a făcut niciun rău?

DISTRIBUIȚI

Allison Pineau, cea mai bună handbalistă a lumii în 2009, și cea mai valoroasă jucătoare din Liga Națională, componentă a echipei HCM Baia Mare, a avut parte, marți seara, de o întâmplare care sigur o va marca multă vreme.

În timpul meciului de campionat cu HC Zalău, un grup de derbedei din galeria gazdelor au scandat mesaje rasiste, au imitat sunetele scoase de maimuțe, dar, ca să fie tacâmul complet probabil, n-au uitat nici de înjurături. Știrea cu subiect sensibil a făcut înconjurul lumii, publicații de prestigiu preluând-o din presa română.

Chiar dacă a avut o puternică reacție emoțională, handbalista băimăreană nu și-a pierdut cumpătul și luciditatea (atât de evidente și în terenul de joc!), oferind o replică incendiară dar plină de bun simț, dovadă că este o persoană educată, la care vagabonzii ar trebui să-i pupe mâna, nu să o huiduiască.

”Nu voi fi niciodată de acord cu un astfel de comportament și o astfel de atitudine. Sunt mândră de culoarea pielii mele. Poate că ați uitat că în prezent joc pentru o echipă din țara voastră. Dacă nu mă respectați, nu pot să fac nimic în această privință. Cu toate astea nu voi lăsa pe nimeni să-și bată joc de originile mele. Modul în care îi respecți pe ceilalți, arată felul în care te respecți pe tine. După cum am văzut, idioți sunt peste tot, iar această lume a decăzut mult… din ce în ce mai mult”, a spus Pineau.

Nu trebuie să ne mirăm de ce s-a întâmplat. Era previzibil un astfel de incident neplăcut și în handbal, după ce în fotbal sau hochei manifestările rasiste și xenofobe sunt la ordinea zilei. Acolo se aude constant refrenul sacadat Afară, afară/ Cu ungurii din țară, iar replica din zona secuilor e la fel de directă: Țiganii! Țiganii! Nu scapă nici jucătorii români mai închiși la culoare, ei beneficiază de bannere uriașe pe care scrie cu litere vizibile din satelit Un milion de ciori, o singură soluție: Antonescu.

Intrați din curiozitate pe site-urile galeriilor de fotbal, sau urmăriți comentariile la un articol mai controversat și, sigur, o să vă înspăimântați de textele sau imaginile rasiste și xenofobe. De mai multă vreme stadioanele și sălile de sport au devenit locuri unde indivizi gregari își propagă mesajele bolnave, care sunt preluate imediat de masa inconștientă de tineri. Datorită locului, mesajele sunt amplificate cantitativ și calitativ, se radicalizează și trec foarte ușor în zona extremismului.

Se spune că gradul de (ne)civilizație a unui popor se poate măsura cel mai ușor în tribunele stadioanelor. Pineau are dreptate, idioți primitivi sunt peste tot în lume, deci și la Zalău. Dacă ne gândim că orașul vecin are o frumoasă tradiție în handbal, am fi înclinați să credem că istoria ar fi trebuit să modeleze și spectatorii, beneficiarii actului sportiv. Este mare păcat de ce s-a întâmplat, iar urmările vor avea efecte greu de suportat de către club, care și așa se confruntă cu grave probleme financiare.

Se vehiculează că amenda cerută poate ajunge la 100.000 de lei, dar ea sigur va fi însoțită de suspendarea terenului, excluderea din competițiile internaționale  și alte sancțiuni administrative. Nu fac parte dintre cei care susțin că antrenorul Gheorghe Tadici ar fi implicat în această mârlănie. O fi având reputatul tehnician păcate destule, dar îmi este imposibil să cred că ar putea acționa împotriva intereselor echipei care astăzi mai e în viață numai datorită lui. Ca om umblat prin lume, Tadici știe mai bine ca oricine ce consecințe pot avea astfel de manifestări iresponsabile.

Vinovați sunt în primul rând derbedeii care au vrut să se distreze, jignind profund o sportivă de mare clasă. Depistarea, identificarea și pedepsirea lor, conform legislației, se impune obligatoriu. Vinovați sunt arbitrii și observatorul partidei, care s-au făcut că nu văd și nu aud ce se întâmplă la un metru de suprafața de joc. O intervenție promptă, un avertisment serios, i-ar fi descurajat pe huligani. Excluderea definitivă a celor trei din activitatea sportivă este o măsură firească și necesară. Vinovați sunt organizatorii, conducerea clubului zălăuan, care sunt responsabili de faptele galeriei organizate.

Toți vinovații trebuie să plătească, pentru că altfel evenimentul se va repeta sigur. Dacă se va încerca mușamalizarea cazului, ticăloșii vor primi o gură de oxigen și vor lovi din nou.

Spre final reproduc comentariul apărut pe un site de sport, semnat Robin Gene: ”Allison Pineau, fii tare, că proști sunt peste tot în lume. Crezi că dacă pleci din România, nu o să-i mai întâlnești? Ce s-ar face lumea fără proști? Cum ar mai câștiga alegerile niște vânzători de țară? Am trăit în alte țări mult mai civilizate decât România și am întâlnit proști destui peste tot. Și eu am suferit doar pentru că eram român, așa că stai liniștită și nu băga în seamă o mână de derbedei. Noi te apreciem pentru ceea ce ești și reprezinți. Forza, Allison Pineau!”.

Da, are dreptate cel care spune că să jignești un om care nu ți-a făcut niciun rău, este o mare prostie. Există, totuși, o minoritate de proști care nu deranjează pe nimeni. Sunt cei care tac și nu încearcă să-și scoată la iveală prostia. Cât bine fac celorlalți, ducându-o cu ei în pământ!

Grigore Ciascai

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA